Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλά αποκλειστικά στο DEBATER και ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την ψηφιακή “κάρτα ελευθερίας” (freedom pass), τα νέα μέτρα στην εστίαση και τονίζει πως η πορεία του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού προχωρά με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

DEBATER: Την Πέμπτη 8 Ιουλίου η χώρα μας ξεπέρασε το φράγμα των 9 εκατομμυρίων εμβολιασμών και εντυπωσιακό είναι το στοιχείο πως σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ραντεβού των νέων. Ποιοι θεωρείτε πως είναι οι λόγοι για την κινητοποίηση αρκετών διστακτικών -μέχρι τώρα- πολιτών;

Θεωρώ ότι πολλοί είναι οι λόγοι που το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα στο κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό. Σίγουρα παίζουν ρόλο και οι ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση προς τους νέους. Σίγουρα είναι η ανησυχία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Το τελευταίο δεκαήμερο είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τους ρυθμούς εμβολιασμών. Χαρακτηριστικά, από τις 28 Ιουνίου, όπου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα μέτρα για τους νέους, μέχρι και χθες είχαμε 310.000 νέες εγγραφές συμπολιτών μας για ραντεβού εμβολιασμού. Από αυτές τις 310.000 οι 150.000 περίπου αφορούν νέους από 18 έως 35 ετών και συγκεκριμένα 80.000 αφορούν νέους 18-25. Η στόχευση είναι μία. Να παραμείνει αυτός ο καλός ρυθμός όσο περισσότερο διάστημα μπορούμε, ώστε τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου να φτάσουμε στον επιθυμητό και προσδοκώμενο σκοπό”.

DEBATER: Αναφορικά με την freedom pass έχει εξαγγελθεί πως θα υπάρχει εφαρμογή μέσω e-εμπορίου ή μέσω POS για συναλλαγή στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις μεταφορές. Δώστε μας κάποια παραδείγματα που μπορεί ένας νέος να δαπανήσει τα 150 ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να δαπανηθεί είτε για την αγορά ενός εισιτηρίου για αεροπλάνο, πλοίο και τρένο, είτε για θεατρική παράσταση και σινεμά, είτε για την είσοδο σε μουσεία. Επιπλέον αφορούν στην κράτηση για ένα ξενοδοχείο ή κατάλυμα. Να διευκρινίσω πως τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο λογαριασμό, ούτε να δαπανηθούν για άλλο σκοπό ούτε να γίνει ανάληψή τους. Μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών και POS μπορεί ένας νέος και μια νέα να κάνουν τις συναλλαγές τους για τις δραστηριότητες που προανέφερα”.

DEBATER: Η Freedom Pass χρειάζεται κωδικούς TAXISNET  – Οι νέοι όμως που δεν έχουν τι μπορούν να κάνουν;

Όσοι νέοι δεν έχουν κωδικούς TaxisNet θα πρέπει να πάνε στο τοπικό τους ΚΕΠ. Εκεί οι υπάλληλοι της υπηρεσίας θα τους βοηθήσουν με τους κωδικούς δημόσιας διοίκησης να κάνουν την αίτηση τους για τα 150 ευρώ”.

DEBATER: Θα συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους συγκεκριμένους ΚΑΔ (τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό); Θα πρέπει να κάνουν κάποια δήλωση για να συμμετέχουν;

Δεν χρειάζεται να γίνει κάποια δήλωση από τις επιχειρήσεις. Όλες οι επιχειρήσεις που είναι στους συγκεκριμένους ΚΑΔ μπορούν να είναι συναλλασσόμενες με τον πολίτη. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί είτε η τράπεζα είτε ο χρηματοπιστωτικός φορέας, ο οποίος θα αναλάβει αυτή την διαδικασία και την λειτουργία που είναι αναγκαία προκειμένου να μπορέσουν αυτά τα χρήματα μετά από την αίτηση των δικαιούχων να πάνε στο ψηφιακό τους πορτοφόλι”.

DEBATER: Παίζει ρόλο σε ποια τράπεζα έχει λογαριασμό ο νέος/ η νέα για να δηλωθεί στη πλατφόρμα της freedom pass;

Δεν παίζει κανένα ρόλο σε ποια τράπεζα έχει λογαριασμό ο κάθε νέος πολίτης και δεν θα ζητηθεί τραπεζικός λογαριασμός για τη freedom pass. Δημιουργούμε εμείς αυτή την ψηφιακή κάρτα και παρέχουμε εμείς τον λογαριασμό αυτής της κάρτας. Αυτή η διαδικασία αφορά μόνο στο ποσό των 150 ευρώ και μετά το πέρας της ισχύς της ακυρώνεται”.

DEBATER: Από τις 15 Ιουλίου θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την είσοδο των εμβολιασμένων πολιτών στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. Οι χώροι θα διαχωριστούν σε “αμιγείς” και “μικτούς”. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, με το σάρωμα του bar code του πιστοποιητικού εμβολιασμού του πελάτη στην είσοδο του καταστήματος θα γίνεται η επαλήθευση για το αν πράγματι ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι θα σημαίνουν τα τρία χρώματα που θα δείχνει η εφαρμογή;

“Θα είναι τρία τα χρώματα. Το πράσινο θα είναι εκείνο το χρώμα που μετά το σκανάρισμα θα επιβεβαιώνει πως ο πολίτης διαθέτει το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε βεβαίωση νόσησης. Άρα θα μπορεί να εισέρχεται στα καταστήματα που είναι αμιγώς covid-free.

Το κίτρινο χρώμα θα αφορά όσους έχουν αρνητικό μοριακό ή rapid test, οι οποίοι θα δικαιούνται μαζί με τους προηγούμενους να εισέρχονται στα καταστήματα μικτής χρήσης.

Τέλος θα υπάρχει το κόκκινο χρώμα, το οποίο θα επισημαίνει πως είτε ο πολίτης δεν διαθέτει το κατάλληλο έγγραφο είτε πως δεν προκύπτει η αυθεντικότητα του εγγράφου”.

DEBATER: Θα υπάρχει δηλαδή η πλήρης απαγόρευση της εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας;

Δεν υφίσταται απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων στους μικτούς χώρους. Όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός -όπως σε ένα κατάστημα εστίασης- εκεί πρέπει ο καθένας μας με όλα τα διαθέσιμα μέσα να αποδείξει πως δεν είναι φορέας του ιού. Είτε είναι πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε αρνητικό μοριακό/rapid test, κάθε πολίτης οφείλει να αποδεικνύει πως δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Επομένως δεν υπάρχει διάκριση των πολιτών, παρά μονάχα τρεις τρόποι διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει ανά περιόδους (τρεις περίπου ημέρες) να ανανεώνουν το μοριακό/rapid test και να υφίστανται την ταλαιπωρία και τα έξοδα, από την στιγμή που δεν επιλέγουν να κάνουν το δωρεάν εμβόλιο, το οποίο η πολιτεία έχει φροντίσει να είναι διαθέσιμο”.

DEBATER: Ποια είναι εκείνη η ηλικιακή ομάδα των πολιτών που αντιστέκεται στον εμβολιασμό και γιατί πιστεύετε;

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Σίγουρα σε επίπεδο ποσοστών οι νέοι είναι πιο πίσω, αλλά αυτό εξηγείται για συγκεκριμένους λόγους. Ο πρώτος είναι πως είναι μικρό το διάστημα κατά το οποίο έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν. Ο δεύτερος είναι πως μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο πάντα υπάρχει μια δυσκολία στο κλείσιμο των ραντεβού. Εγώ είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως το επόμενο διάστημα ο ρυθμός των εμβολιασμών θα συνεχίσει να είναι καταπληκτικός και πως μέχρι τέλη Αυγούστου θα έχουμε ξεπεράσει το 70% έστω με μια δόση του συνόλου του πληθυσμού”.

DEBATER: Την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων για τον εμβολιασμό παιδιών 15-17 ετών. Θα υπάρξει κάποια περαιτέρω διαφοροποίηση;

Για τον εμβολιασμό παιδιών 15-17 ετών απαιτείται η γονική συναίνεση ή παρουσία κατά την διαδικασία. Την πρωτοβουλία, δηλαδή, για την διαδικασία αυτή την παίρνει αποκλειστικά ο γονέας. Επομένως δεν απαιτούνται κωδικοί από τον/την ενήλικο/η. Η ταυτοποίηση του προσώπου γίνεται από τον γονέα και αυτή είναι η μόνη διαφοροποίηση η οποία υπάρχει σε σχέση με ό,τι γνωρίζουμε”.

DEBATER: Τι θα λέγατε σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη ή διστάζουν;

Νομίζω πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως ο εμβολιασμός είναι το μόνο πραγματικά αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα. Από όσους συμπολίτες μας βρίσκονται σήμερα στις ΜΕΘ, μόνο το 1% είναι εμβολιασμένοι, το 99% είναι ανεμβολίαστοι. Νομίζω αυτό το μετρήσιμο αποτέλεσμα, το οποίο βεβαίως είναι δυσάρεστο για αρκετούς συνανθρώπους μας, πρέπει να αποτελέσει έναν οδηγό για όλους όσους δεν έχουν εμβολιaστεί ακόμη”.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις