Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Βαρύ παραμένει το κλίμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, μετά την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο στο Ground Zero, αλλά και την απουσία του κ. Ελπιδοφόρου από εκδήλωση που διοργάνωσε η ομογένεια προς τιμήν του πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως αναφέρει ο “Εθνικός Κήρυκας” για αυτή την εκδήλωση υπήρχε μια προσδοκία ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ανδρών θα αποκλιμάκωνε το κλίμα έντασης.

Τελικώς, όμως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν έδωσε το “παρών” στη σκιά των γεγονότων που είχαν προηγηθεί με την παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού στη Νέα Υόρκη μαζί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν.

Το πρωί της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μετά από αυτό το μπαράζ εξελίξεων και ανακοινώσεων προέβη σε μια απολογητική δήλωση στα μέσα ενημέρωσης.

Η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Ελπιδοφόρου:

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι ̓ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις