Το ψωμί, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι η τροφή που καταναλώνεται περισσότερο από κάθε άλλη, σε καθημερινή βάση, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η “επιτυχία” του οφείλεται τόσο στην γεύση του όσο και στη υψηλή διατροφική του αξία.
Ποια θρεπτικά συστατικά μας προσφέρει το ψωμί;
Το ψωμί αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές ενέργειας για τον οργανισμό, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το κύριο “καύσιμο” του οργανισμού μας για να παράγει θερμότητα, κίνηση και να λειτουργεί σωστά. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη διατροφική αξία που έχει, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πρώτον τι είναι και από τι αποτελείται στην πιο απλή μορφή του. Η ζύμη του έχει ως κύρια βάση το αλεύρι και το νερό. Το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, και όχι μόνο, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη θρεπτική του αξία.
Τα συστατικά που περιέχει το ψωμί διαφέρουν ανάλογα το είδος του, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να δίνουμε μεγάλη προσοχή στον τύπο που επιλέγουμε να καταναλώσουμε, αν θέλουμε να προσφέρουμε περισσότερα οφέλη στον οργανισμό μας.
Αν λοιπόν πάρουμε ως δεδομένο ότι τα διάφορα είδη ψωμιού διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους θερμιδικά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο “οδηγός” για την επιλογή του καταλληλότερου είδους για τον καθένα μας πρέπει να είναι τα θρεπτικά συστατικά που το καθένα από αυτά μπορεί να μας προσφέρει.
Είδη ψωμιού με υψηλή διατροφική αξία:
Ψωμί ολικής άλεσης: Για την παρασκευή του συγκεκριμένου ψωμιού χρησιμοποιείται αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο παράγεται από ολόκληρο τον σπόρο του σιταριού, (συμπεριλαμβάνεται κατά την άλεση το φύτρο, το ενδοσπέρμιο και ο φλοιός). Το ψωμί ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, και μέταλλα.
Πολύσπορο ψωμί: Το πολύσπορο ψωμί, το οποίο παρασκευάζεται από διάφορα είδη σπόρων και δημητριακών, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αμινοξέα και έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία.
Ψωμί Ζέας: To όνομα του το οφείλει στο ομώνυμο δημητριακό από την αρχαιότητα, που καλλιεργείται μέχρι σήμερα. Έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το σιτάρι και περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών. Το συγκεκριμένο άλευρο είναι πιο εύπεπτο από το σιτάρι και η περιεκτικότητα του σε γλουτένη, είναι χαμηλότερη.
Υπάρχει τρόπος να αναγνωρίσουμε εύκολα το “καλό ψωμί” στο supermarket;
Το συσκευασμένο ψωμί στα super market συχνά μπορεί να κρύβει διατροφικές “παγίδες”. Για να τις αποφύγουμε, είναι καλό να διαβάζουμε πάντα το διατροφικό τους πίνακα, καθώς και τα συστατικά. Και να επιλέγουμε ψωμί με συστατικά απλά και κατανοητά, που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε στην κουζίνα του σπιτιού μας. Μια νέα τάση, είναι η δημιουργία ψωμιού «Καθαρής Ετικέτας». Ένα ψωμί καθαρής ετικέτας έχει παρασκευαστεί με απλά, αξιόπιστα και αγνά υλικά, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά και από 100% φυσικές πρώτες ύλες.

Η μάρκα Καραμολέγκος προσφέρει όλα τα παραπάνω μέσα από τη σειρά ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΨΩΜΙ ΣΕ ΦΕΤΕΣ! Εξελίσσοντας συνέχεια την πορεία του ψωμιού, μέσα από τη σειρά αυτή πετυχαίνει την ιδανική διαδικασία αρτοποίησης, και συνδυάζει τα διατροφικά οφέλη της ολικής άλεσης, την απαράμιλλη γεύση του φυσικού προζυμιού και όλα αυτά με την εγγύηση της Καθαρής Ετικέτας!
Η σειρά Ψωμί σε Φέτες ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ με τρεις διαφορετικές συνταγές,
- ZΕΑΣ, από 100% άλευρα ζέας ολικής άλεσης, αλεσμένα σε πετρόμυλο,
- ΟΚΤΑΣΠΟΡΟ, πλούσιο σε γεύση χάρη στα 8 διαφορετικά είδη σπόρων
- και το ψωμί με 5 ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ, με πλούσια και απαλή γεύση με 5 διαφορετικά δημητριακά ολικής άλεσης, που διατηρεί στο ακέραιο τη θρεπτική τους αξία,

Μία νόστιμη, θρεπτική και υγιεινή επιλογή της πιο “διάσημης” τροφής για κάθε ώρα και γεύμα της ημέρας! Καλύπτει όλες τις διατροφικές μας ανάγκες εντός και εκτός σπιτιού, με αμέτρητους γευστικούς συνδυασμούς, από ένα πρωινό σνακ μέχρι ένα πλούσιο γεύμα ή ένα ελαφρύ βραδινό!
Και… καλή σας όρεξη!
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"