Ο Πύργος Πειραιά, ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης, είχε την Τρίτη (4/6) εγκαίνια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το παρών. Αποτελεί το δεύτερο πιο μεγάλο κτίριο στην Ελλάδα το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1972, ενώ η συνολική του επιφάνεια αγγίζει περίπου τα 35.000 τετραγωνικά μέτρα.

Για πολλά χρόνια έστεκε σαν “φάντασμα” στην πόλη του Πειραιά, ωστόσο “αναστήθηκε” χάρη στο σχήμα DIMAND – PRODEA – EBRD που ανέλαβε να επαναφέρει στη ζωή αυτό το σημαντικό κτίριο μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 99 ετών, με τη νέα ονομασία Piraeus Tower.

Η κατασκευή του

Το 1968, ο Δήμαρχος Πειραιά, Α. Σκυλίτσης, κατεδάφισε την ιστορική παλιά αγορά του Πειραιά και παραχώρησε την έκταση για να γίνει ο Πύργος του Πειραιά. Ήταν 1972 όταν ο αρχιτέκτονας του Πύργου Αθηνών, Ιωάννης Βικέλας, μαζί με τους Δημοσθένη Μολφέση και Αλέξανδρο Λοΐζο ξεκίνησαν να κατασκευάζουν το κτίριο. Στη θέση του βρίσκονταν το ρολόι του Πειραιά το οποίο κατεδαφίστηκε, με την κατασκευή του να διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ο σκελετός του είχε ολοκληρωθεί το 1974 και 9 χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η επένδυση στον εξωτερικό του χώρο με γυαλί και διάφορα μεταλλικά στοιχεία. Παρόλο που ο Πύργος Πειραιά ήταν συνολικής έκτασης 34.623τ.μ., μόνο οι τρεις κάτω όροφοί του αξιοποιήθηκαν σε πρώτο χρόνο.

Τα πρώτα καταστήματα που λειτούργησαν

Στον Πύργο Πειραιά αρχικά αξιοποιήθηκαν μονάχα οι 3 κάτω όροφοί του, 5 χρόνια δηλαδή μετά από την κατασκευή του σκελετού του. Συγκεκριμένα, από το 1979 έως το 1982 τέθηκαν σε λειτουργία τα πρώτα καταστήματα τα οποία βρίσκονταν στο ισόγειό του, ενώ στη συνέχεια ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος αξιοποιήθηκε για εκπαιδευτήρια, γραφεία κι άλλα καταστήματα.

Η ανακατασκευή το 2023

Στις 6 Ιουλίου του 2020, η κοινοπραξία των DIMAND, EBRD και PRODEA Investments υπογράφει με το Δήμο Πειραιά 99ετή σύμβαση παραχώρησης για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες ανακατασκευής του. Το 2021 ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανακατασκευή του εμβληματικού κτιρίου με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται περίπου σε 19 εκατ. ευρώ. Το 2023 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του, με το ύψος του να αγγίζει τα 88 μέτρα, ενώ διαθέτει συνολικά 24 ορόφους, καθώς επίσης και 2 υπόγεια.

Τα εγκαίνια την Τρίτη 4/6/2024

Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου ο υπερσύγχρονος νέος Πύργος Πειραιά, με την ονομασία Piraeus Tower, που αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα στην πόλη.

«Η ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου το οποίο το οραματίστηκαν πρώτα κάποιοι πριν από 50 και πλέον χρόνια. Και θα έλεγα ότι αυτό το έργο το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά, σημειώνοντας ότι μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού και την κατάκτηση του Conference League, ακολουθεί μια ακόμα πολύ σημαντική στιγμή για το πρώτο λιμάνι της χώρας.

Πύργος Πειραιά

Στην προσπάθεια ανακαίνισης αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως «Όταν μας παραδόθηκε από τον δήμο, τον Νοέμβριο του 2020, είχε μέσα 150 τόνους σκουπίδια και άχρηστα υλικά. Η ανακομιδή έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα για να μην χαθεί το πλατινένιο LEED».

Αναφορικά με τις μισθώσεις σημείωσε σκωπτικά πως «Από τους πολλούς αστικούς μύθους που βάρυναν τον Πύργο του Πειραιά, εκεί που είχαμε ενοικιάσει το 60% των τ.μ. πολύ γρήγορα, οι τελευταίοι 8-10 όροφοι έκλεισαν τους τελευταίους 4 μήνες, με πολλούς να μας λένε ότι περίμεναν να δουν το έργο να γίνεται πραγματικότητα», είπε ο κ. Ανδριόπουλος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε: «Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την πόλη του Πειραιά. Με υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε τον Πύργο που άργησε να ολοκληρωθεί σχεδόν 40 χρόνια. Αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας και πλέον δεν είναι ένα κουφάρι – φάντασμα που στέκει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ο Πύργος αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματά μας, καθώς μέσω αυτού αποδείξαμε πως τα αδύνατα, γίνονται δυνατά».

Η τοποθεσία και το πλάνο λειτουργίας του

Ο Πύργος Πειραιά βρίσκεται μεταξύ των οδών Ακτή Ποσειδώνος, Δημοσθένους, Τσαμαδού, Ιπποκράτους και Μακράς Στοάς, ενώ λόγω του τεράστιου ύψους του είναι ευδιάκριτος από πολλά σημεία της πόλης. Στους πρώτους τρεις ορόφους του καθώς επίσης και τμήμα του 4ου θα λειτουργούν καταστήματα, ενώ στους υπόλοιπους θα στεγάζονται γραφεία. Στην ταράτσα θα λειτουργεί ένα εντυπωσιακό εστιατόριο – μπαρ με μοναδική θέα, ενώ σε μέρος του 3ου και 4ου ορόφου θα λειτουργεί κι ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο. Άλλη μία σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο Πύργος Πειραιά θα έχει το πιο γρήγορο ασανσέρ στην Ελλάδα με ταχύτητα 4 μέτρα το δευτερόλεπτο, στο υπόγειο θα υπάρχει χώρος στάθμευσης συνολικά 44 θέσεων, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

* Η Piraeus Tower Α.Ε., αποτελεί κοινό επενδυτικό φορέα της Cante Holdings Ltd (όμιλος DIMAND και EBRD) και της PRODEA Investments.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλή επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε υπό κατάληψη κτίρια σε Κυψέλη και Εξάρχεια

Γλυπτά του Παρθενώνα: Το παρασκήνιο της τουρκικής υποστήριξης για την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις