“Πονοκέφαλο” έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές ο φονικός μύκητας Candida Auris, που εξαπλώνεται και επιβιώνει κυρίως στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Όπως αποκάλυψε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, στην Πάτρα έχουν ήδη καταγραφεί τρεις έως τέσσερις θάνατοι από τον Candida Auris.

Σύμφωνα με την κυρία Μαστοράκου, που μίλησε στον Max FM, o συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή με σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του, σημειώνει η κυρία Μαστοράκου, είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής. Όσον αφορά τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας συστήνει ψυχραιμία στους πολίτες, αφού πρόκεται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που βέβαια αν βρεθεί στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.

Candida Auris: Τι είναι ο μύκητας που εισβάλλει στα νοσοκομεία

Το CDC θεωρεί την Candida Auris ως ένα αναδυόμενο παθογόνο παράγοντα, επειδή έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων σε πολλές χώρες, ενώ και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας είναι σε εγρήγορση.

Ο ζυμομύκητας Candida auris εμφανίζει μεγάλη αντοχή σε στις τρεις κύριες κατηγορίες αντιμυκητιασιακών φαρμάκων, και μπορεί να σκοτώσει έναν ασθενή μέσα σε 90 ημέρες.

Η ταυτοποίησή του είναι δύσκολη, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μέθοδοι και προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης.

Ο μύκητας μπορεί να παραμείνει στο δέρμα ενός ανθρώπου, αλλά και σε αντικείμενα στον χώρο, όπως τα έπιπλα και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου, για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι μπορεί να εξαπλωθεί έμμεσα από ασθενή σε ασθενή.

Συνήθως, ο ασθενής μολύνεται αν έχει κλείσει αρκετές εβδομάδες νοσηλείας και έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Οδηγίες προφύλαξης από τον θανατηφόρο μύκητα

Για να μην προσβληθεί κάποιος από τον συγκεκριμένο μύκητα χρειάζεται σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση του δωματίου του ασθενή και του κινητού εξοπλισμού, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων της μονάδας υγείας.

Επίσης, πρέπει να απολυμαίνονται καλά και τα μηχανήματα παροχής οξυγόνου και ο εξοπλισμός φυσικοθεραπείας, πριν τη χρήση τους σε άλλο ασθενή.

Ειδήσεις σήμερα:

Περίεργο περιστατικό στην Κηφισιά – Πήγαν να αρπάξουν το όπλο επισμηναγού

Κοκκινιστό μοσχαράκι με λαχανικά στην κατσαρόλα

16 Μαΐου 2022 – Θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη Σελήνης

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις