Η Ελλάδα αν μη τι άλλο έχει χτυπηθεί πάρα πολύ από τις πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει οι εμπρηστές τόσο φέτος όσο όμως και τα προηγούμενα χρόνια, με τα αποτελέσματα αυτών των πράξεων να είναι ακόμα νωπά για πολλούς πολίτες που είδαν τις περιουσίες του να γίνονται στάχτη από τις φωτιές.

Αν κάτσει κάποιος να ξεχωρίσει τα αίτια από τα οποία έχουν μπει οι φωτιές θα δει πως οι περισσότερες είναι είτε από ανθρώπινη αμέλεια (όπως αγρότες που καίνε ξερά χόρτα ή μελισσοκόμοι που καπνίζουν τις κυψέλες και άλλες εργασίες) είτε από εμπρησμούς προκειμένου να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα.

Παράλληλα συνήθως όσοι βρίσκονται στα δίχτυα των Αρχών αφήνονται ελεύθεροι με την επιβολή ποινών με αναστολή ή προστίμων. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου και του Γιάννη Ελαφρού, από τους 19.712 που διώχθηκαν ποινικά την περίοδο 2000-2021 μόνο οι 564 καταδικάστηκαν.

Δηλαδή μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξεως του 2,8 που είναι σοκαριστικό, ενώ αν δει κανείς το ποσοστό της καταδίκης για εκείνους που διώχθηκαν για εμπρησμό από πρόθεση είναι ακόμη χαμηλότερο και φθάνει το 2,6%. Με αριθμούς δηλαδή από τους 2.796 μόλις στους 74 υπήρξε καταδίκη.

Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης είναι ότι ο άνθρωπος που έκαψε ξερά χόρτα με 8 μποφόρ στο οικόπεδο του στο Νταού Πεντέλης και προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με 104 νεκρούς δεν έχει δώσει ούτε μια μέρα το παρών στη δίκη, καθώς του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από την ανάκριση, ενώ διώκεται για πλημμέλημα.

Εμπρηστές: Στις 117 οι συλλήψεις από τον Ιανουάριο του 2023

Από την πρώτη ημέρα του 2023 οι αρμόδιες Αρχές μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει σε 117 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμό, με τις 10 συλλήψεις να αφορούν εμπρησμό από πρόθεση, ενώ οι 107 εμπρησμό από αμέλεια.

Μάλιστα σήμερα έγιναν τρεις συλλήψεις σε ένα 24ωρο σε Μεσσηνία, Δήλεσι Βοιωτίας και Ιωάννινα.

Εμπρηστές: Παίρνει τα μέτρα της με σκληρά μέτρα η κυβέρνηση

Πλέον με την κατάσταση να είναι ζόρικη, η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάζει ρότα και να σκληρύνει την νομοθεσία τιμωρώντας τους εμπρηστές με μέτρα όπως την αύξηση του χρηματικού προστίμου στα 30.000 ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα τα ξεπερνάει κιόλας. Επίσης φαίνετα να υπάρχουν σκέψεις οι ένοχοι να χρεώνονται και το κόστος της Πυροσβεστικής. Επίσης οι ένοχοι θα χρεώνονται και το κόστος της Πυροσβεστικής.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές που επίκεινται θα έρθουν να συμπληρώσουν τις τροποποιήσεις που είχαν ήδη γίνει στη νομοθεσία το 2021, επί της υπουργίας του Κώστα Τσιάρα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε στοχευμένες ρυθμίσεις με σειρά τροποποιήσεις που στόχο, είχαν, μεταξύ άλλων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών.

Ειδικότερα με το άρθρο 46 του ν. 4855/2021 (που τροποποίησε τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), προβλέφθηκε ότι το αδίκημα του εμπρησμού σε δάση τιμωρείται πλέον ως κακούργημα σε όλες του τις μορφές, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα οι συνήθως εμπνεόμενες από επιδίωξη οικονομικού κέρδους, συμπεριφορές.

Εμπρηστές: Ανακοίνωσε την αλλαγή των μέτρων και ο Κικίλιας

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για την αλλαγή στα πρόστιμα λέγοντας: «Νομίζω ότι θα είναι ισόποσα με τα πρόστιμα τα οποία υφίστανται για την κακοποίηση των ζώων. Είδατε τι ριζική αλλαγή υπήρξε στη συμπεριφορά αυτών των λίγων, δυστυχώς έναντι των πολλών, όλων εμάς των φιλόζωων που δεν θέλουμε να βλέπουμε να κακοποιούνται ζώα.

Είδατε δυστυχώς ότι κοινωνική ευαισθησία έχουν οι πιο πολλοί σε μια κοινωνία – και στη χώρα μας, θεωρώ, υπάρχουν και εθελοντές. Διπλασιάστηκαν αυτοί οι οποίοι στηρίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα και υπάρχει και η αναγνώριση σε αυτούς τους μαχητές, τους πυροσβέστες, καθημερινά σε μια μάχη.

Υπάρχουν και λίγοι οι οποίοι είναι αμετανόητοι και συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τα δάση μας, την περιουσία μας και κυρίως την ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Η πρόληψη είναι πιο σημαντική από την καταστολή».

Παράλληλα τόνισε:

«Από 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα ολοκληρώνεται ο μήνας με 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες και τις αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία και πολύ μεγάλη προσπάθεια. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος μαζί με όλους τους άλλους, Αστυνομία, Λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους εθελοντές, τους δημότες, τους πολίτες παλεύουν καθημερινά σε αυτές τις μάχες.

Αξίζει να τους στηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε σε μια προσπάθεια η οποία πολλές φορές είναι πάνω από τις δυνάμεις τους. Το λέω αυτό γιατί είδαμε ότι οι συνθήκες αυτές του ακραίου καύσωνα, δηλαδή η κλιματική κρίση που είναι εδώ μαζί -δυστυχώς με το ανθρώπινο χέρι, είτε εμπρησμών είτε αμέλειας εγκληματικής- έχουν οδηγήσει σε τεράστια πίεση αυτόν τον μήνα με πολλαπλές εστίες καθημερινά, πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα και πολλές από αυτές τις μέρες, ειδικά αυτές στις οποίες είχαμε 44, 45, 46 βαθμούς καύσωνα μαζί με μποφόρ, δοκίμασαν τις αντοχές μας. Κάθε χρόνο είμαστε μία από τις μεσογειακές χώρες που δοκιμαζόμαστε από φωτιές από πυρκαγιές».

Ως προς το τι δεν έχει γίνει, δεδομένου ότι πάνω από 600 πυρκαγιές αροθμώνται ήδη φέτος, με περισσότερα από 400.000 στρέμματα καμένα, επισήμανε: «Έχουμε δέκα πυρκαγιές που δεν πήγαν καλά και δοκίμασαν τα όρια της αντοχής των πολιτών πρώτα και μετά των ανθρώπων του Πυροσβεστικού Σώματος».

Ειδήσεις σήμερα:

Με μελτέμια και νέο κύμα καύσωνα έρχεται ο Αύγουστος – Που θα «χτυπήσουν» 40αρια

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη – Ηλικιωμένος έπεσε για άγνωστο λόγο στον Θερμαΐκό

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις