Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην Άγκυρα λίγα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 13/5 και τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι παρόντες οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου ομολόγου του, Ιμπραήμ Καλίν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά την επαναβεβαίωση της αμοιβαίας βούλησης για αποχή από ένταση και προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να προβούν και σε επισκόπηση της προόδου, που έχει καταγραφεί στον πολιτικό διάλογο, τη «θετική» ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Μετά το πέρας και των διευρυμένων επαφών θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο από τους δύο ηγέτες και εν συνεχεία ο πρόεδρος της Τουρκίας θα παραθέσει δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η ατζέντα

Το ενδιαφέρον έγκειται στα όσα θα πουν Μητσοτάκης και Ερντογάν στις δηλώσεις τους καθώς τον τελευταίο καιρό μια σειρά από ενέργειες της Αγκυρας έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα.

Τέτοια είναι:

-Η αμφισβήτηση από πλευράς της Άγκυρας, της κυριαρχίας ελληνικών νησιών και νησίδων στο Αιγαίο, με αφορμή τηγ δημιουργία θαλάσσιων παρκών που ανακοίνωσε η Ελλάδα, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.

-Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, δηλώνοντας ότι θα θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο.

-⁠Η ένταξη στα σχολικά βιβλία στην Τουρκία, της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Κατά τα άλλα οι δυο ηγέτες είναι δεδομένο ότι προσεγγίζουν τον διάλογο με συγκεκριμένη οπτική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε τα μηνύματά του στον Τούρκο πρόεδρο, με δυο συνεντεύξεις του (Μιλιέτ και Ελεύθερο Τύπο) κάνοντας ξεκάθαρη για μία ακόμη φορά, πως η Αθήνα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας, ενώ η μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του υποστήριξε σε συνέντευξή του, ότι επιδιώκει μία λύση «πακέτο», θέτοντας όλα τα ζητήματα, τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν, στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί μία συζήτηση χωρίς τετελεσμένα.

Η Αθήνα παράλληλα επιθυμεί να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να διατηρηθούν και τα «ήρεμα νερά» στις σχέσεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα «χαμηλής πολιτικής», φαίνεται να έχει κλειδώσει και αναμένεται να ανακοινωθεί από τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο είναι προϊόν των επιχειρηματικών επαφών που «τρέχουν» εδώ και μήνες, υπό την εποπτεία των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακτσαπάρ. Πέραν της επιχειρηματικής συνεργασίας, Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να συνεργαστούν στενότερα και στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προκλητική και παράνομη η στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Ο πρωθυπουργός στην Άγκυρα με το… βλέμμα και σε Σκόπια – Τίρανα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις