Φανουρόπιτα συνταγή: Ο Άγιος Φανούριος είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου. Για τη ζωή του δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες και το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ήταν στρατιώτης που υπέστη 12 μαρτύρια και η λατρεία του ξεκίνησε από τη Ρόδο όπου βρέθηκε η εικόνα του στα ερείπια μιας γκρεμισμένης εκκλησία όταν επισκευαζόταν από τους Οθωμανούς. Από τη Ρόδο η λατρεία του μεταφέρθηκε στα κοντινά νησιά και από εκεί εξαπλώθηκε στην Κρήτη και μέσα στα χρόνια σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η εκκλησιαστική παράδοση θέλει τους πιστούς κάθε χρόνο να φτιάχνουν μια νηστίσιμη, γλυκιά πίτα, που φέρει το όνομα της από το όνομα του Αγίου Φανουρίου και δεν είναι άλλη από τη φανουρόπιτα.

Η Φανουρόπιτα φτιάχνεται για να συγχωρεθεί και να σωθεί η ψυχή της μητέρας του Αγίου, καθώς σύμφωνα με την εκκλησία ήταν μια αμαρτωλή γυναίκα που συμπεριφερόταν με απάνθρωπο τρόπο στους αδύναμους και φτωχούς. Ο γιός της, ο Άγιος Φανούριος έκανε προσπάθεια να τη σώσει από τον κακό δρόμο που είχε ακολουθήσει, δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε. Ζήτησε λοιπόν μετά το θάνατο της να μην φτιάξουν τίποτα για εκείνον αλλά μόνο για τη μνήμη και την συγχώρεση της ψυχής της μητέρας του ό,τι κάνουν να είναι αφιερωμένο σε αυτήν: “ Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου”.

Μέσα στο πέρασμα των χρόνων, έχει ωστόσο καθιερωθεί και η αντίληψη ότι ο Άγιος Φανούριος φέρνει κοντά μας και μας φανερώνει ό,τι ζητάμε, ό,τι ψάχνουμε ή οτιδήποτε έχουμε χάσει. Το όνομα του Αγίου άλλωστε κρύβει τη λέξη αποκαλύπτω αφού το ρήμα “φαίνω” έχει αυτή τη σημασία.

Οι πιστοί φτιάχνουν λοιπόν κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του μια φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά που συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις ημέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.

Στη συνέχεια πηγαίνουν την πίτα στην εκκλησία και αφού την διαβάσει ο ιερέας την μοιράζουν στους πιστούς και στα δικά τους πρόσωπα.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μια εύκολη συνταγή για αφράτη φανουρόπιτα με 7 υλικά:

Διαβάστε τα υλικά που θα χρειαστείτε και την εκτέλεση της.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι σόδα
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια ζάχαρη
3/4 ποτηριού κονιάκ

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη όλα τα υλικά μας και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μίγμα.

Στη συνέχεια, λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.

Ψήνουμε την πίτα στους 170ο βαθμούς για περίπου 60 λεπτά. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, την τρυπάμε με ένα πιρούνι ή μαχαίρι και αν βγουν σχετικά στεγνά σημαίνει ότι είναι έτοιμη η πίτα.

Τέλος, αφού ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια μπορούμε να την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και να την σερβίρουμε.

Ειδήσεις σήμερα:

Και επίσημα ξανά στον ΑΝΤ1 η Δούκισσα Νομικού – Σε ποια εκπομπή θα τη δούμε

Σημαντική ανακάλυψη – Εντόπισαν εξωπλανήτη που είναι πιθανόν καλυμμένος από βαθύ στρώμα νερού

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις