Πισίνα: Το καλοκαίρι μια από τις αγαπημένες μας δραστηριότητες είναι το κολύμπι. Είτε στις διακοπές είτε όσο είμαστε ακόμα στην πόλη περνάμε ώρες σε κοντινές ή μακρινές παραλίες για βουτιές και χαλάρωση ή για να αποφύγουμε τη πολυκοσμία και την ταλαιπωρία για να φτάσουμε στη θάλασσα πολλοί από εμάς επισκεπτόμαστε κάποια ιδιωτική πισίνα για να δροσιστούμε και να κολυμπήσουμε!

Οι κοινόχρηστες πισίνες ωστόσο κρύβουν πολλές φορές κινδύνους για τον οργανισμό καθώς υπάρχουν πολλά μικρόβια που καραδοκούν αν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και καθαριότητας που χρειάζονται με κίνδυνο να μας προκαλέσουν μολύνσεις.

Για να εξουδετερωθούν τα μικρόβια σε μια πισίνα πρέπει να γίνεται συχνή χλωρίωση του νερού και φυσικά μικροβιακός έλεγχος. Με λίγα λόγια κάθε πισίνα χρειάζεται σωστή συντήρηση για να μην πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια που αναπόφευκτα με τη χρήση της δημιουργούνται και «μένουν» εκεί καθώς οι επισκέπτες μπαίνοντας σε αυτήν αφήνουν νεκρά κύτταρα, ιδρώτα, αντηλιακό υλικό αν φοράνε και κάθε είδους σκόνης ή βρωμιάς που μπορεί να φέρει το σώμα τους. Αυτά καθιστούν την πισίνα εστία εύκολης μόλυνσης για όσους κολυμπούν σε αυτές!

Επιπλέον όσο ωφέλιμο και υγιεινό είναι το νερό της θάλασσας με το αλάτι και το ιώδιο που περιέχει και λειτουργεί θετικά για την υγεία του δέρματος τόσο βλαβερό είναι το χλώριο της πισίνας αφού αφυδατώνει και ερεθίζει το δέρμα και πολλές φορές προκαλεί ξηροδερμία, δερματίτιδα ακόμα και εξανθήματα. Επίσης πολλές φορές προκαλεί κοκκίνισμα ή τσούξιμο στα μάτια, στη μύτη και τα αυτιά.

Εάν ωστόσο θέλετε να κολυμπήσετε σε πισίνα σας προτείνουμε τουλάχιστον να τηρήσετε τα παρακάτω για την υγιεινή τη δική σας αλλά και των άλλων:

  1. Κάνουμε ντους πριν βουτήξουμε στην πισίνα αλλά και αμέσως μόλις βγούμε ξεπλένουμε το σώμα μας με καθαρό νερό και δεν ξεχνάμε να ενυδατώσουμε την επιδερμίδα μας με κρέμα για να αποφύγουμε τη ξηρότητα.
  • Προσέχουμε όσο κολυμπάμε σε πισίνα να μην μπαίνει νερό στο στόμα μας και να μην το καταπίνουμε. Ακόμα κρατάμε τα αυτιά μας στεγνά. Ένα σκουφάκι θα βοηθήσει σε αυτό και επίσης δεν θα πέφτουν και τρίχες από τα μαλλιά σας μέσα σε αυτήν.
  • Αν έχουμε πληγές ή τραύματα τα καλύπτουμε ή αποφεύγουμε μέχρι να επουλωθούν την κολύμβηση σε πισίνα.
  • Αν είμαστε άρρωστοι δεν κάνουμε καθόλου χρήση της πισίνας.
  • Δεν φτύνουμε και δεν φυσάμε τη μύτη μας μέσα στην πισίνα και φυσικά αποφεύγουμε την ούρηση.
  • Προσέχουμε τα μάτια να μην έρχονται σε επαφή με το χλωριούχο νερό οπότε αποφεύγουμε τις βουτιές.
  • Επίσης προσέχουμε να μην περπατάμε ξυπόλητοι γύρω από τη πισίνα αλλά να φοράμε πάντα παντόφλες γιατί και σε αυτό το σημείο συγκεντρώνονται πολλά μικρόβια και μύκητες που πολλές φορές είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση μυρμηγκιών στο δέρμα μας.
  • Τέλος δεν ξεχνάμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα παιχνίδια γύρω από την πισίνα που γλιστράει και μπορεί να προκληθεί οποιοδήποτε σοβαρό ατύχημα και προσέχουμε πάρα πολύ και τα παιδιά ακόμα και αν φοράνε μπρατσάκια ή κολυμπούν σε στρώματα και άλλα παρόμοια αξεσουάρ. Ακόμα να προτιμάτε χώρους με πισίνες όπου υπάρχει επίβλεψη από ναυαγοσώστη για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αν λοιπόν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποια παραλία για να απολαύσετε τα καλοκαιρινά σας μπάνια και η διέξοδος σας είναι κολύμπι σε πισίνα θυμηθείτε όλα τα παραπάνω για να είστε ασφαλείς και υγιείς εσείς αλλά και οι γύρω σας! Καλές βουτιές!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις