Η φοροδιαφυγή σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη εκτιμάται στα 8 με 10 δισ. ευρώ, με τα 3,5 δισ. ευρώ να είναι από τις αποδείξεις που δεν «κόβονται» και από τον ΦΠΑ που δεν καταβάλλεται, τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ από τα εισοδήματα που δεν δηλώνονται και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ είναι από διάφορους άλλους φόρους που δεν αποδίδονται. Και όλα αυτά όταν 2 στους 3 φορολογούμενους (65,4%) δηλώνουν έως 10.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή έχουν μηνιαία εισοδήματα έως περίπου 700 ευρώ τον μήνα εάν εργάζεται κάποιος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ένας στους έξι φορολογουμένους δήλωσε ετήσια εισοδήματα έως 1.000 ευρώ! Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει την διασταύρωση εισοδημάτων και δαπανών, προκειμένου να εντοπίσει εκείνους τους επαγγελματίες, που δηλώνουν «ψίχουλα» αλλά διαβιούν μια ζωή που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους. Αυτό που ουσιαστικά επιζητούν και όλοι εκείνοι οι πολίτες οι οποίες δηλώνουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ και πληρώνουν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν.

«Εξόφθαλμη» φοροδιαφυγή

Η «εξόφθαλμη» φοροδιαφυγή αν μη τι άλλο πρέπει να εντοπισθεί από τις ελεγκτικές Αρχές. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να δηλώνει 1.000 ή 2.000 ευρώ και να μένει σε ένα μεγάλο σπίτι, να στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία, να «ποστάρει» στα κοινωνικά δίκτυα από διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς και ένα έχει στην κατοχή του ακριβά αυτοκίνητα. Εδώ είναι η «εξόφθαλμη» φοροδιαφυγή που κανονικά θα έπρεπε να εντοπίζεται από την εφορία με το πάτημα ενός κουμπιού. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι μόνο να μπαίνει στο στόχαστρο της εφορίας το ταβερνάκι το οποίο δεν έχει κόψει μια απόδειξη αλλά και όλοι εκείνοι που «εξόφθαλμα» και συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Χωρίς να έχω καμία διάθεση να δικαιολογήσω ούτε καν το ταβερνάκι που δεν κόβει μια απόδειξη, είναι κατά την γνώμη μου πολύ διαφορετική η φοροδιαφυγή που μπορεί να κάνει ένα ταβερνάκι από αυτή που μπορεί να κάνει κάποιος που στην εφορία φαίνεται «φτωχός» και στην γειτονιά του «πλούσιος». Το μεν ταβερνάκι, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, μπορεί να μην κόβει όλες τις αποδείξεις προκειμένου να «γλιτώσει» λίγο ΦΠΑ και να μπορέσει να το κρατήσει «ζωντανό» και ο μεν συστηματικός φοροφυγάς για να μπορεί να διαβιεί πολυτελή βίο. Η μεν φοροδιαφυγή που κάνει για παράδειγμα ένα ταβερνάκι είναι «αναγκαστική» προκειμένου να επιβιώσει και η δεύτερη είναι φοροδιαφυγή του «πλουτισμού». Ξεκαθαρίζω, ωστόσο ότι η φοροδιαφυγή είναι κατακριτέα για όποιον λόγο και εάν γίνεται.

Γιατί φανταστείτε πόσα πράγματα περισσότερα θα γινόντουσαν στην χώρα μας εάν η φοροδιαφυγή από τα 10 δισ. ευρώ, μειωνότανε στα 5 δισ. ευρώ. Σκεφτείτε ότι το κόστος για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Σκεφτείτε ότι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «ψάχνει» 250 εκατ. ευρώ για να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές προκειμένου να μην αυξηθούν τα εισιτήρια για τους επιβάτες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα, κυρίως λόγω της αλλαγής στην κουλτούρα των πληρωμών, καθώς πλέον όλο και περισσότεροι καταναλωτές πραγματοποιούν με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες τις καθημερινές τους συναλλαγές. Μέσω της αύξησης των πληρωμών με «πλαστικό» χρήμα μειώνεται και η φοροδιαφυγή, αφού οι επαγγελματίες υποχρεούνται να «κόψουν» αποδείξεις και να πληρώσουν τον αναλογούντα ΦΠΑ. Ήρθε η ώρα όμως να μπει το «μαχαίρι στο κόκκαλο» και να πληρώσουν πλέον τους φόρους που τους αναλογούν όσοι κάνουν «πλούσια» ζωή.

*Γράφει ο οικονομικός συντάκτης του debater.gr, Δημήτρης Χριστούλιας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις