Θαλάσσια Πάρκα: Ρελάνς της Αθήνας στο Αιγαίο – Τα σαφή μηνύματα στη θεωρία των “γκρίζων νησιών” της Τουρκίας

"Δεν φοβόμαστε, υπάρχει τακτική αντάρας"

Θαλάσσια Πάρκα: Ρελάνς της Αθήνας στο Αιγαίο – Τα σαφή μηνύματα στη θεωρία των “γκρίζων νησιών” της Τουρκίας

Η δημιουργία των δύο νέων Θαλάσσιων Πάρκων στο Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο έχει ανάψει για τα καλά τη συζήτηση σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, με τον εκνευρισμό της Τουρκίας να είναι έκδηλος.

Η Άγκυρα επαναφέρει ξανά τη θεωρία των «γκρίζων νησιών», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν εκατοντάδες μικρά νησιά, νησίδες ακόμη και βράχοι στο Αιγαίο το καθεστώς των οποίων παραμένει ασαφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία των δύο νέων Θαλάσσιων Πάρκων, η Τουρκία βάζει στο τραπέζι της αμφισβήτησης και νησιά στις νότιες Κυκλάδες.

Η ενόχληση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών ήταν άμεση και έντονη, με την Άγκυρα να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και να προαναγγέλλει πως θα ανακοινώσει τα δικά της θαλάσσια πάρκα τις επόμενες μέρες.

Σκληρή ήταν όμως και η απάντηση της Αθήνας που έκανε λόγο για ανεδαφικές αναφορές, τονίζοντας πως η ελληνική κυριαρχία ορίζεται σαφώς από τις διεθνείς συμβάσεις.

Τα μηνύματα της Αθήνας στην Άγκυρα

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε πως ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε συνεργασία με το λιμενικό θα συνεργαστούν στενά ώστε να υπάρξει προστασία και τήρηση όλων των απαγορεύσεων.

«Δεν φοβόμαστε, υπάρχει τακτική αντάρας», ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας επίσης λόγο για «ανυπαρκτο γκριζάρισμα».

Για το ίδιο θέμα μίλησε στο Open και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως «όλα αυτά δεν είναι σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη, αλλά δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τα κυριαρχικά μας συμφέροντα και δικαιώματα. Δεν θέλουμε να τσακωθούμε μαζί της. Η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει τις συμμαχίες της, στην ευρύτερη περιοχή, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε τα θαλάσσια πάρκα κίνηση περιβαλλοντικής σημασίας και μεγάλου συμβολισμού.

Ο κ. Μαρινάκης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει περί γκριζαρίσματος, αλλά εμείς δεν το δεχόμαστε και δεν θα μπούμε σε αυτήν την διαδικασία τονίζοντας ότι η Αθήνα θα συνεχίσει τον σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα δεν θα μπει στη διαδικασία συζήτησης ενός ανύπαρκτου γκριζαρίσματος» διεμήνυσε.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι το γεγονός πως αντιδρά η Τουρκία θα έπρεπε να προβληματίσει κάποιους τζάμπα πατριώτες, όπως τους χαρακτήρισε, εντός συνόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορεί να θεωρεί ό,τι θέλει η Τουρκία περί γκριζαρίσματος. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Οπότε είναι κάτι που δεν θα μας επηρεάσει, ούτε θα αλλάξει την πολιτική μας», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Τι σηματοδοτούν τα Θαλάσσια Πάρκα

Με τα Θαλάσσια Πάρκα, από τη μία, θωρακίζεται ο θαλάσσιος πλούτος της Ελλάδας και παράλληλα συνεχίζεται η πολιτική με θεσμικά βήματα και νόμιμες ενέργειες, μέσα στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, έναντι των αξιώσεων της Τουρκίας και τις Λιβύης στην ελληνική θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Θαλάσσια Πάρκα θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα. Θα συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία. Και ίσως το πιο σημαντικό, μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική της μηχανότρατας.

«Τα πάρκα αυτά θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», σημείωσε στο μήνυμα αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα. Θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή στέλνει μήνυμα τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους σε όλο τον κόσμο, ότι η χώρα μας κοιτάζει στο μέλλον και θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ