Στη χώρα μας οι γνώσεις μας για τα φίδια και την επικινδυνότητα τους, προέρχεται σχεδόν πάντα είτε από ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση για τα ερπετά σε κάποια εξωτική χώρα σε άλλη ήπειρο, είτε από ιστορία των παππούδων μας για κάποιο επεισόδιο σε κάποιο χωριό κατά το θέρος.

Τι ισχύει όμως στην ελληνική πραγματικότητα και τι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για να βοηθήσουμε κάποιο συνάνθρωπο μας ή κάποιο κατοικίδιο που είχε την ατυχία να «συναντηθεί» με ένα φίδι στην ύπαιθρο;

Ο Δρ. Εμμανουηλ Νικητιάδης, Διευθυντής παθολογικής κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan μιλάει στο DEBATER και μας διευκρινίζει ότι:

«Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 7 δηλητηριώδη φίδια. Από τα 7 αυτά μόνο τα 5 έχουν επικίνδυνο δάγκωμα για τον άνθρωπο, ενώ τα άλλα δύο παρόλο που έχουν δηλητήριο, είναι ουσιαστικά ακίνδυνα. Τα 5 επικίνδυνα είναι είδη ΟΧΙΑΣ. Οι οχιές ξυπνάνε το Μάρτιο από τη χειμερία τους νάρκη και γίνονται πιο επιθετικές και επικίνδυνες. Το δηλητήριο τους ΔΕΝ είναι πολύ ισχυρό και δεν μπορεί να παραλύσει το θύμα, πράγμα που σημαίνει ότι πάντα υπάρχει χρόνος για ψύχραιμη και μεθοδική μεταφορά του, στο κοντινότερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο.

Χρειάζονται κάποια 24ωρα χωρίς νοσηλεία για να χάσει κάποιος τη ζωή του μετά από δάγκωμα οχιάς στην Ελλάδα», τονίζει.

Άρα τι κάνουμε αν βρεθούμε μπροστά σε τέτοιο γεγονός;

«ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ» συνιστά ο γιατρός και «τηλεφωνούμε άμεσα για ασθενοφόρο ενημερώνοντας τους γιατρούς του ΕΚΑΒ», μας συμβουλεύει.

Οι πρώτες βοήθειες

  • Ελέγχουμε αν υπάρχουν δυο μικρές παράλληλες τρυπούλες, χαρακτηριστικό δαγκώματος από τα δόντια της οχιάς.
  • Αντιθέτως, ο πανικός αυξάνει την πιθανότητα μιας λάθος αντίδρασης που θα επιβαρύνει την κατάσταση αλλά και τον καρδιακό ρυθμό του θύματος, κάτι που με τη σειρά του επιταχύνει την κυκλοφορία του δηλητηρίου, αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού και την εξέλιξη των συμπτωμάτων.
  • Αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο ή ρούχο θα μπορούσε να είναι σε επαφή με την περιοχή του δαγκώματος όσο αυτή πρήζεται (θα πρηστεί σε κάθε περίπτωση).
  • Κρατήστε το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο και πιο χαμηλά από το ύψος της καρδιάς. Μην αρχίσετε να τρέχετε και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δοθούν.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε, που μέχρι τώρα νομίζαμε ότι πρέπει να κάνουμε

  • ΔΕΝ ΡΟΥΦΑΜΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ
  • ΔΕΝ ΔΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΓΚΩΜΕΝΟ ΣΚΕΛΟΣ
  • Μην πειράζετε το σημείο του δαγκώματος, μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα γύρω από αυτό.
  • Μην πιέζετε την περιοχή του δαγκώματος, μη βάζετε πάγο, μην παίρνετε (και μη δίνετε) παυσίπονα −τη εξαιρέσει της παρακεταμόλης−, μη χρησιμοποιείτε αλκοόλ.

Ο γιατρός και εξειδικευθείς στην επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική τονίζει στο DEBATER ότι:

«Στο νοσοκομείο η αντιμετώπιση είναι υποστηρικτική, δηλαδή υποστηρίζεται όσο είναι εφικτό το σύστημα που θα πληγεί κατά την εξέλιξη του φαινομένου (αναπνευστικό, καρδιαγγειακό ή νεφρολογικό) ή αντιμετωπίζεται τυχόν αλλεργική απ το δηλητήριο αντίδραση.

Ο ΑΝΤΙΟΦΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΙΑ!

Ο ΑΝΤΙΟΦΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΣΑΝ ΕΣΧΑΤΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ!

Ο ορός αντίθετα με ότι έχει ο κόσμος στο μυαλό του, είναι λύση τελευταία, αφού από μόνος του είναι πολύ τοξικός και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο αλλεργικό επεισόδιο.

Μπορεί να χρησιμέψει μόνο στην περίπτωση σοβαρών επιπλοκών (καρδιολογικές, αιματολογικές) όπου επιβάλλεται το συντομότερο δυνατόν η χρήση του, υπό συνεχή παρακολούθηση σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Επίσης, κάθε είδος φιδιού έχει το δικό του ορό, άρα θα έπρεπε να βρίσκονται στην εκάστοτε υγειονομική δομή, εκατοντάδες όροι!», σημειώνει.

Κλείνοντας «να μείνουμε με το αισιόδοξο μήνυμα από την ιατρική επιστημονική κοινότητα, ότι είμαστε κοντά στην ανακάλυψη ενός όσο το δυνατό πιο ΕΥΧΡΗΣΤΟΥ, ΑΤΟΞΙΚΟΥ ορού, ίδιου για ΟΛΑ τα είδη φιδιών», μας πληροφορεί ο κ. Νικητιάδης.

Δείτε σε φωτογραφίες τα πιο επικίνδυνα φίδια στην Ελλάδα

Ο ερπετολόγος Ηλίας Σταρχίνης μας δείχνει στο DEBATER ποια είναι τα πιο επικίνδυνα φίδια στη χώρα μας.

Κοινή Οχιά ή Κερασοφόρος Οχιά

«Αρχικά, έχουμε την Κοινή οχιά ή αλλιώς Κερασφόρο οχιά. Εξαπλώνεται σε όλη την ηπειρωτική χώρα (από Έβρο μέχρι και Πελοπόννησο) και σε αρκετά νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου.

Η Οθωμανική Οχιά

Αντικαθιστά την κοινή οχιά στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου (ασιατικής προέλευσης φίδι) και απαντά και σε ένα τμήμα της Θράκης μαζί με την κοινή.

Η Οχιά της Μήλου

Μόνο σε Μήλο, Κίμωλο, Πολύαιγο και Σίφνο και πουθενά αλλού. Τυπικός χρωματισμός γκρίζος με καφετί μπάρες. Σπάνιος χρωματισμός κεραμιδί-πορτοκαλί.

Τα υπόλοιπα δύο είδη απαντούν σε μεγάλα υψόμετρα, σε αλπικά λιβάδια (1600 μέτρα υψόμετρο και πάνω), είναι πολύ σπάνια και έχουν σχετικά ήπιο δηλητήριο», μας εξηγεί. Έχουν τα ίδια κοινά χαρακτηριστικά των οχιών.

Τα κοινά χαρακτηριστικά (όλων) των οχιών της Ελλάδας είναι:

  1. Κοντόχοντρο σώμα,
  2. Πολύ πλατύ κεφάλι και
  3. κοντή ουρά που στενεύει απότομα.

Ο ερπετολόγος κ. Σταρχίνης διευκρινίζει στο DEBATER ότι: «Τα χαρακτηριστικά αυτά τα αναζητούμε συνδυαστικά και όχι μεμονωμένα καθώς υπάρχουν ακίνδυνα είδη φιδιών που μπορεί να έχουν ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, ποτέ όμως και τα τρία ταυτόχρονα. Το ζιγκ ζαγκ στη ράχη δεν θα το δούμε απαραίτητα σε όλες τις οχιές». Το καλοκαίρι αυτό ας μας βρει πιο ενημερωμένους πάνω στο θέμα των φιδιών που πολλοί μπορεί να «συναντήσουμε», σας το απευχόμαστε φυσικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωινός… καφές στο Μαξίμου με βαριά ατζέντα

Καιρός σήμερα: Επιμένει ο καύσωνας με θερμοκρασίες έως 42°C

Copa America: Η Αργεντινή σήκωσε την κούπα με τον “χρυσό” Λαουτάρο (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις