Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά.
Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού στο «Βήμα της Κυριακής» που μεταξύ άλλων ζητούσε την απομπή του Γιώργου Γεραπετρίτη και πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κώστα Καραμανλή.
Με ανακοίνωσή του το απόγευμα του Σαββάτου (16.11) και σε σκληρή γλώσσα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για ακραία ψεύδη, θέτοντας ,όπως είπε, εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας για δεύτερη φορά μετά το 1993.
«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη»
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του αντίδραση έκανε λόγο για αλαζονεία και προφανή έλλειψη ψυχραιμίας από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πιο αναλυτικά στην απάντηση του ο πρώην Πρωθυπουργός, ανέφερε: «Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών;
Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις; Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».
Το παρασκήνιο της διαγραφής
Μόλις ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός για το περιεχόμενο της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά, «σήμανε συναγερμός» στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες.
Οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς, ότι «η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι»» αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση θυμίζει ότι επί Μητσοτάκη η ΝΔ έφτασε και ξεπέρασε το 40%, δεν χαρακτηρίζονται καθόλου τυχαίες.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας, έφταναν εδώ και καιρό μηνύματα από τη βάση του κόμματος, όπως: «μην τον ανέχεστε άλλο».
Οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι
Πρώτον ο κ. Σαμαράς επέλεξε να επιμείνει στην προσβλητική διαστρέβλωση των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, για δήθεν «μειοδοσίας».
Δεύτερον, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν.
Και τέλος, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονα πρόσβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν «χαριεντίζονταν».
Αντώνης Σαμαράς: Η διαδικασία που προβλέπεται για τη διαγραφή του
Άμεσα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ Ιωάννη Τραγάκη τον Αντώνη Σαμαρά, με το ερώτημα της διαγραφής του.
Η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει, και να αποφασίσει, με το πρακτικό να στέλνεται στον Πρόεδρο της ΚΟ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ αναμένεται να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, τη Δευτέρα 18/11 όπου και θα ανοίξει η Βουλή.
Αντώνης Σαμαράς: Το χρονικό της διαγραφής από τη Νέα Δημοκρατία – Τα βήματα που θα ακολουθηθούν
Επέτειος Πολυτεχνείου: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με 5.500 αστυνομικούς, drones και ελικόπτερα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"