Μελομακάρονα: Είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί κανείς στο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων, αφού τόσο η μυρωδιά όσο και η γεύση τους είναι μοναδική. Τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι τα ετοιμάζουν πυρετωδώς την γιορτινή περίοδο, ωστόσο μπορούμε να τα φτιάξουμε και μόνοι μας στο σπίτι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που παρόλο που προσπαθούμε να ακολουθήσουμε κατά γράμμα μία συνταγή, δεν μας πετυχαίνουν. Άλλες φορές δεν είναι όσο τραγανά πρέπει, ενώ άλλες δεν είναι τόσο αρωματικά, με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε και να εγκαταλείπουμε την ιδέα της “homedayεκδοχής. Ωστόσο, δίνοντας προσοχή σε 5 απλά βήματα – μυστικά, μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά 5 μυστικά για τα πιο τραγανά και σωστά μελωμένα μελομακάρονα:

1. Ακριβές ζύγισμα

Στην μαγειρική είναι αλήθεια ότι μπορούμε βάσει της εμπειρίας μας να υπολογίσουμε στο περίπου τις ποσότητες μερικών υλικών μας και να πετύχει η συνταγή μας. Παράλληλα, ανάλογα με τα γούστα του καθενός μπορούμε να προσαρμόσουμε το φαγητό μας και να βγει επιτυχημένο. Στην ζαχαροπλαστική δυστυχώς δεν μπορούμε στο περίπου να προσθέσουμε υλικά, καθώς και το κάθε γραμμάριο παίζει το ρόλο του. Έτσι, καλό θα ήταν να έχουμε μαζί μας μία ζυγαριά κουζίνας και να ακολουθούμε κατά γράμμα την συνταγή μας.

2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι

Πάρα πολλές συνταγές που αφορούν γλυκά, αναφέρουν ότι πρέπει να κοσκινίσουμε το αλεύρι μας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές το παραλείπουμε (ναι κι εμείς!) και σίγουρα δεν είναι ότι ήρθε το τέλος του κόσμου, αλλά υπάρχουν μερικές διαφορές. Συγκεκριμένα, κοσκινίζοντάς το επιτυγχάνουμε ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα, που στα μελομακάρονα είναι απαραίτητο.

3. Προσέχουμε το ζύμωμα

Υπάρχουν πολλά γλυκά και φαγητά που απαιτούν πολύ καλό ζύμωμα προκειμένου να διαλυθούν τα υλικά και να πετύχει η συνταγή μας. Τα μελομακάρονα ωστόσο δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα, καθώς υπάρχει πιθανότητα να σφίξει αρκετά η ζύμη μας και αφού τα ψήσουμε να βγουν ελαφρώς σφιχτά ή κολλώδη. Έτσι, ιδανικό θα ήταν αφού ρίξουμε το αλεύρι να ανακατέψουμε για λιγότερο από 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

4. Δίνουμε προσοχή στο ψήσιμο

Πρέπει πάντα να ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες. Η συνηθέστερη θερμοκρασία και ο συνηθέστερος χρόνος είναι 25 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς.

5. Σωστό “σιρόπιασμα”

Είναι ευρέως γνωστό ότι για να πετύχει το σιρόπιασμα ενός γλυκού, πρέπει να ακολουθήσουμε τον κανόνα ζεστό – κρύο. Συγκεκριμένα, για να ρουφήξουν το σιρόπι μέχρι μέσα και να είναι όσο τραγανά και μελωμένα πρέπει, είναι απαραίτητο να είναι κρύα τα μελομακάρονα και καυτό το σιρόπι ή το αντίθετο.

Ειδήσεις σήμερα:

Βασιλική Μιλλούση: Ο λόγος που αποφάσισε να εγκαταλείψει τον πρωταθλητισμό (vid)

Κυψέλη: Ανήλικοι μπήκαν σε προαύλιο σχολείου και παρενόχλησαν 12χρονη – Μαρτυρία στο DEBATER

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις