Σε ένα υπέροχο μουσικό όργανο και όχι σε κάποια σημαντική προσωπικότητα των προηγούμενων ετών, είναι αφιερωμένο το νέο Google Doodle της Google. Πρόκειται για το “ατσάλινο τύμπανο”, ή αλλιώς “steelpan“. Μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό, ωστόσο η ιστορία του είναι πολύ πλούσια και εντυπωσιακή, ενώ ο υπέροχος ήχος που βγάζει το έχει κάνει να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Η προέλευση του μπορεί να είναι από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο της πανέμορφης Καραϊβικής, ωστόσο αποτελεί μέλος της υπέροχης μουσικής κουλτούρας της αφρικανικής ηπείρου, καθώς το δημιούργησαν σκλάβοι από τις αφρικανικές χώρες, όταν οι αποικιοκράτες άρχισαν να τους μεταφέρουν στην Καραϊβική.

Το όργανο επίσης, μπορεί να δημιουργήθηκε τον 20ο αιώνα, ωστόσο η ιστορία που ενέπνευσε τη δημιουργία του ξεκίνησε από το 1700. Οι Αφρικανοί μπορεί να αιχμαλωτίστηκαν, ωστόσο κατάφεραν να διατηρήσουν μέσα τους τις παραδόσεις της αγαπημένης τους ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου και των μουσικών τους γνώσεων, όπως το ρυθμικό τύμπανο που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αφρικανικής κληρονομιάς.

Ο προπομπός του “steelpan” αποτελούσε και βασικό μέρος του Καρναβαλιού του Τρίνινταντ και των ετήσιων φεστιβάλ συγκομιδής, από το 1834 και το 1839, όταν και η δουλεία στην περιοχή καταργήθηκε και οι πρώην σκλάβοι άρχισαν να συμμετέχουν σε αυτά με τα τύμπανα τους. Όμως το τύμπανο απαγορεύτηκε από τις κρατικές αρχές το 1877, καθώς υπήρχαν φόβοι πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επαναστατικά μηνύματα που θα οδηγούσαν σε εξέγερση.

Οι μουσικοί ωστόσο όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά ως ένδειξη διαμαρτυρίας άρχισαν να βρίσκουν εναλλακτικά όργανα, που έβγαζαν παρόμοιο ήχο με το τύμπανο. Το πρώτο όργανο που εφηύραν, είχε ως βασικό υλικό το μπαμπού και ουσιαστικά επρόκειτο για κουρδισμένους σωλήνες και χρησιμοποιήθηκαν από τους λεγόμενους Tamboo Bamboo bands, χτυπώντας τους στο έδαφος.

Ωστόσο, το πείραμα που οδήγησε στη δημιουργία του “steelpan”, έγινε την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Καρναβάλι για λόγους ασφαλείας είχε απαγορευτεί, δίνοντας την ευκαιρία στους μουσικούς να αρχίσουν εκ νέου τα πειράματα. Αυτή τη φορά στράφηκαν στην ατσάλινη έκδοση του τυμπάνου, για να βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου.

Τα βαθουλώματα που δημιουργούνταν στο τύμπανο με την πάροδο του χρόνου, έδιναν διαφορετικές νότες από το τύμπανο, αναλόγως το μέγεθος, τη θέση και το σχήμα, ενώ η αλλαγή του μήκους επέτρεπε στο τύμπανο να μιμηθεί ήχους από σοπράνο μέχρι και μπάσο. Τρία χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, το 1948 οι μουσικοί άρχιζαν να κατασκευάζουν το τύμπανο από βαρέλια πετρελαίου των 55 γαλονιών. Αυτό το τύμπανο ήταν το πρωτότυπο όπου βασίστηκε το “steelpan”.

Ειδήσεις σήμερα

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες από την τραγωδία με τον νεαρό που διαμελίστηκε από τον έλικα ελικοπτέρου (vids)

“Βόμβα” Πλεύρη – “Ο Τσίπρας έσπασε την πενθήμερη καραντίνα και βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο” (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις