Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των στελεχών της ΕΜΑΚ είναι απόλυτα σύμφωνος με τους νόμους και το Σύνταγμα, σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ωστόσο, ο κ. Μανιτάκης ήταν ξεκάθαρος πως συνταγματικές είναι και οι κυρώσεις, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι την απόλυση.

«Δεν μπορεί να έχει τέτοια δυσμενή συνέπεια ο πολίτης. Δεν μπορούν οι κυρώσεις να είναι δυσανάλογες σε σχέση με αυτό που θες να πετύχεις, αλλά μπορείς να πεις σε έναν δάσκαλο, για παράδειγμα, ότι “από τη στιγμή που δεν έχεις εμβολιαστεί, για ένα διάστημα δεν θα διδάσκεις”», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μανιτάκης.

Μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης ξεκαθάρισε πως οι κυρώσεις μπορεί να είναι πολύ αρνητικές και πως αυτό είναι ένα γεγονός που μπορεί να αφορά έναν εργαζόμενο τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά στους αρνητές του εμβολιασμού ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να απολυθεί κανείς αλλά όποιος έχει αντίρρηση θα πρέπει να παρουσιάσει βάσιμους λόγους, όπως για παράδειγμα η υγεία ή όπως κάνουν οι αντιρρρησίες συνείδησης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εν λόγω απόφαση (για την ΕΜΑΚ) είναι απολύτως σύμφωνη με τη νομοθετική πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση προβλέπει πως η υπηρεσία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των ανθρώπων όπως στην περίπτωση μιας πανδημίας.

Βέβαια ο κ. Μανιτάκης ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει κάποια γενική νομοθετική ρύθμιση που να υποχρεώνει όλο τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, κάτι που το συνιστά αντισυνταγματικό.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις