Την Καθαρά Δευτέρα μικροί και μεγάλοι πετάμε παραδοσιακά χαρταετό, με το έθιμο να κρατά εδώ και πάρα πολλές γενιές. Έτσι, το πέταγμα του αετού έχει τη δική του σημασία και συμβολισμό που έχει ξεκινήσει από τα αρχαία χρόνια.
Αρχικά σύμφωνα με τον χριστιανισμό το πέταγμα του αετού συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα το οποίο πετά στον ουρανό και έτσι στην ουσία είναι σαν να πηγαίνουμε πιο κοντά στον θεό, ωστόσο σε άλλες θρησκείες και κουλτούρες έχει τελείως διαφορετική σημασία. Ειδικότερα, ο χαρταετός και η ιστορία του στην Αρχαία Κίνα μετρούν περισσότερα από 2400 χρόνια, με τους πρώτους χαρταετούς να κατασκευάζονται από ξύλο και όχι χαρτί.
Διαβάστε επίσης – Καθαρά Δευτέρα: Τι πρέπει να προσέξετε στο πέταγμα του χαρταετού – Οδηγίες από τον ΑΔΜΗΕ
Σε κάθε θρησκευτική τελετή οι χαρταετοί χρησιμοποιούνταν, ενώ πίστευαν ότι ο αετός που θα καταφέρει να φτάσει πιο ψηλά στον ουρανό, θα είναι και ο πιο τυχερός. Μάλιστα, ο αυτοκράτορας της Κίνας, Γουέν Χσουν, έκανε πράξη ένα αρκετά απάνθρωπο πείραμα, καθώς τοποθετούσε κρατούμενους σε χαρταετούς φτιαγμένους από μπαμπού και όσο κατάφερναν να επιζήσουν και να μην σκοτωθούν, τους χάριζε την ελευθερία τους.
Οι Ινδοί από την άλλη γιορτάζουν με εκατοντάδες χαρταετούς την Άνοιξη, σε εντυπωσιακές τελετές, καθώς επίσης και στο Πακιστάν κάθε Φεβρουάριο γίνονται αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Οι χαρταετοί στην ελληνική αρχαιότητα
Ο Αρχύτας του Τάραντα ο οποίος ήταν αρχιμηχανικός τον 4ο αιώνα π.Χ. χρησιμοποιούσε αετούς, ενώ μάλιστα λευκή σαΐτα απεικονίζεται και σε αγγείο της εποχής. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούσαν πανιά αντί για χαρτί, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχε σε αφθονία το χαρτί.
Καθαρά Δευτέρα: Με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"