Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη προκαλέσει προβληματισμό στην Ευρώπη, καθώς η πολιτική του στις διεθνείς σχέσεις υπήρξε συχνά απρόβλεπτη. Ένας από τους βασικούς τομείς που αναμένεται να επηρεαστούν είναι το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο Τραμπ έχει δείξει την προθυμία του να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα ήδη κατά την πρώτη του θητεία. Για τον νέο αμερικανό πρόεδρο, η πολιτική των δασμών αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης στρατηγικής του για την προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων, αυξάνοντας το κόστος εισαγωγής για προϊόντα από την Κίνα και την Ευρώπη, με άμεσες συνέπειες για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η επιστροφή του Τραμπ, λοιπόν, στον Λευκό Οίκο αναμένεται να ανανεώσει τις εμπορικές πιέσεις στην Ευρώπη, με αιχμή του δόρατος την επιβολή δασμών, όπως αυτά που είχε υιοθετήσει σε βιομηχανικά προϊόντα και μέταλλα. Η Ευρώπη, αντιμέτωπη με την προοπτική νέων δασμών, πιθανά να βρεθεί και πάλι να αναζητά τρόπους να αντιδράσει και να προστατεύσει τις οικονομίες της, διακινδυνεύοντας όμως και τη συνολική σχέση της με τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα, παρά τον ενδεχόμενο επανακαθορισμό των αμερικανικών σχέσεων με την Ευρώπη, βρίσκεται σε μια σχετικά στιβαρή θέση. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αναπτύξει ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας, που λειτουργούν ως ασπίδα απέναντι σε οποιαδήποτε αστάθεια μπορεί να επιφέρει η επιστροφή Τραμπ. Η στρατηγική αυτή επιλογή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην χώρα μας, αλλά και αυξημένη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, με τη συμμετοχή αμερικανικών συμφερόντων σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συνεργασία αυτή ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας στην Ελλάδα σε σχέση με την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ακόμα και αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο. Επιπλέον, οι σταθερές αυτές σχέσεις μειώνουν τον κίνδυνο να επηρεαστούν τα ελληνοτουρκικά από μια πιο κοντινή σχέση Τραμπ-Ερντογάν, καθώς οι δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ είναι πλέον ισχυροί και αμοιβαία επωφελείς.

Αντίθετα, η Τουρκία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με προκλήσεις στη σχέση της με τις ΗΠΑ, παρά τη φιλική σχέση του Προέδρου Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για την Τουρκία είναι η τεταμένη σχέση μεταξύ του Ερντογάν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς ο Τραμπ έχει υπάρξει ισχυρός υποστηρικτής του Νετανιάχου και της αμερικανοϊσραηλινής συμμαχίας.

Η δυναμική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές για την Άγκυρα, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν την πολιτική της στη Μέση Ανατολή. Οι διαρκείς τριβές του Ερντογάν με το Ισραήλ και η εμπλοκή της Τουρκίας σε συγκρούσεις της περιοχής δεν ευνοούν τον Ερντογάν, αν οι ΗΠΑ στραφούν σε μια πιο υποστηρικτική στάση προς το Ισραήλ. Μια τέτοια εξέλιξη θα περιόριζε τη δυνατότητα της Τουρκίας να εξασφαλίσει αμερικανική υποστήριξη σε στρατηγικά ζητήματα, αυξάνοντας την απομόνωση της Άγκυρας στην περιοχή.

Η εκλογή Τραμπ, λοιπόν, αν και πιθανό να φέρει νέες πιέσεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα, χάρη στις στενές αμυντικές και ενεργειακές σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία πιθανόν να αντιμετωπίσει προκλήσεις, δεδομένου του περίπλοκου δικτύου σχέσεων Ερντογάν-Νετανιάχου και των ισχυρών δεσμών του τελευταίου με τον Τραμπ. Αυτή η δυναμική θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερες πιέσεις στην Άγκυρα και να μεταβάλει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, σε ένα περιβάλλον που παραμένει εύθραυστο και γεμάτο προκλήσεις.

*Γράφει ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος

Ειδήσεις σήμερα:

Λ. Μεσογείων: Συνελήφθη η οδηγός που παρέσυρε 12χρονο παιδί σε τροχαίο με πατίνι

Μενίδι: Καρδιολογικά προβλήματα φέρεται να είχε ο κρατούμενος που πέθανε μέσα στο κελί του

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις