Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχει προκαλέσει μία σειρά από ερωτήματα περί συνταγματικότητας ή μη και το DEBATER σας δίνει τις απαντήσεις μέσω του Συνταγματολόγου, Ανδρέα Δημητρόπουλου.

Μιλώντας στο DEBATER, ο κ. Δημητρόπουλος απαντάει στο ερώτημα εάν ειναι συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός λέγοντας πως η μόνη μέθοδος που θα δώσει απαντήσεις είναι η θεσμική προσαρμογή των συνταγματικών δικαιωμάτων.

Σημειώνει με νόημα οπως “επειδή τα δικαιώματά μας τα ασκούμε μέσα στον κοινωνικό χώρο Είμαστε αναγκασμένοι να τα προσαρμόζουμε”, υπογραμμίζοντας με νόημα πως στη “συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μία υγειονομική σχέση δημοσίου δικαίου την οποία ιδρύει το Σύνταγμα προστατεύοντας τη δημόσια υγεία. Και μέσα στο πλαίσιο αυτό εμείς οι πολίτες ερχόμαστε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας”.

Ωστόσο, κ. Δημητρόπουλος ξεκαθαρίζει πως ο άμεσος εξαναγκασμός είναι σαφέστατα αντισυνταγματικός.

Τι είναι η αιτιώδης συνάφεια; 

  • Όπου υπάρχει Αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στο δικαίωμα μου και στη σχέση αυτή. Όπου δηλαδή στις ενέργειες στις οποίες εγώ προβαίνω, εμπεριέχουν κίνδυνο μετάδοσης του ιού παραπέρα, τότε ακριβώς είναι δυνατή και η λήψη μέτρων από το κράτος. Τότε είναι αναγκαία και η θεσμική προσαρμογή των συνταγματικών μου δικαιωμάτων
  • Μιλάμε για τα συνταγματικά δικαιώματα μόνον εκείνα τα οποία βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια. Δηλαδή μπορεί να περιοριστεί το δικαίωμα της κίνησης, δεν μπορεί όμως να περιοριστεί η ελευθερία του λόγου.

Το παράδειγμα του αεροπλάνου: 

  • Όταν θέλω να ταξιδέψω με το αεροπλάνο προφανώς περιορίζεται η ελευθερία μου, υπό την έννοια ότι είναι απολύτως νόμιμο να πρέπει να έχω μαζί μου ένα τεστ ή ένα έγγραφο εμβολιασμού. Δεν είναι αντισυνταγματικός περιορισμός του δικαιώματος μου η απαίτηση ενός τέτοιου εγγράφου. 

Ο Συνταγματολόγος απαντάει και στο ερώτημα εάν είναι συνταγματικό να δοθεί αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών σε έναν εργαζόμενο σε μονλαδα υγείας εάν δεν δεχθει να εμβολιαστεί.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρόπουλος “αν ο ίδιος ο εργαζόμενος σε μονάδα υγείας δεν αντιλαμβάνεται μόνος του τον κίνδυνο αυτό, σημαίνει ότι οι υπηρεσίες οι οποίες παρέχει εμπεριέχουν αυτόν τον κίνδυνο, δηλαδή της εξάπλωσης του ιού! Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσαρμοστεί το δικαίωμα του υπαλλήλου, αλλά σε καμία περίπτωση ουδείς μπορεί να τον εξαναγκάσει να εμβολιαστεί! Είναι δυνατός όμως ο έμμεσος εξαναγκασμός, διότι ο υπάλληλος αυτός εάν τελικά δεν εμβολιαστεί τότε συρρικνώνονται και τα εργασιακά του δικαιώματα. Δεν μπορεί να προβεί σε απόλυση. Είναι ακραία περίπτωση“.

Σχολιάζει επίσης την έμμεση υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού λέγοντας πως είναι συνταγματική, αλλά διευκρίνισε πως οι “έμμεσοι εξαναγκασμοί για να είναι συνταγματικοί θα πρέπει πάντα να τελούν σε αιτιώδη συνάφεια, να είναι απόλυτα δικαιολογημένοι”. 

Ο κ. Δημητρόπουλος μιλώντας στο DEBATER εξέφρασε και την άποψή του λέγοντας πως η διαδικασία του εμβολιασμού θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και ο καλύτσυερος τρόπος είναι η άσκηση πειθούς. Ωστόσο, διευκρίνισε πως εάν δεν πεισθεί ο εργαζόμενος τότε “συρρικνώνονται τα συνταγματικά του δικαιώματα στον εργασιακό του χώρο”.

Η αξιολόγηση του εργαζόμενου με το εάν είναι η όχι εμβολιασμένος, είναι συνταγματικό; 

  • Ειδικά αυτό εξαρτάται εάν ο εργαζόμενος έρχεται σε επαφή με το κοινό η με πολλούς άλλους εργαζόμενους μέσα στην ίδια εταιρία και αν εμπεριέχεται κίνδυνος παραπέρα μετάδοσης
  • Γενικά και αόριστα δε νομίζω ότι κάνεις έχει το δικαίωμα, οποιοσδήποτε εργοδότης να απαιτήσει από όλους τους εργαζόμενους του να εμβολιαστούν

Πάντως, ο κ. Δημητρόπουλος δηλώνει πως μπορεί να υπάρχουν υγειονομικοί κίνδυνοι με τον ιό αλλά απαιτείται προσοχή στο πώς ενεργούνται οι γενικές απαγορεύσεις υπογραμμίζοντας πως “μόνο με υγειονομικά κριτήρια είναι ένας εύκολος δρόμος να παρεκκλίνει κανείς από τη Δημοκρατία“.

Η συνέντευξη του Ανδρέα Δημητρόπουλου στο DEBATER

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις