Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι ένας πολύ επιτυχημένος συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, του οποίου οι αναρίθμητες επιτυχίες παραμένουν διαχρονικές και συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες του ελληνικού πενταγράμμου.

Διαβάστε παρακάτω κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον σπουδαίο Έλληνα μουσικό:

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1955 (67 ετών) στην Αθήνα και μεγάλωσε στην περιοχή της Καλλιθέας. Από μικρός διαπίστωσε τη μεγάλη του αγάπη στη μουσική, την οποία σπούδασε με δασκάλα την Κλέλια Τερζάκη, ενώ παράλληλα ήταν φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στα 23 του χρόνια και συγκεκριμένα το 1978 εισήλθε στη δισκογραφία, γράφοντας μουσική και τραγούδια μαζί με τους Γιάννη Σαμσιάρη, Χρήστο Καρακώστα και Πηνελόπη Πατσούκη στον παιδικό δίσκο «Το Σπίτι του Αγαμέμνονα». Έναν χρόνο νωρίτερα, το 1977, είχε συνθέσει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση «Βαριέμαι».

Το 1980, ο Σταμάτης Κραουνάκης γράφει μουσική για την παιδική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ που παρουσίαζε ο Βασίλης Μπουγιουκλάκης με την Αμαλία Γιαννίκου, στον δίσκο «Το Όνειρο του Βασίλη».

Η γνωριμία με τη Λίνα Νικολακοπούλου

Αναμφίβολα, η γνωριμία που τον σημάδεψε και σηματοδότησε μια σπουδαία συνεργασία, ήταν με τη σπουδαία στιχουργό, Λίνα Νικολακοπούλου, ενώ ήταν ακόμη φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η πρώτη τους συνεργασία έρχεται το 1981, όπου γράφουν μουσική και στίχους για τον δίσκο «Σκουριασμένα Χείλη», στον οποίο ερμηνεύει η σπουδαία τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού.

Μαζί, κυκλοφορούν το 1985 τον θρυλικό δίσκο «Κυκλοφορώ και Οπλοφορώ», σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και ερμηνεία της πρωτοεμφανιζόμενης Άλκηστις Πρωτοψάλτη, της οποίας η καριέρα έκτοτε «εκτοξεύτηκε».

Ο Σταμάτης Κραουνάκης γράφει τη μουσική σε 34 δίσκους μέχρι τα τέλη του 1990

Η συνεργασία του με τη Λίνα Νικολακοπούλου ανέδειξε όλο το μουσικό ταλέντο του και έκτοτε ο Σταμάτης Κραουνάκης συνεργάστηκε με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι: Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Βιτάλη, Τάνια Τσανακλίδου, Ελευθερία Αρβανιτάκη. Παράλληλα, μέσα από τη μουσική του ανέδειξε ο ίδιος και νέους καλλιτέχνες της εποχής, όπως οι: Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Στέλιος Διονυσίου κ.α.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει γράψει μουσική σε 34 δίσκους, ενώ συνολικά απαριθμεί 60 προσωπικούς δίσκους και 20 συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Παράλληλα, έχει γράψει μουσική για 54 θεατρικές παραστάσεις, 4 ταινίες και 6 τηλεοπτικές σειρές. Τέλος, είναι συγγραφέας 2 βιβλίων.

Μια σημαντική βράβευση για τον σπουδαίο Σταμάτη Κραουνάκη ήρθε το 2000, όταν απέσπασε το κρατικό βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Αυτή η νύχτα μένει».

Μια από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες που έχει ερμηνεύσει ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι το τραγούδι «Φίλα με», σε στίχους Κώστα Μπαλαχούτη και μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου που κυκλοφόρησε το 2013 στο άλμπουμ «Ξεριζωμός».

Προσωπική ζωή

Είναι γεγονός πως ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει καταφέρει σε όλα τα χρόνια της σπουδαίας καριέρας του να αφήσει εκτός δημοσιότητας την προσωπική του ζωή.

Μια σημαντική αποκάλυψη, ωστόσο, έκανε το 2020 σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Βασίλη Θανόπουλο για το περιοδικό “Antivirus”, κάνοντας coming out ως ΛΟΑΤ+ και χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως “panerotic”. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει: «Μπορώ να ερωτευτώ και έναν άνθρωπο 90 ετών και να του αφιερωθώ είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας»

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει δηλώσει αριστερός, ενώ ιδίως την περίοδο του 2015 ήταν προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η σχέση του με τα κιλά

Ο Σταμάτης Κραουνάκης ήταν ανέκαθεν πολύ άνετος με την εμφάνιση του και κυρίως με τα κιλά του. Μάλιστα, ο ίδιος είχε δηλώσει στο παρελθόν:

«Δεν είχα ποτέ θέματα με την εικόνα μου. Με αγάπησε ο κόσμος όπως είμαι, ένας χοντρούλης. Άλλοι δε με χωνεύουν καθόλου, δεν με νοιάζει».

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο του DEBATER – Η στιγμή των πυροβολισμών έξω από το βενζινάδικο στη Λεωφόρο Λαυρίου

Το επικό χριστουγεννιάτικο “throwback” του Παπακαλιάτη – Πώς ήταν πριν 30 χρόνια (pics)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις