Την πρώτη του θεματική συνέντευξη με θέμα την οικονομία, την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας (23/1) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των εκλογών 2023.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, αναφέρθηκε στα μέτρα που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα και εξήγγειλε νέα, όπως το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2024.

Πάντως, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών. “Θα σεβαστώ την συμφωνία αλήθειας που έχουμε υπογράψει και θα περιοριστώ σε ερωτήσεις για την οικονομία” είπε χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη Τύπου:

Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί περισσότερο από όλα την ελληνική κοινωνία. Η έκρηξη του πληθωρισμού παγκοσμίως οφείλεται κυρίως στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως “οι τιμές μπορεί να είναι υψηλές αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού“.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, “η κυβέρνηση έχει στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα με μέτρα για να αποφύγουμε πληθωριστικές βόμβες”.

Έχει υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το πρώτο μέλημα είναι οι τιμές στα τρόφιμα , σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε ισχύ και το Market Pass, που θα βοηθήσει τους πολίτες. “Το πόσο 600 εκατ. θα προκύψει από την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Ωφελημένοι θα είναι εκατομμύρια πολίτες” τόνισε και πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει εργαλεία για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.

Σχετικά με τα κόλπα που κάνουν ορισμένα σούπερ μάρκετ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “πάντα θα υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών που θα προσπαθήσουν να βγάλουν χρήματα σε βάρος των καταναλωτών. Το καλάθι του νοικοκυριού, όμως, προσέφερε διαφάνεια. Με το καλάθι του νοικοκυριού είναι πολύ εύκολο να γίνει σύγκριση στις τιμές“.

Οι καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι. Επιδίδονται σε έρευνα αγοράς και κάνουν συγκρίσεις, Εξαντλούμε τις δυνατότητές μας για ελέγχους. Δεν έχουμε πρόθεση να χαριστούμε σε κανέναν” ανέφερε ακόμα.

Εκτιμώ ότι θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση και θα φανεί και στις τιμές στα προϊόντα στο ράφι. Κάνω μία εκτίμηση πως τα χειρότερα στις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει” συμπλήρωσε.

Μειώσεις φόρων

Για τη μείωση των έμμεσων φόρων, σε περίπτωση που η ΝΔ εκλεγεί στις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης, είπε:

-Μειώσαμε τη φορολόγηση στο κεφάλαιο και στις επιχειρήσεις

-Υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους, στις μεταφορές, στα γυμναστήρια κ.λπ.

-Μειώσεις στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές

Σε ερώτηση για τις μειώσεις φόρων και το αν θα υπάρξουν μειώσεις στους έμμεσους φόρους αν εξασφαλίσει δεύτερη κυβερνητική θητεία απάντησε: “Κατ’ αρχάς χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τη μείωση των φόρων“.

Επεσήμανε ότι μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά (κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές για περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ) και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες.

“Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση.

Από εκεί και πέρα η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία” τόνισε.

Υπογράμμισε ότι όλες οι μειώσεις φόρων που έγιναν σεβάστηκαν την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, ανέφερε ότι “η 1η Απριλίου είναι εύλογη ημερομηνία για τον νέο κατώτατο μισθό, καθώς τότε ξεκινά η τουριστική περίοδος”. Πάντως, ξεκαθάρισε πως οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν συνδέονται με το χρόνο των εκλογών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου , υπάρχει βελτίωση στους μισθούς σε σχέση και με την παραγωγικότητα στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, είπε ότι στόχος είναι οι εργαζόμενοι να είναι πλήρους απασχόλησης και να έχουν εισόδημα.

“Η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι σημαντική. Εχουμε πάει στα 713 ευρώ, αναμένεται μία ακόμη αύξηση στον κατώτατο μισθό” υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως “έχουν δοθεί 500 εκατ. ευρώ στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα φτάσουν στο 8%. Γι’ αυτό πριν σπεύσουμε να πάμε στο μεθεπόμενο μέτρο της κυβέρνησης, καλό είναι να μιλάμε για τα μέτρα που έχουν ήδη δοθεί“.

Ανεργία και αγορά εργασίας

Σχετικά με την ανεργία και τα στατιστικά στους νέους, ο ανέφερε ότι παρατηρείται μείωση της ανεργίας στις γυναίκες.

-Μείωση 29% στην Ελλάδα για τις γυναίκες

-Μείωση ανεργίας νέων στην Ελλάδα 17%

Για τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι “υπάρχουν τομείς με ελλείψεις“. “Υπάρχει ένα ζήτημα εξεύρεσης εργατικών χεριών, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα“.

Επενδύσεις και Ταμείο Ανάκαμψης

Σε ερώτηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το παράδειγμα της Κύπρου και της Πορτογαλίας, ο πρωθυπουργός είπε: “Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από τρίτο μνημόνιο ούτε κινδύνευσαν να βγουν από την ευρωζώνη. Ούτε είχαν ποτέ μια κυβέρνηση η οποία έπαιξε κορώνα-γράμματα τις τύχες της χώρας όπως η κυβέρνηση Τσίπρα – Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Εμείς έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις από τότε που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός. Έχουμε φθάσει ουσιαστικά ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ταυτόχρονα έχουμε ολοκληρώσει το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και το μόνο κομμάτι του παζλ για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην πλήρη ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, πράγμα το οποίο θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό να γίνει εντός του 2023″.

Τόνισε δε ότι βεβαίως και οι επενδυτικοί οίκοι αλλά και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. “Και πιστεύω ακράδαντα ότι αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί ξανά θα είναι ζήτημα χρόνου λίγων μηνών να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το ίδιο μπορούν να πουν με την ίδια σιγουριά και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι“.

Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά, θα υπάρχει επενδυτική βαθμίδα. Αν έρθει άλλη κυβέρνηση, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε και με κυάλι σημείωσε σε άλλο σημείο.

Με αφορμή άλλη ερώτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πιστεύει ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό σήμερα είναι πολύ θετική και αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Νταβός υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας. “Και οι επενδύσεις βέβαια σημαίνουν τελικά περισσότερες και καλύτερες δουλειές”.

Υπογράμμισε ωστόσο πως αυτή η καλή εικόνα δεν θα πρέπει να μας κάνει να νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η πολιτική που έχει εφαρμοστεί είναι αυτή η οποία δημιουργεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να υπάρχει στοχευμένη στήριξη στους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι “όταν χρηματοδοτούμε δράσεις όπως το Εξοικονομώ και το Ανακαινίζω στηρίζουμε κατεξοχήν τα ελεύθερα επαγγέλματα. Είναι χρήματα που καταλήγουν στους πολίτες”.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στους πόρους θα μπουν νέα προγράμματα για τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση, η πράσινη μετάβαση κ.λπ. “Πρόκειται για δράσεις που βοηθούν την ανταγωνιστικότητα”, ανέφερε.

Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν πέρασε από τέτοιο σοκ, όπως η πατρίδα μας. Χάσαμε μια 10ετία και δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε. Περάσαμε από μία πρωτοφανή κρίση” υπογράμμισε.

Φοροδιαφυγή και επιδόματα

Στο ερώτημα για το κατά πόσο είναι άδικο να δίνονται επιδόματα σε όσους φοροδιαφεύγουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει καλύτερη φορολογική συμμόρφωση σε σχέση με το παρελθόν.

“Στον τομέα της φοροδιαφυγής έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ως προς τις εταιρικές συναλλαγές και τις νέες τεχνολογίες. Αυτό επιτρέπει να μειώνεται η φοροδιαφυγή στην έμμεση φορολογία” υπογράμμισε.

Για αναδρομικά και επικουρικές

Όσον αφορά την προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο. Είπε ως εκ τούτου πως αυτή είναι μια συζήτηση πρόωρη και αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Δημόσιο και ασφαλιστικές εισφορές

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν στην στρατηγική της αύξησης των μισθών  θα συμπεριλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους και είπε “ναι θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από την 01/01/2024“.

Είναι στις προθέσεις μας η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών“, σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. “Όταν δεν διακινδυνεύεται η σταθερότητα προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα. Μόνιμα μέτρα για μόνιμες μειώσεις και προσωρινά μέτρα όπως η έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων. Δεν θα είναι επαναλαμβανόμενο αλλά σημαντικό. Θα χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό έργο. Μόνιμες παρεμβάσεις θα είναι η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών“.

Ειδήσεις σήμερα:

Πολιτική η κηδεία του Νίκου Ξανθόπουλου – Η επιθυμία της οικογένειάς του

Survivor All Star – Η ενόχληση του Καραγκούνια και η “υποκρισία” του Κατσούλη (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις