Στο “στόχαστρο” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι βρίσκονται οι ποντιακής καταγωγής Έλληνες καθώς δεν είναι μόνο ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης που απελάθηκε από την Τουρκία και υπήρξε κρατούμενος στα κρατητήρια αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το pontosnews.gr, οι Αρχές της γειτονικής χώρας απαγόρευσαν σήμερα και την είσοδο ενός Πόντιου επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ταξίδευε οδικώς, και αυτός με προορισμό την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά και σε αντίθεση με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης ταξίδεψε στην Τουρκία με προορισμό την Τραπεζούντα για την αρχιερατική λειτουργία της ιστορικής μονής του Πόντου για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης τον Δεκαπενταύγουστο.

Τέσσερις απελάσεις σε τρεις μήνες

Στις 14 Ιουλίου η καθηγήτρια Μουσικολογίας Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε –επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο– persona non grata, έμεινε για 24 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο.

Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της έμεινε στο ίδιο αεροδρόμιο και η επίσης ποντιακής καταγωγής δρ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του Σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της.

Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο των “Μωμόγερων”, του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Τι καταγγέλλουν Πόντιοι που απελάθηκαν

Άλλωστε, σύμφωνα με τη Ροζαλία Ελευθεριάδου και τα όσα δήλωσε για την περιπέτειά της στον δημοσιογράφο Ρωμανό Κοντογιαννίδη, οι αστυνομικοί της έδειξαν μία λίστα με δεκάδες Έλληνες που θεωρούνται persona non grata στην Τουρκία!

Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστοι ποιοι και πόσοι ακριβώς είναι αυτοί οι Έλληνες, κι αν όλοι είναι ποντιακής καταγωγής.

Κοινή συνισταμένη πάντως σε όλα τα περιστατικά που ήδη έχουν αναφερθεί είναι ότι οι τουρκικές Αρχές ζήτησαν σε αυτούς που απέλασαν να υπογράψουν έγγραφα στην τουρκική γλώσσα και παράλληλα αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον ακριβή λόγο της απαγόρευσης εισόδου.

Από την πλευρά της η διδάκτωρ Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου, μίλησε στο Open περιγράφοντας τις δύσκολες στιγμές και τις ώρες αγωνίας που πέρασε  μόλις πάτησε το πόδι της στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενημερώθηκε ότι της έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία.

“Ήμασταν σ’ ένα χώρο που δεν είχε παράθυρα, δεν είχε ρολόι, οπότε η αναμονή και η προσμονή του επόμενου χτυπήματος της πόρτας για το τι θα συμβεί ήταν συνεχόμενη για 43 ολόκληρες ώρες. Ο ένας έπαιρνε δύναμη από τον άλλον”, είπε αρχικά η κυρία Ευσταθιάδου.

Κατάσχεσαν όλα τα πράγματά μου και το κινητό μου τηλέφωνο. Με κρατούσαν σε φανερά παράνομους κρατούμενους και εκτελούσαν ψυχρά, βασανιστικά και εξαντλητικά το γράμμα του νόμου. Με ρώτησαν τι δουλειά έχω εκεί. Αν έχω δουλέψει στην Τουρκία που φυσικά δεν έχω δουλέψει. Αν έχω σχέση με τους Γκιουλενιστές. Αν έχω σχέση με τους Κούρδους”, προσέθεσε.

“Προσπαθούσαν να μας εξαντλήσουν ψυχολογικά αλλά δεν το κατάφεραν. Δεν φοβήθηκα, ήμουν ψύχραιμη. Ίσως γιατί έπρεπε πρώτα απ’ όλα α προστατέψω το παιδί μου, το οποίο επέμεινα και το είχα μαζί μου, αν και μου είπαν ότι πρέπει να μεταφερθεί στα κρατητήρια των ανδρών”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις