Από τις εξελίξεις που έχει φέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας των εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, προσπαθεί να επωφεληθεί η AstraZeneca για ν’ αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανέπτυξαν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca, εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου στο οποίο μέχρι στιγμής έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα.

Οι ερευνητές από Ινστιτούτο Jenner τη Οξφόρδης Τζένερ της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου για την έρευνα του Καρκίνου Λούντβιχ, έχουν σχεδιάσει ένα εμβόλιο δύο δόσεων για τη θεραπεία του καρκίνου, στην οποία έχουν χρησιμοποιήσει τεχνολογία, η οποία περιλαμβάνεται και στο εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca κατά του κορονοϊού, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Journal for ImmunoTherapy of Cancer Friday. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι έτοιμο να εισέλθει στη φάση των κλινικών δοκιμών φέτος αφότου οι μελέτες σε ποντίκια έδειξαν τη μείωση των όγκων και αύξηση στις πιθανότητες επιβίωσης. Σε πρώτη φάση, θα συμμετάσχουν 80 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

“Ίσως φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου”

Οι έρευνες για τα εμβόλια έχουν βελτιωθεί καθώς επιστήμονες και κυβερνήσεις βρίσκονται σε επαγρύπνηση εξαιτίας της πανδημίας και εργάζονται γοργότερα από οποτεδήποτε στο παρελθόν και με περισσότερους πόρους ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η υγειονομική κρίση έχει αναδείξει τεχνολογίες όπως είναι το mRNA, οι οποίες δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ξανά στην αγορά και επιδεικνύουν ότι μπορεί να φέρουν επιτυχία σε μία μελλοντική αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο καρκίνος. Οι εξελίξεις έρχονται σε μία περίοδο, όπου οι ερευνητές αναζητούν και άλλες πρωτοποριακές και καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου και οι οποίες χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσουν τους όγκους.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει αυτές τις δύο εξελίξεις, χρησιμοποιώντας τον φορέα από το εμβόλιο του κορονοϊού για μία από τις δόσεις για τη μεταφορά γενετικού κώδικα, αναγκάζοντας το σώμα να στοχεύσει δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων.  Η τεχνολογία του εμβολίου έχει δείξει ότι δημιουργεί ισχυρές αποκρίσεις Τ κυττάρων, οι οποίες χρειάζονται για να καταπολεμήσουν όγκους.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ, Άντριαν Χιλ δήλωσε πως “αυτή η νέα πλατφόρμα εμβολίου έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου”.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις