Αρχαία Ελλάδα : Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, ήλιος, κολύμπι, διακοπές και ανεμελιά! Οι περισσότεροι ξοδεύουμε πολλές ώρες στις παραλίες τους θερινούς μήνες για να μαυρίσουμε, να κολυμπήσουμε, να παίξουμε και να χαλαρώσουμε!

Είχαν άραγε και οι Έλληνες στην αρχαιότητα τις ίδιες συνήθειες με εμάς σήμερα τους καλοκαιρινούς μήνες; Απολάμβαναν τον ήλιο και τη θάλασσα όπως εμείς και όσο εμείς, και αν ναι πως έφταναν στις παραλίες; Οδηγούσαν τα άρματα τους για ώρες για να βρεθούν σε κάποια ακτή;

Σύμφωνα με γραπτά και μαρτυρίες της εποχής η νοοτροπία για παραθαλάσσιες διακοπές ξεκίνησε περίπου στα τέλη του 1700 στην Ευρώπη, καθώς τότε ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση στη θάλασσα και τα μέσα μεταφοράς είχαν εξελιχτεί.

Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι οι Αρχαίοι Έλληνες περνούσαν πολλές ώρες κάτω από τον “καυτό” ήλιο σε αμμώδεις παραλίες της χώρας. Ο πρώτος λόγος που το έκαναν ήταν για να γλιτώσουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την αφόρητη ζέστη.

Επιπλέον, το κολύμπι ήταν κάτι πολύ φυσικό στην αρχαία Ελλάδα. Τα παιδιά μάθαιναν από τους γονείς τους να κολυμπούν με τον ίδιο τρόπο που μάθαιναν και να περπατούν. Η κολύμβηση οπότε ήταν μέσα στη ζωή τους για λόγους απόλαυσης αλλά και από ανάγκη. Μάλιστα όσοι δεν ήξεραν να κολυμπούν θεωρούνταν απαίδευτοι. Το κολύμπι ήταν ακόμα απαραίτητο για πολεμιστές που έπρεπε να διασχίσουν ποτάμια ή να κολυμπήσουν για να σώσουν τη ζωή τους σε ναυμαχίες.

“Η Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελλάδας”, από τον Nigel Guy Wilson, λέει ότι υπάρχουν αναφορές σε πολλά στυλ κολύμβησης, συμπεριλαμβανομένου του πρόσθιου και του ελεύθερου (crawl), ενώ οι αρχάριοι χρησιμοποιούσαν σωσίβια από φελλό μέχρι να μάθουν να κολυμπούν κανονικά.

Ειδήσεις σήμερα

Δεσμεύτηκε η περιουσία του Γιώργου Τράγκα – Γιατί δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς τα αγαπημένα του πρόσωπα

Ο Πούτιν προκαλεί ξανά – Μεγάλη ναυτική άσκηση με δεκάδες πλοία στον Ειρηνικό Ωκεανό (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις