Με τον αριθμό κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης Omicron του Covid-19 να σημειώνει καθημερινά νέα ρεκόρ, οι δυσκολίες για τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας επιδεινώνονται έτι περαιτέρω από τα προβληματικά σημεία της υγειονομικής νομοθεσίας στην εργασία. Προτού εκθέσω ποια είναι αυτά, κατά την άποψή μου, θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ στους βασικούς άξονες της νομοθεσίας.

Οι ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτώματος

Εάν ο εργαζόμενος εκδηλώσει σύμπτωμα, πρέπει ευθύς αμέσως να ενημερώσει τον εργοδότη, ο οποίος καλό είναι να του δώσει εντολή να παραμείνει κατ’ οίκον. Σκόπιμο είναι να αξιοποιηθεί προς τούτο η άδεια καραντίνας (7-14 ημέρες), εφόσον είναι αδύνατο να εισαχθεί καθεστώς τηλεργασίας (άρθρο 2 ν. 4682/2020).       

Μετά τη λήξη της άδειας καραντίνας, ο εργοδότης δύναται να απασχολεί τον εργαζόμενο μία ώρα επιπλέον πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, μέχρι τη συμπλήρωση του ½ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.


Ο χρόνος αναπλήρωσης που προβλέπεται δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης του ημίσεος των εργάσιμων ωρών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον, καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.

 Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών. Διευκρινίζεται ότι  η  ιατρική  αυτή γνωμάτευση λόγω περιορισμού του εργαζομένου κατ’ οίκον προς τον σκοπό της αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 δεν αποτελεί άδεια ασθένειας αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του covid-19.

Άδεια & Αποδοχές Ασθένειας

Η νόσηση από  COVID-19 λογίζεται  ως ασθένεια,  με συνέπεια να διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, βάσει των οποίων ο μισθωτός δικαιούται αποδοχών ασθενείας  υπό τους όρους και προϋποθέσεις που  θέτουν οι εν λόγω διατάξεις, με δεδομένο ότι κωλύεται να εργασθεί για σπουδαίο λόγο που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του.

            Συγκεκριμένα, για να γίνει  αποδεκτή η άδεια ασθένειας (η οποία εγκρίνεται σε μεταγενέστερο χρόνο   από τις αρμόδιες  υπηρεσίες του ΕΦΚΑ), απαιτείται ιατρική γνωμάτευση που να αναφέρει ότι διαγνώσθηκε ο εργαζόμενος  θετικός σε  μοριακό  test ή rapid test covid-19 τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς και  τα συμπτώματα που εμφανίζει  ο ασθενής (πυρετός, έντονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή). Στην εν λόγω ιατρική γνωμάτευση πρέπει να γίνεται  σύσταση για κατ’ οίκον περιορισμό του  εργαζόμενου που βρέθηκε θετικός στον  COVID-19, ενώ πρέπει να αναφέρονται οι ημέρες αναρρωτικής άδειας που  του χορηγούνται.

Η ασθένεια συνταγογραφείται μέσω της άυλης συνταγογράφησης από ιατρό που επιβεβαιώνει τη διενέργεια των test. Την αναρρωτική άδεια καταθέτει ο εργαζόμενος ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, την αποδέχεται ηλεκτρονικά ο εργοδότης και εκδίδεται από τον ΕΦΚΑ το επίδομα ασθενείας το οποίο ο εργαζόμενος χορηγεί στον εργοδότη για να γίνουν οι απαιτούμενες εγγραφές στην μισθοδοσία.

Υγειονομικό Πρωτόκολλο για Νοσούντες

            Τα νοσούντα πρόσωπα ακολουθούν υποχρεωτικά το εξής υγειονομικό πρωτόκολλο: Αρχικά παραμένουν σε απομόνωση για 5 τουλάχιστον ημέρες, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε επαφή με άλλα άτομα.
Σε περίπτωση πλήρους έλλειψης συμπτωμάτων, καθώς και σε περίπτωση σημαντικής ελάττωσης των συμπτωμάτων, κυρίως του πυρετού, μετά τις 5 ημέρες, διακόπτεται η απομόνωση.

Αντίθετα, αν τα συμπτώματα συνεχίζουν, η απομόνωση παρατείνεται.

Τα προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ, λόγω του όγκου των κλήσεων στο τηλεφωνικό του κέντρο, δεν χορηγεί επίσημες συστάσεις σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα, σύμφωνα με το άρθρο 15 ν.4722/2020. Συνεπώς, στον εργοδότη δεν μένει άλλη επιλογή από το να απασχολεί τον εργαζόμενο που κατά δήλωση του ήρθε σε στενή επαφή με κρούσμα και είναι εμβολιασμένος με την ενισχυτική δόση, τις 5 ημέρες από την επαφή με κρούσμα έως την διενέργεια rapid test. Περιττό να πούμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος διασποράς του ιού στον χώρο εργασίας. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι κατά σαφή και ομόθυμη δήλωση της επιστημονικής κοινότητας και ο εμβολιασμένος με ενισχυτική δόση νοσεί και μεταδίδει.

Με δεδομένη την χιονοστιβάδα κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσα σαφείς, υπεύθυνες και νομοθετημένες  οδηγίες απομόνωσης ανά περίπτωση.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ουδόλως εμπλέκεται, ούτε στην άδεια ασθενείας, ούτε στη βεβαίωση διάγνωσης του θετικού τεστ. Η μόνη σχέση του ΕΡΓΑΝΗ με την υγειονομική νομοθεσία είναι η υποβολή σε αυτό της υπεύθυνης δήλωσης διενέργειας Rapid Test από τον εργοδότη.

*Ο Γιάννης Καρούζος είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος

Ειδήσεις σήμερα:

“Θα φας 50 μαχαιριές παντού, είσαι νεκρός” – Τρομακτικές απειλές δέχεται γνωστός YouTuber (vid)

Πήγε να περάσει πάνω από τις μπάρες του μετρό και βρήκε φριχτό θάνατο – Έπεσε με το κεφάλι και έσπασε το λαιμό του (vid)

Φαβορί για νέος πρόεδρος της Ιταλίας ο Μάριο Ντράγκι – Στις 24 Ιανουαρίου η ψηφοφορία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις