Φωτιές: Με το κάπνισμα 10 τσιγάρων ισοδυναμεί η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και κατ’ επέκταση να εισπνέει τον αέρα, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος με μικροσωματίδια λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Τα παραπάνω τόνισε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζάνακης δίνοντας παράλληλα συμβουλές στο τι πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες ώρες.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ενώ κανονικά υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, κάτι που αραιώνει τους ρύπους, όταν υπάρξει αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας , με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται σαν να έχουν ένα “αόρατο κουβούκλιο” πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνα τα μικροσωματίδια

Αυτά τα μικροσωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα είναι πολύ επικίνδυνα για τον άνθρωπο, αφού μπαίνουν στα πνευμόνια και τα ερεθίζουν, δημιουργώντας σύνδρομο φλεγμονής – βρογχίτιδας. Ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτό είναι όσοι έχουν ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και άλλα χρόνια νοσήματα όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια και οι ηλικιωμένοι.

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Συμπτώματα όπως βήχας ή πτύελα μπορεί να εμφανιστούν και σε άτομα που δεν έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Σωματική εργασία εντός και εκτός σπιτιού αλλά και οι αθλητικές δραστηριοτητες θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως και οι περιττές μετακινήσεις.

Ποια μάσκα να φοράμε για να προστατευθούμε

Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα”, τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες αλλά να προτιμάμε να φοράμε τις N95.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις