Αντιεμβολιαστές: Τα πρώτα λαβράκια φαίνεται πως έβγαλε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά την έναρξη της έρευνας για σελίδες που διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις σε σχέση με τον κορονοϊό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ύστερα από την εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της έρευνάς της, για την προέλευση και την ταυτότητα διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος.

Σήμερα ανακοινώνεται ότι εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και για 6 λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι: Διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.

Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται για τις συγκεκριμένες 10 περιπτώσεις αλλά και για άλλες που μπορεί να προκύψουν.

Στο “μικροσκόπιο” και προσωπικά προφίλ

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάνουν “φύλλο και φτερό” τις ιστοσελίδες αλλά και προφίλ στα social media που προωθούν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον κορονοϊό ώστε να εντοπίσουν τους ενόχους.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στις έρευνες και είπε πως πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία”, είπε.

Ήδη αρκετές οι ελληνικές σελίδες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο, ενώ περιέγραψε ότι ακολουθούνται συγκεκριμένοι λογαριασμοί. Η αστυνομία δεν μπορεί ωστόσο να “κατεβάσει” ιστοσελίδες παρά μόνο σε περίπτωση συγκεκριμένων αδικημάτων.

“Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές Αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της”, είπε ο Βασίλης Παπακώστας.

Οι αρχές βάζουν στο μικροσκόπιο ακόμη και προσωπικά προφίλ και σελίδες υποκινητών άρνησης του εμβολιασμού.

Δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό. Το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας”, είπε.

Για όσους ζητούν και παίρνουν χρήματα από πολίτες, τα πρόστιμα είναι βαριά, τόνισε.

Το τελευταίο διαστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις για το κύκλωμα εξαπάτησης των αντιεμβολιαστών, απο άτομα που τους υπόσχονται ότι τα μέτρα “δεν θα τους πιάνουν”.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις