Υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα βρεθεί στο «τιμόνι» της χώρας μετά από τη διάλυση της Βουλής και τη νίκη – θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα τεθεί επικεφαλής ένας δικαστής, όπως έγινε και στις περιπτώσεις των Παναγιώτη Πικραμμένου και Βασιλικής Θάνου.

Ποιος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός; Ένας από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Οι 3 υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί:

  • Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου 
  • Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας 
  • Ιωάννης Σαλμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Οι διατάξεις του Συντάγματος

Το άρθρο 37 του Συντάγματος ορίζει αυτές τις διαδικασίες. Την επιλογή θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 37, εδάφιο 3.

Τι αναφέρει το άρθρο 37

  1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.
  2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
  3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςπαρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών καισε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.
  4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.

Μπορεί κάποιος να αρνηθεί τη θέση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού;

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, η αποδοχή της εντολής από τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό συνιστά υπηρεσιακό καθήκον που του επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Η ιδιάζουσα κατάσταση της ανάθεσης της πρωθυπουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης σε δικαστικό λειτουργό έγκειται στο ότι αυτή διενεργείται μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης (αφού έχει προηγηθεί μια σειρά ατελέσφορων διερευνητικών εντολών και προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης).

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στα Τέμπη: Έκλεισε τα 21 ο μοναδικός επιζών του δυστυχήματος

Ίδρυμα Αντενάουερ: Οι λόγοι της εκλογικής επιτυχίας της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις