Με το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Barré, GBS), διαγνώστηκε η διάσημη πορνοστάρ των 90’s και των αρχών της δεκαετίας του 2000, Τζένα Τζέιμσον.

Η άλλοτε σταρ του πορνό βρίσκεται στο νοσοκομείο εδώ και αρκετές ημέρες και λαμβάνει θεραπεία, καθώς το συγκεκριμένο σύνδρομο επηρεάζει το νευρικό σύστημα και δεν μπορεί να περπατήσει.

Την είδηση έκανε αρχικά γνωστή ο Ισραηλινός επιχειρηματίας και σύντροφος της 47χρονης Λιόρ Μπίτον, ο οποίος αποκάλυψε μέσω του Instagram, ότι η Τζένα Τζείμσον δεν ένιωθε καλά για περίπου δύο εβδομάδες και υπέφερε από εμετούς με αποτέλεσμα να μεταβεί στο νοσοκομείο. Όμως η κατάστασή της είχε ραγδαία επιδείνωση το προηγούμενο Σάββατο, 8 Ιανουαρίου.

Όταν επέστρεψε από το νοσοκομείο στο σπίτι, βασανιζόταν. Οι μύες των ποδιών της ήταν πολύ αδύναμοι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάει στο μπάνιο. Για να πάει στο μπάνιο, έπρεπε να τη βοηθήσω, να τη σηκώσω από το κρεβάτι και να την κρατάω. Μετά, μέσα σε δύο μέρες, η κατάσταση χειροτέρεψε, τα πόδια της άρχισαν να μην την κρατούν, αδυνατούσε να περπατήσει“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο σύντροφος της Τζένα Τζέιμσον.

Για την περιπέτεια της υγείας της μίλησε και η Τζένα Τζέιμσον, η οποία σε βίντεο που μετέδωσε στο Instagram, από το δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται επιβεβαιώνει ότι υποφέρει από το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Barré, GBS).

Όπως τονίζει έχει ξεκινήσει θεραπεία και θα παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι να την ολοκληρώσει. Παράλληλα εκφράζει την προσμονή της να τελειώσει σύντομα η περιπέτεια της υγείας της, ενώ ευχαριστεί τον κόσμο για τη συμπαράσταση που της έχει δείξει μέσω μηνυμάτων.

Τέλος επισημαίνει ότι η κατάστασή της δεν οφείλεται σε παρενέργειες του εμβολίου, καθώς δεν έχει κάνει ούτε το εμβόλιο του κορονοϊού, ούτε κάποιο άλλο εμβόλιο.

Τι είναι το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ

Το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Barré, GBS) είναι μια ταχεία μυϊκή αδυναμία που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα.

Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως αλλαγές στην αίσθηση ή τον πόνο μαζί με τη μυϊκή αδυναμία, ξεκινώντας από τα πόδια και τα χέρια, συχνά εξαπλώνεται στους βραχίονες και στο άνω μέρος του σώματος, με αμφότερες τις πλευρές να εμπλέκονται. Τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε ώρες έως μερικές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης, η διαταραχή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, με περίπου το 15% των ανθρώπων να αναπτύσσουν αδυναμία των αναπνευστικών μυών και συνεπώς να απαιτούν μηχανικό αερισμό. Ορισμένοι επηρεάζονται από αλλαγές στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Αν και η αιτία είναι άγνωστη, ο υποκείμενος μηχανισμός περιλαμβάνει μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προσβάλλει λανθασμένα τα περιφερειακά νεύρα και βλάπτει τη μόνωση μυελίνης τους. Μερικές φορές αυτή η ανοσολογική δυσλειτουργία προκαλείται από μια λοίμωξη ή, λιγότερο συχνά, από χειρουργική επέμβαση και σπάνια από εμβολιασμό. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα, του αποκλεισμού εναλλακτικών αιτίων και υποστηριζόμενη από δοκιμασίες όπως μελέτες αγωγιμότητας νεύρων και εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Υπάρχει ένας αριθμός υποτύπων με βάση τις περιοχές αδυναμίας, τα αποτελέσματα των μελετών αγωγιμότητας νεύρων και την παρουσία ορισμένων αντισωμάτων. Χαρακτηρίζεται ως οξεία πολυνευροπάθεια.

Σε εκείνους με σοβαρή αδυναμία, η άμεση θεραπεία με ενδοφλέβιες ανοσοσφαιρίνες ή πλασμαφαίρεση, μαζί με υποστηρικτική φροντίδα, θα οδηγήσει σε καλή ανάκαμψη στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως χρόνια, με περίπου στο ένα τρίτο να εμμένει κάποια μόνιμη παράλυση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο θάνατος επέρχεται σε περίπου 7,5% αυτών που έχουν προσβληθεί. Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι σπάνιο, με μία ή δύο περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Και τα δύο φύλα και όλα τα μέρη του κόσμου έχουν παρόμοια ποσοστά ασθένειας. Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τους Γάλλους νευρολόγους Ζορζ Γκιγιέν και Ζαν Αλεξάντρ Μπαρέ, οι οποίοι μαζί με τον Γάλλο γιατρό Αντρέ Στρολ περιέγραψαν το σύνδρομο το 1916.

Ειδήσεις σήμερα:

“Σήψη και διαφθορά” στα ελληνικά πανεπιστήμια – Απίστευτες καταγγελίες για τον καθηγητή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στην ΑΣΟΕΕ (vids)

Ο Τζόκοβιτς “σπάει” τη σιωπή του με “αιχμές” και παραδέχεται το λάθος του

Βαρύ το κλίμα στους “Μαχητές” για τον Κατσαούνη – “Η ομάδα έχει αρχίσει να βγάζει χούγια…” (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις