Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η σεισμική δραστηριότητα η οποία ταρακουνάει συνεχώς την περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Μέσα σε διάστημα 15 λεπτών σημειώθηκαν δύο δονήσεις πάνω από 4.0 ρίχτερ προσθέτοντας στην σημερινή έντονη δραστηριότητα στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρός σεισμός 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:14 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2) νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Στις 15:31 σημειώθηκε ακόμη ένας μεγέθους 4,0 Ρίχτερ στα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.

Να θυμίσουμε ότι σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:23, 11 Χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος τα 17,7 χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική. Στις 13:43 το μεσημέρι της Δευτέρας, ακολούθησε νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ, 12 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

Λίγο νωρίτερα, στις 13:27, σημειώθηκε σεισμός 4 Ρίχτερ, 10 Χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού.

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, σημειώθηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ στις 10:20 το πρωί της Δευτέρας (10/2) σημειώθηκε ακόμα ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ και λίγα λεπτά νωρίτερα είχε καταγραφεί ακόμα μια δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών.

Το επίκεντρο σε όλες τις περιπτώσεις ήταν η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Αναμενόμενα τα 5 Ρίχτερ

Βασίλης Καραστάθης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως “δεν έχει αλλάξει σημαντικά η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες. Το ότι έχουμε σεισμούς μεγέθους ακόμη και 5 Ρίχτερ έχουμε πει ότι είναι αναμενόμενο. Οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται όλο και αραιότερα και όταν ο κόσμος θα αρχίσει να ηρεμεί, θα αναστατώνεται πάλι. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ο κόσμος. Θα πρέπει οι πολίτες να παρακολουθούν όχι μόνο το μέγεθος του σεισμού, αλλά και την συχνότητα. Κρατήσαμε μια επιφύλαξη, γιατί πρέπει να παγιωθεί αυτή η συχνότητα των σεισμών για να πούμε ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση.

Ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να μιλάμε για αποκλιμάκωση. Τεχνικά δεν έχει αποκλειστεί και η περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα έχουν τις ίδιες πιθανότητες”.

Ο Παναγιώτης Παπαδημητρίου, ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας είπε χαρακτηριστικά: “Μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αν συνεχίσουν με την ίδια συχνότητα και την ίδια ένταση. Δεν είναι κακό σενάριο ένας σεισμός μεγαλύτερης έντασης, καθώς μπορεί να επιταχύνει την αποκλιμάκωση του φαινομένου, ενώ και οι επιπτώσεις του είναι ελεγχόμενες. Για να προκληθούν καταστροφές πρέπει να συμβεί σεισμός μέσα στην καλντέρα, γεγονός που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει”.

Τσελέντης: «Μην ακούτε το αφήγημα ότι εξασθενεί η σεισμική ακολουθία»

To δικό του μήνυμα για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έστειλε το βράδυ της Κυριακής 9/2 ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Συγκεκριμένα, με ανάρτηση του λίγο μετά την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ ανοικτά της Αμοργού ζήτησε από τους πολίτες να μην εφησυχαστούν,

«Σας έλεγα το πρωί, να προσέχετε και να μην ακούτε το αφήγημα ότι εξασθενεί η ακολουθία» έγραψε αρχικά ο Άκης Τσελέντης για να προσθέσει:

«Από χθες παρατηρούμε μία μικρή ελάττωση τον σεισμών. Μην πιστεύετε στο αφήγημα ότι εκτονώθηκε το φαινόμενο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των σεισμικών ακολουθιών».

Ειδήσεις σήμερα:

Λάρισα: Αποφασισμένος ο 60χρονος μακελάρης με το βαρύ παρελθόν – “Ήξερε ότι είχε ένα μήνα ζωής”

Ασταμάτητος Τραμπ με νέους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο – Επανέλαβε ότι θα αγοράσει τη Γάζα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις