Ανείπωτος είναι ο θρήνος στη Θεσσαλονίκη, μετά τον ξαφνικό θάνατο του 7χρονου στα εξωτερικά ιατρεία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

Το μικρό αγόρι έφτασε στα επείγοντα του νοσοκομείου το μεσημέρι της Τρίτης με υψηλό πυρετό, σπασμούς και ακαμψία στα άκρα, ενώ μετά από εξετάσεις οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έχει χαμηλό αιματοκρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 7χρονος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων έπαθε ανακοπή καρδιάς και παρά τις υπεράνθρωπες και πολύωρες προσπάθειες των γιατρών δεν τα κατάφερε.

Προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού, θα γίνει στη σορό του νεκροψία – νεκροτομή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τραγωδία με τον 7χρονο έρχεται λίγες ημέρες μετά τον ξαφνικό θάνατο της 3χρονης στη Θεσσαλονίκη, ο θάνατος της οποίας ακομα δεν έχει διαλευκανθεί.

Η νόσος των λεγεωνάριων ευθύνεται για τον θάνατου του 7χρονου;

Ο πατέρας του 7χρονου δήλωσε ότι οι γιατροί ανέφεραν πως ο θάνατός του ενδέχεται να οφείλεται στη νόσο των λεγεωνάριων ή νόσο των κλιματιστικών και πως ενδέχεται να κόλλησε το επικίνδυνο μικρόβιο από τα φίλτρα του κλιματιστικού.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, πρόκειται για ένα βακτήριο, μικρόβιο, που ζει μέσα σε στάσιμα νερά. Ο χρόνος επώασης από τη στιγμή που ένα άτομο έρθει σε επαφή με το βακτήριο είναι από 2 μέχρι 10 ημέρες και στην αρχή τα συμπτώματα θυμίζουν την γρίπη όπως την ξέρουμε.

Η επιδείνωση της υγείας είναι ραγδαία με πνευμονία και πολύ υψηλό πυρετό και διάρροιες,ενώ απαιτείται κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή για την αντιμετώπισή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, δεν είναι εύκολο να υποψιαστεί κάποιος ότι ευθύνεται το εν λόγω βακτήριο ακόμα και όταν φτάσει στο νοσοκομείο και τα δείγματα πρέπει να σταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος εξήγησε ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Την Τετάρτη μίλησε στο Mega για τον θάνατο του 7χρονου και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, ο οποίος σημείωσε ότι από τα στοιχεία φαίνεται να είναι οξεία λοίμωξη.

Φαίνεται ότι πρόκειται για κάποια οξεία λοίμωξη. Αν μιλάμε για τη νόσο των λεγεωνάριων πρόκειται για μια κεραυνοβόλο βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, με θνητότητα μέχρι και 30%” ανέφερε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το μικρόβιο αυτό βρίσκεται στα λιμνάζοντα νερά τόσο των κλιματιστικών όσο και των σωληνώσεων, και όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες “ξυπνάει” και προσβάλλει τον άνθρωπο.

Υπάρχουν λοιμώξεις και μικρόβια που μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε 1 – 2 ώρες και να απειλήσουν τη ζωή” υπογράμμισε ακόμα.

Νόσος των λεγεωνάριων: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην επίσημη ιστοσελίδα του, η λεγεωνέλλωση ή νόσος των λεγεωνάριων είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae .

Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila (18 οροομάδες, πιο συχνά νόσησης από οροομάδα 1 και οροομάδα 6).

Αναλυτικότερα υπάρχουν δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου:

-ο πυρετός Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή
-η νόσος των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως πνευμονία, δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% των κρουσμάτων περίπου.

Περιβάλλοντα που ευνοούν την ανάπτυξης της λεγιονέλλας

-Ιδανική θερμοκρασία νερού 20 – 45ο C.

-Σε ντεπόζιτα και δεξαμενές ζεστού και κρύου νερού.

-Σε σωλήνες με ελάχιστη ή καθόλου ροή νερού π.χ τα μη κατειλημμένα δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες.

-Στα ιζήματα (βιομεμβράνες) και τις ακαθαρσίες των εσωτερικών επιφανειών σωλήνων και δεξαμενών.

-Στις ίνες καουτσούκ και τις φυσικές ίνες σε αντιτριβικούς δακτυλίους και διατάξεις στεγάνωσης

-Σε θερμαντήρες νερού και δεξαμενές ζεστού νερού.

-Στις εναποθέσεις αλάτων και τις διαβρώσεις σε σωλήνες, ντους και βρύσες.

-Επιβιώνει μέσα σε άλλα βακτήρια και αμοιβάδες.

Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους). ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ο χρόνος επώασης είναι:

Πυρετός Pontiac: 3-5 ημέρες (συνήθως 24-48 ώρες)
Νόσος λεγεωναρίων: 2-10 ημέρες (συνήθως 5-6 ημέρες).

Πιθανές Πηγές μόλυνσης

Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς)
Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού
Δεξαμενές αποθήκευσης νερού
Θερμές ιαματικές πηγές
Ιαματικά λουτρά
Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)
Σιντριβάνια
Υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου υπάγονται: Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια,όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μάκης Δελαπόρτας για το τάβλι Καρέζη-Καζάκου, την αποτυχία του Βέγγου και τη ζήλεια του Κωνσταντάρα

Πώς θα μας επηρεάσει η Πανσέληνος στο Σκορπιό στις 16 Μαΐου;

Ταλιατέλες με κολοκυθάκια, μανιτάρια και τυρί φέτα!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις