Αντηλιακό: Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει, το ίδιο και η έκθεση μας στον ήλιο περισσότερες ώρες και ημέρες σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, είτε στη θάλασσα, είτε σε βόλτες και περιπλανήσεις στην πόλη και στα αγαπημένα μας μέρη για διακοπές!

Μαζί με την αγορά του καινούριου μας μαγιό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να ανανεώνουμε και το αντηλιακό που μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ζεστού ήλιου! Γιατροί και δερματολόγοι βέβαια συστήνουν να χρησιμοποιούμε αντηλιακό όλο το χρόνο ωστόσο το καλοκαίρι είναι επιτακτική ανάγκη για την υγεία του δέρματος μας!

Ποιο αντηλιακό όμως είναι αυτό που θα μας προστατέψει σωστά; Συγκεντρώσαμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να απολαύσετε τον ήλιο στη θάλασσα ή οπουδήποτε αλλού με ασφάλεια!

1)Δείκτης SPF και ακτίνες UVA και UVB:

Είναι σημαντικό το αντηλιακό που επιλέγουμε να μας καλύπτει από όλες τις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου. Οι ακτίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στις UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA ευθύνονται για πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και πανάδες.

Οι ακτίνες UVB προκαλούν εγκαύματα στο δέρμα μας. Ο δείκτης SPF μετρά πόσο καλά μας προστατεύει ένα αντηλιακό από τις ακτίνες UVB, πόση ώρα δηλαδή μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο χωρίς να αποκτήσουμε κοκκινίλες και ερεθισμούς, οπότε καλό είναι όταν το αγοράζουμε να ελέγχουμε ότι δίπλα από την ένδειξη SPF αναγράφονται και τα αρχικά UVA για να είναι η προστασία μας ολοκληρωμένη.

Ο χρόνος ωστόσο, που μπορεί να εμφανίσουμε σημάδια «καψίματος» διαφέρει ανάλογα το χρώμα δέρματος αλλά και τον χρόνο που θα περάσουμε κάτω από τον καυτό ήλιο.

2)Επιλογή αντηλιακού με βάση την ηλικία και τον τύπο δέρματος:

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο μέτρο προστασίας σε όλους μας, ανάλογα την ηλικία όμως αλλά και τον τύπο δέρματος αλλάζει ο δείκτης SPF  αλλά και το είδος της υφής του αντηλιακού. Για βρέφη και παιδιά μέχρι 5 ετών συστήνεται δείκτης προστασίας SPF 50 το λιγότερο, με προσοχή στα μωρά κάτω των 6 μηνών όπου τα χημικά που περιέχουν τα αντηλιακά μπορεί να είναι περισσότερα βλαβερά από τον ήλιο. Γι’αυτό και οι παιδίατροι συστήνουν να αποφεύγετε η έκθεση τους στον ήλιο πριν τους έξι μήνες.

Για τις ηλικίες 6-10 ετών ο δείκτης προστασίας SPF 30-50 είναι κατάλληλος ενώ για παιδιά και έφηβους 11-17 οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιούνται αντηλιακά με δείκτη SPF 30. Για τους ενήλικες από 18 χρονών και πάνω αυτό που παίζει ρόλο είναι ο τύπος δέρματος. Δηλαδή, ένα πολύ ανοιχτό δέρμα χρειάζεται δείκτη προστασίας SPF 50 και πάνω, ένα λευκό δέρμα δείκτη SPF 30-50, ένα σκούρο προς λευκό δέρμα δείκτη SPF 30, ένα ελαφρώς σκούρο δέρμα SPF 15-30 και ένα πολύ σκούρο δέρμα με δείκτη προστασίας SPF 15 είναι καλυμμένο.

Τα αντηλιακά διατίθενται σε διάφορων ειδών υφές και κάθε μία από αυτές απευθύνεται συνήθως σε ένα τύπο επιδερμίδας. Αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή μπορείτε να επιλέξετε αντηλιακή κρέμα. Αν έχετε τάσεις λιπαρότητας τότε καλυτέρα να προτιμήσετε μια αντηλιακή λοσιόν ή τζελ – το τελευταίο εφαρμόζεται καλύτερα και σε πιο τριχωτές περιοχές του σώματος.

Για την περιοχή των ματιών που είναι ένα ευαίσθητο σημείο και πρέπει να το προσέχετε μπορείτε να δοκιμάσετε αντηλιακό στικ για πιο εύκολη εφαρμογή. Τέλος, αν ανήκετε στην κατηγορία όσων έχουν εμφανίσει αλλεργία στον ήλιο ή προσλαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή είστε έγκυος προτιμήστε δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα με τον μεγαλύτερο δείκτη προστασίας για να είστε περισσότερο καλυμμένοι και φυσικά συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

3)Πώς εφαρμόζουμε σωστά την αντηλιακή κρέμα:

Όλα τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται στο σώμα και το πρόσωπο τουλάχιστον 20-30 λεπτά πριν την έκθεση μας στον ήλιο γιατί έτσι γίνεται σωστά η απορρόφηση τους και δρουν αποτελεσματικότερα. Βάζουμε στο σώμα μία καλή ποσότητα για να καλυφθούν όλα τα σημεία του δέρματος και στο πρόσωπο υπολογίζουμε περίπου όση ποσότητα αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Οι οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία του αντηλιακού μας είναι ο σωστός οδηγός μέτρησης της απαιτούμενης ποσότητας. Αν καθίσουμε αρκετές ώρες κάτω από τον ζεστό ήλιο θα πρέπει να το ανανεώσουμε.

Μην ξεχνάτε μαζί με το σωστό αντηλιακό να φοράτε καπέλο, να κάθεστε σε σκιερό μέρος και να αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση σας στον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, τους καλοκαιρινούς μήνες που ο ήλιος καίει πιο πολύ! Και μην σας ξεγελάσει μια ζεστή ημέρα με συννεφιά. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες είναι επικίνδυνες και βλαβερές ακόμα και τότε!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις