Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη πέθανε σε ηλικία 80 ετών σκορπώντας θλίψη οχι μόνο στον επιχειρηματικό και πολιτιστικό κόσμο της χώρας, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία καθώς επρόκειτο για μια γυναίκα που άφησε μια σπουδαία φιλανθρωπική παρακαταθήκη πίσω της. Από νεαρή ηλικία ήταν πάντοτε δίπλα στα παιδιά και ως πρέσβειρα καλής θελήσεως υποστήριζε πάντοτε τα δικαιώματά τους και στέκονταν με αγάπη και επιμονή στο πλευρό τους.

Διαβάστε παρακάτω μερικές σημαντικές πληροφορίες για την επαγγελματική και προσωπική ζωή της:

Η καταγωγή, η ηλικία και οι σπουδές της

Η καταγωγή της ήταν από την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αρκαδία και την Ερμιόνη, στην ο οποία και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε γεννηθεί το 1943 και έφυγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών στις 24 Ιουλίου του 2023. Αφότου τελείωσε το σχολείο αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι το Κολοράντο στο οποίο και σπούδασε οικονομικές επιστήμες. Επιπλέον έχει σπουδάσει Αρχαιολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει και πτυχίο Ανωτάτων Σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης.

Η φιλανθρωπική της δράση

Αναμφισβήτητα η Μαριάννα Βαρδινογιάννη από πολύ μικρή ηλικία αφιέρωσε την ζωή της στα παιδιά και οι φιλανθρωπικές της δράσεις βοήθησαν πάρα πολλές οικογένειες και παιδιά που βρίσκονταν σε ανάγκη. Η εκπαίδευση και η υγεία τους ήταν οι βασικές προτεραιότητές της, ενώ αγωνίσθηκε σθεναρά για την διεθνή ειρήνη. Δεν σταμάτησε ποτέ να προσφέρει απλώχερα και υπήρξε ιδρύτρια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” και του ιδρύματος που έφερε το ονοματεπώνυμό της. Παράλληλα ήταν μέλος σε πάρα πολλά Δ.Σ.

Το ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων “ΕΛΠΙΔΑ”

Από το 2007 ξεκίνησε να παίρνει μορφή το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “ΕΛΠΙΔΑ” και το 2010 εγκαινιάστηκε επίσημα δίνοντας πραγματική ελπίδα σε χιλιάδες παιδιά που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο στην Ελλάδα. Παράλληλα, έχει δομές που παρέχουν στήριξη τόσο στα παιδιά όσο και στις οικογένειές τους. Με απόφαση της πολιτείας ονομάστηκε “Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” με την ίδια να δίνει συνέχεια το παρόν και να στέκεται δίπλα σε όσους το είχαν ανάγκη.

Η UNESCO

Το ανθρωπιστικό της έργο ήταν τεράστιο και μάλιστα το 1999 έγινε Πρέσβειρα καλής Θελήσεως της UNESCO. Η προτεραιότητά της μέσω αυτής στήριξε πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούσαν την κλιματική αλλαγή, τους πρόσφυγες και αντιμετώπιση κάθε σύγχρονου ζητήματος που αφορούν τόσο την Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα βραβεία της

Η λίστα με τα βραβεία και τους τιμητικούς της τίτλους είναι μακρά, καθώς η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των παιδιών και την διεθνή ειρήνη. Ενδεικτικά μερικά από τα βραβεία είναι τα: Χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, το Οφφίκιο της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, το μετάλλιο “Μητέρα Τερέζα” της Αλβανικής Δημοκρατίας, το βραβείο “Malala” του European Student Council κι άλλα.

Η φιλία με την Μερκούρη και η εκστρατεία “RETURN – RESTORE – RESTART”

Από μικρή ηλικία γνωρίζονταν με την Μελίνα Μερκούρη και τις δυο τους ένωνε μία πολύ δυνατή και σπουδαία φιλία. Μάλιστα, τόσο σε ομιλίες όσο και συνεντεύξεις της η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε μοιραστεί ότι ήταν η τελευταία που μίλησε μαζί της και της υποσχέθηκε ότι θα αγωνιστεί για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Έτσι ίδρυσε τον Ιούνιο του 2014 την εκστρατεία “RETURN – RESTORE – RESTART” με σκοπό την εντατικοποίηση της προσπάθειας επιστροφής τους.

Η προσωπική της ζωή

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν παντρεμένη με τον Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ο οποίος είναι μεγαλοεπιχειρηματίας και εφοπλιστής.

Επιπλέον είναι και πρόεδρος της εταιρείας Motor Oil. Καρπός του έρωτα και της αγάπης τους αποτελούσαν τα 5 παιδιά τους: Γιάννης, Χριστιάνα, Γιώργος, Νίκος και Βαρδιάννα, ενώ μάλιστα η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε γίνει και γιαγιά καθώς είχε αποκτήσει εγγόνια και δισέγγονα.

Ειδήσεις σήμερα:

Hellenic Train: Διακόπτονται τα δρομολόγια Διακοπτό – Καλάβρυτα λόγω της φωτιάς

Στα χέρια της ΕΛΑΣ δυο άνδρες που κατηγορούνται για εμπρησμό στην Κεφαλονιά

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις