Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο.
Μία ημέρα μετά τις επαφές με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι της καγκελάριας και έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται τον κ. Μερτς, ύστερα από την περιπετειώδη εκλογή του από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την εκλογή του Μερτς ως καγκελάριου της Γερμανίας.
Η ατζέντα της συνάντησης ήταν πλούσια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος είναι η οικονομία, οι επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, οι διεθνείς και γεωοπολιτικές εξελίξεις, η Άμυνα, η Τουρκία και το μεταναστευτικό.
Ιδίως το μεταναστευτικό είναι ένα από τα πιο “καυτά” θέματα της ατζέντας, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος έχει εξαγγείλει αυστηρότατα νέα μέτρα και επιστροφές στην Ελλάδα για ανθρώπους που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα και στη συνέχεια έχουν μεταβεί στη Γερμανία.
“Η μία συζήτηση είναι οι επιστροφές, η άλλη όμως είναι η ισοκατανομή. Αυτή είναι η συζήτηση: πώς θα κάνουμε επιστροφές αν πρώτα δεν έχει γίνει ισοκατανομή;” έχει διαμηνύσει δια του Μάκη Βορίδη η Αθήνα, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε και πολύ φιλικοί στο αίτημα»
Μάλιστα, χθες Δευτέρα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ” το θέμα της μετανάστευσης θα παίξει πιθανόν ρόλο σε όλες τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους γείτονές μας, συμμάχους και φίλους, άρα και στις συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη”.
“Πιστεύω ότι στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το πλαίσιο. Πιστεύω ότι γενικά, τις τελευταίες ημέρες κάναμε πολλά στην επικοινωνία μας με τους Ευρωπαίους γείτονες για το θέμα της μετανάστευσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και ο καγκελάριος στις συνομιλίες του, πάντα αναφερόταν στο θέμα, έτσι λοιπόν θα είναι και στις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό” πρόσθεσε.
Επίσης, ο Στέφαν Κορνέλιους εξέφρασε την πεποίθηση ότι “ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει μεγάλη κατανόηση” και υπογράμμισε ότι “η γερμανική μεταναστευτική πολιτική θα “επιλυθεί” σε αρμονία με τους Ευρωπαίους γείτονες, όπως το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετανάστευση και όπως το κατέστησε δυνατό η επικοινωνία της νέας γερμανικής κυβέρνησης” μαζί τους.
Ακόμα ένα σημαντικό και περίπλοκο θέμα είναι το ότι ο Φρίντριχ Μερτς προ ημερών κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής Eurofighter στην Τουρκία.
Το ζήτημα είναι ύψιστης σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση, με τον κ. Μητσοτάκη χθες από τη Ρώμη να ξεκαθαρίζει πως στην απαραίτητη προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας “είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης. Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις”‘.
Ερωτηθείς για το εάν ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον κ. Μερτς για το ζήτημα των Eurofighter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως “τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ή να απειλούν συμμαχικά κράτη”.
“Είναι νομίζω ένας κανόνας απαράβατος που ισχύει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβιαστεί και τον τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία” σημείωσε.
Πρόσθεσε ακόμα πως “η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει και σε πολύ μεγάλο βαθμό υλοποιεί το πιο σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών. Ισχυροποιείται αμυντικά και διπλωματικά όσο δεν έχει ισχυροποιηθεί ποτέ” και υπογράμμισε πως “από εκεί και πέρα η χώρα μας έχει όλα τα εργαλεία τα οποία όταν χρειάζεται χρησιμοποιεί για την προστασία των δικών της συμφερόντων”.
Σημειώνεται ότι το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"