Συνταγές: Μπορεί ο τηγανιτός γαύρος να είναι από τους αγαπημένους μας καλοκαιρινούς μεζέδες που επιλέγουμε σε ταβερνάκια δίπλα από τη θάλασσα στις διακοπές μας, ωστόσο μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα και στο σπίτι όλο το χρόνο!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο γαύρος, όπως και τα περισσότερα ψάρια, δεν είναι μόνο πολύ γευστικός, έχει και μεγάλη διατροφική αξία αφού μας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας!

Ένας διαφορετικός αλλά εξίσου λαχταριστός τρόπος να τον φτιάξουμε είναι στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα και ψιλοκομμένες ντομάτες. Το καλύτερο σε αυτή τη συνταγή είναι ότι ο χρόνος προετοιμασίας και εκτέλεσης είναι μόνο μισή ώρα!

Δείτε παρακάτω τα υλικά που θα χρειαστείτε και τον τρόπο μαγειρέματος:

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό γαύρο

120 ml ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 δαφνόφυλλο

100 ml λευκό ξηρό κρασί

2 ντομάτες

5-6 κλωνάρια μαϊντανό

Αλάτι

Πιπέρι

Λίγη ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα ψάρια βγάζοντας τα κεφάλια και τα εντόσθια τους και τα πλένουμε καλά με καθαρό νερό. Έπειτα τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν για περίπου 10’ λεπτά.

Παράλληλα ρίχνουμε σε ζεστή κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και τη δάφνη μέχρι να «κάψουν» και να μαλακώσουν για 3-4 λεπτά.

Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2-3 λεπτά ρίχνουμε την ντομάτα καθαρισμένη, χωρίς φλούδα και σπόρια.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε και τον μαϊντανό και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε ένα ταψί ρίχνουμε τη μισή σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει και από πάνω βάζουμε στη σειρά το γαύρο και στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας με τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε βράσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε τον «κόκκινο» γαύρο σε 200ο βαθμούς για περίπου 10’ λεπτά.

Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και αφού ρίξουμε από πάνω λίγη ρίγανη, είναι έτοιμο για να το σερβίρουμε!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις