Η Μεγάλη Πέμπτη, πέρα από τη θρησκευτική της βαρύτητα, φέρει μαζί της και πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις, γεμίζοντας τα τραπέζια με νηστίσιμα εδέσματα. Κάθε πιάτο φέρει και ένα συμβολικό νόημα, συνδεδεμένο με την ιστορία του Ιησού Χριστού και το μυστήριο του Δείπνου.

Διαβάστε παρακάτω τα φαγητά που τρώμε σήμερα και την σημασία τους.

Φακές

Πρωταγωνιστούν στο τραπέζι, συμβολίζοντας τα 30 αργύρια που πρόδωσε ο Ιούδας. Η πλούσια γεύση και η θρεπτική τους αξία θυμίζουν την προσφορά και τη θυσία.

Χταπόδι

Μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί, συμβολίζει το πάθος του Χριστού. Τα πλοκάμια του, που τυλίγονται γύρω από το φαγητό, θυμίζουν τα δεσμά που τον έδεσαν.

Ντολμαδάκια

Αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι, άνηθο και μπαχαρικά, συμβολίζουν το σώμα του Χριστού τυλιγμένο στο σάβανο.

Χόρτα

Βραστά ή βραστά με λάδι και κρεμμύδι, θυμίζουν την πίκρα του θανάτου, αλλά και την άνοιξη που έρχεται, φέρνοντας ελπίδα.

Κάθε μπουκιά από τα νηστίσιμα εδέσματα της Μεγάλης Πέμπτης αγγίζει όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή, φέρνοντας στο νου την ιερότητα της ημέρας και το μήνυμα ελπίδας και σωτηρίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Άρης Σοϊλέδης – Το νέο «κοινό» story με την Μαρία Αντωνά στο Instagram και η αλλαγή που έκανε

ΔΥΠΑ: 8.575 έκαναν δωρεάν διακοπές με τα voucher κοινωνικού τουρισμού

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις