Με ανοιχτό το μέτωπο για την αντιμετώπιση της ακρίβεια και τουλάχιστον τέσσερα πολιτικά στοιχήματα, κάποια εκ των οποίων έχουν και τον χαρακτήρα εσωκομματικών crash-test, όπως επίσης ισάριθμες μάχες με την αντιπολίτευση η κυβέρνηση μπαίνει στην κούρσα της νέας χρονιάς. Το Μέγαρο Μαξίμου διακηρύττει σε όλους τους τόνους και ήδη προετοιμάζει τις βάσεις όχι απλώς για ένα ποδαρικό αλλά και για ένα ντεμαράζ μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη κατεύθυνση αλλά και η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία στην κάλπη του περασμένου Ιουνίου. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποφύγει τα προχειρογραφήματα αλλά πρέπει να τρέξει. Πρέπει να τρέξει για να αναχαιτίσει αποτελεσματικά καταστάσεις που αποκτούν επικίνδυνες διαστάσεις. Αυτή είναι η ανοιχτή πρόκληση της βίας που απαιτεί δραστικά μέτρα και άμεσες πολιτικές για την αντιμετώπιση της χθες. Ένα φαινόμενο που η διάχυση του γίνεται με τέτοια επιτάχυνση που επιμολύνει σχεδόν όλους τους ζωτικούς ιστούς όλων των τομέων της καθημερινότητας. Η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί την νωπή εντολή αλλά και την απήχηση της για να δημιουργήσει μια πλατιά κοινωνική συμμαχία. 

 Οφείλει να είναι ανυποχώρητη αλλά και έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς για εντάξει σε αυτήν την πανστρατιά όλα τα τμήματα του κοινοβουλευτικού τόξου για να αποτρέψει την υπονόμευση αυτής της εθνικής προσπάθειας. Είναι ιστορικά αναγκασμένη να αντιπαλέψει και τους ιδεολογικούς εγκλωβισμούς, διότι η έξαρση, ακόμη και σποραδική, υπερβαίνει τα όρια μιας απλής εστίασης. Τα απότοκα της είναι ορατά έξω από τις κερκίδες και τους περιβάλλοντες χώρους των γηπέδων. Έχουν εξαπλωθεί πέρα και έξω από τα ραντεβού θανάτου των οπαδών. Η εμφάνισή τους αποκτά ολοένα και πιο μελανά χρώματα στα διαλείμματα των μαθημάτων και έξω από τα προαύλια των σχολείων.  Είναι η νέα μορφή κατεπείγοντος σε πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις της καθημερινότητας που απαιτεί την χάραξη της κόκκινης γραμμής της πολιτείας. Γιατί πλέον δεν καμουφλάρεται, αλλά εξαπλώνεται με ασύδοτο τρόπο, όπως αναδεικνύουν τα μαζεμένα, τραγικά γεγονότα. 

 «Δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια», είναι μια φράση που χρησιμοποιεί τακτικά ο Πρωθυπουργός. Η ασφάλεια δεν είναι υπόθεση ενός προσώπου. Είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής εγρήγορσης. Η ασφάλεια θέλει επενδύσεις στο νέο παράδειγμα, στη δημιουργία υγιών υποδειγμάτων, αλλαγές στην κουλτούρα.  Η ασφάλεια απαιτεί χρόνο και επιμονή στο σχέδιο. Η ασφάλεια είναι μια μάχη χαρακωμάτων και όχι οπισθοφυλακής. Αυτή η πολλαπλή «σπορά» είναι ένα από τα μείζονα χρέη της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά.

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξεπαγώνουν» από σήμερα οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα – Γεωργιάδης: «Η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική»

Τρόμος στην Ιαπωνία – Σεισμός 7,4 Ρίχτερ και μετασεισμός 6,5 Ρίχτερ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις