Το Halloween, η γιορτή που συνδέεται με τις μάσκες, τις κολοκύθες και τα φαντάσματα, έχει καταφέρει να γίνει δημοφιλής και στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο, στις 31 Οκτωβρίου, χιλιάδες άνθρωποι ντύνονται με τρομακτικές στολές, διοργανώνονται πάρτι και οι δρόμοι γεμίζουν από κολοκύθες.

Διαβάστε παρακάτω τι ακριβώς γιορτάζουμε και από πού ξεκίνησε αυτό το παράξενο έθιμο με τις κολοκύθες.

Τι είναι το Halloween

Η λέξη Halloween είναι σύντμηση του “All Hallows’ Eve”, που σημαίνει “Παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων”. Είναι μια γιορτή με кελτικές ρίζες που γιορταζόταν στις 31 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας το τέλος του θερισμού και την αρχή του χειμώνα.

Οι Κέλτες πίστευαν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της νύχτας, το πέπλο ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών άνοιγε και τα πνεύματα των νεκρών επιστρέφανε στη Γη. Για να τα καλοπιάσουν και να τα αποτρέψουν από το να προκαλέσουν ζημιές, άναβαν φωτιές και φορούσαν τρομακτικές μάσκες.

Από πού προέρχεται η κολοκύθα

Η κολοκύθα συνδέθηκε με το Halloween πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης των Ιρλανδών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ιρλανδοί είχαν την παράδοση να φτιάχνουν φανούς από ράπανες, τα οποία πίστευαν ότι απέτρεπαν τα κακά πνεύματα. Στην Αμερική, οι ράπανες αντικαταστάθηκαν από κολοκύθες, οι οποίες ήταν πιο άφθονες και ευκολότερες στο σκάλισμα.

Ο μύθος του Jack-o’-lantern λέει ότι ένας τσιγκούνης Ιρλανδός, ο Jack, κατάφερε να ξεγελάσει τον διάβολο δύο φορές. Ωστόσο, όταν πέθανε, δεν τον δέχτηκαν ούτε στον παράδεισο ούτε στην κόλαση. Έτσι, ο Jack καταδικάστηκε να περιπλανιέται στη Γη για πάντα, κρατώντας ένα κομμάτι κάρβουνο μέσα σε μια κολοκύθα για να φωτίζει το δρόμο του.

Γιατί γιορτάζουμε Halloween στην Ελλάδα

Το Halloween έφτασε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως μέσω των ταινιών, των σειρών και του διαδικτύου. Αρχικά, γιορταζόταν κυρίως από τους νέους σε πάρτι με θεματικές μεταμφιέσεις. Σήμερα, όμως, έχει γίνει μια γιορτή που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και έχει ενσωματωθεί σταδιακά στην ελληνική κουλτούρα.

Ειδήσεις σήμερα:

«Κατάληψη» από τους εποχικούς πυροσβέστες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σ. Φάμελλος: «Το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει ανοιχτό»

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις