Εμβόλιο κορονοϊού: Για τη δημιουργία του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά και για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που συνάντησαν στη διαδρομή μίλησαν στον ΑΝΤ1, δύο Τούρκοι επιστήμονες της BionTech.

Πρόκειται για τους Ουιγκούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρέτσι, οι οποίοι μεταξύ άλλων επισήμαναν ότι “το εμβόλιο είναι το κέντρο της φροντίδας τους προς τον άνθρωπο.

“Σε κατάσταση συναγερμού!”

Ο Σαχίν αναφέρει: “Το ξέσπασμα σε μια πόλη εκατομμυρίων με καλό αεροδρόμιο, καλό σιδηροδρομικό δίκτυο και σύνδεση στον κόσμο και με πληθυσμό χωρίς ανοσία μας έβαλαν σε κατάσταση συναγερμού.

Ο Σαχίν μαζί με τη σύζυγο του Εζλέμ έχουν τεράστια εμπειρία από τη δημιουργία εμβολίων κατά διάφορων μορφών καρκίνου, στα οποία εμβόλια χρησιμοποιείται η τεχνολογία mRNA, με την οποία οι μπορεί κανείς να επηρεάσει την πληροφορία, την οποία λαμβάνει το ανθρώπινο κύτταρο.

Η Τουρέτσι σημειώνει ότι γνώριζαν “την τεχνολογία που είχαμε αναπτύξει για τον καρκίνο, που είχαμε χρησιμοποιήσει με αποτέλεσμα σε εκατοντάδες ανθρώπους που έπασχαν από καρκίνο και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξίσου καλά κατά μια λοιμώδους νόσου”

Η μάχη με το χρόνο και τις ραγδαίες εξελίξεις

Όπως τονίζει ο Σαχίν, ο ίδιος πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει την ομάδα της εταιρείας BionTech, ώστε να ριχθούν με όλες τους τις δυνάμεις στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού. “Αν θέλαμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτή την πανδημια” σημειώνει, “θα ήταν σημαντικό να φτιάξουμε το εμβόλιο σε λιγότερο από έναν χρόνο. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου διαρκεί συνήθως 5 χρόνια. Τι κάναμε, λοιπόν; Πείσαμε τους συνεργάτες μας να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Βάλαμε βάρδιες ώστε οι συνεργάτες να έρχονται νύχτα και να δουλεύουν ως το πρωί.

Όσο, όμως, η γερμανική εταιρεία προχωρούσε τις έρευνες της, κατέστη σαφής η ανάγκη για έναν εταίρο που θα χρηματοδοτήσει τις κλινικές δοκιμές και που θα κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους πελάτες, αλλά και με τις εποπτικές αρχές. Μάλιστα η πρώτη προσπάθεια προσέγγισης της Pfizer δεν είχε αποτέλεσμα.

Σε αυτό το χρονικό σημείο οι συνάδελφοι της Pfizer δεν είχαν ακόμα πειστεί ότι πρόκειται περί πανδημίας. Ακόμα και αν επρόκειτο περί πανδημίας η εμπειρία του παρελθόντος έδειχνε ότι όταν καταφέρεις να αναπτύξεις ένα εμβόλιο είναι πλέον αργά” αναφέρουν στη συνέντευξη.

Εμβόλιο κορονοϊού – Η συνεργασία με την Pfizer

Δεν χρειάστηκε, λοιπόν, πάνω από ένα δίμηνο ώστε η Pfizer να πειστεί. Ανοίχτηκε μπροστά και στις δύο εταιρείας μια τεράστια πρόκληση. Ο Σαχίν υπογραμμίζει ότι για να συναπτούν συμβόλαια συνεργασίας τέτοιου μεγέθους, χρειάζονται 9 με 12 μήνες. “Εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλο και είχαμε συνεργαστεί και στο εμβόλιο της γρίπης”

Μάλιστα η είδηση της συνεργασίας τους δημοσιοποιήθηκε πριν πέσουν οι υπογραφές στα συμβόλαια: “Είπαμε συνεργαζόμαστε και μετά μπορούμε να υπογράψουμε συμβόλαιο. Αυτό είναι ασυνήθιστο. Μοιραστήκαμε όλες τις πληροφορίες που διαθέταμε με τους συναδέλφους της Pfizer”

“Ο άνθρωπος στο επίκεντρο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα”

Λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχε ενεργά ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Μάλιστα, ο Μπουρλά βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσει το ζευγάρι Σαχίν και Τουρέτσι για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στην ίδια επίσκεψη, φυσικά, εγκαινίασε και το νέο κέντρο της εταιρείας στην πατρίδα του!

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα, τους απένειμε το βραβείο “Θεοφανώ” του ομώνυμου ιδρύματος, σε έναν χώρο μάλιστα ο οποίος λειτουργεί σαν σύμβολο για τη φιλία των λαών Ανατολής και Δύσης.

Η Τουρέτσι συμπληρώνει ότι κάναν αυτό που κάνουν πάντα και ότι “αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προσανατολίζεσαι όταν έχεις ένα άστρο. Να προσανατολίζει στη φροντίδα του αρρώστου. Ο άρρωστος ή στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άνθρωπος είναι το κέντρο της φροντίδας μας. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις