Αρνητές: Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου αναμένεται το πόρισμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία “χτενίζει” σε διαδικτυακές ομάδες αρνητών και αντιεμβολιαστών όπου επιτήδειοι πουλούν δήθεν “νομικά όπλα” εναντίον του κράτους, υγειονομικών και δημοσίων υπαλλήλων, όπως αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τις πρώτες πέντε ώρες της έρευνας της Δίωξης βρέθηκαν ήδη εννιά ύποπτες ιστοσελίδες και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα ειδικότερα οι δύο από αυτές έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ανδρών της αστυνομίας, καθώς είναι αυτές που προσφέρουν έναντι αμοιβής στους αρνητές αυτά τα “νομικά όπλα”.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για “τιμοκαταλόγους” ψευδών νομικών συμβουλών, οι οποίοι ζητούν να συγκεντρωθεί το ποσό των 3.000-4.000 ευρώ για να “νοικιάσουν” τους δικαστικούς επιμελητές. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους διαχειριστές τέτοιων σελίδων ώστε να μπει ένα τέλος σ’ αυτή τη “φάμπρικα” συμβουλών.

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

“Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται:

Ακολουθώντας την εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπηρεσία μας εργάζεται εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

Τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021″.

Στο “μικροσκόπιο” και προσωπικά προφίλ

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάνουν “φύλλο και φτερό” τις ιστοσελίδες αλλά και προφίλ στα social media που προωθούν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον κορονοϊό ώστε να εντοπίσουν τους ενόχους.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στις έρευνες και είπε πως πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία”, είπε.

Ήδη αρκετές οι ελληνικές σελίδες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο, ενώ περιέγραψε ότι ακολουθούνται συγκεκριμένοι λογαριασμοί. Η αστυνομία δεν μπορεί ωστόσο να “κατεβάσει” ιστοσελίδες παρά μόνο σε περίπτωση συγκεκριμένων αδικημάτων.

“Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές Αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της”, είπε ο Βασίλης Παπακώστας.

Οι αρχές βάζουν στο μικροσκόπιο ακόμη και προσωπικά προφίλ και σελίδες υποκινητών άρνησης του εμβολιασμού.

“Δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό. Το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας”, είπε.

Για όσους ζητούν και παίρνουν χρήματα από πολίτες, τα πρόστιμα είναι βαριά, τόνισε.

Το τελευταίο διαστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις για το κύκλωμα εξαπάτησης των αντιεμβολιαστώ, από  από άτομα που τούς υπόσχονται ότι τα μέτρα “δεν θα τους πιάνουν”.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις