Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο κορονοϊός την τελευταία εβδομάδα, με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει επικρατήσει για τα καλά. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του “κύματος” και κάνουν λόγο ακόμα και για 100.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόλυτο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων (40.560) και ακόμα 76 θανάτους.

Σαρώνει η “Όμικρον” – Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με με τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2021 έχουν διαγνωσθεί 100 συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 που φέρουν το στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα αυτά δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων Όμικρον στην κοινότητα, αλλά μόλις έναν αριθμό ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση, μαζί με έναν αριθμό περιστατικών που διερευνήθηκαν κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας από τα κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα σε έξι Εργαστήρια ανά την επικράτεια διενεργείται έλεγχος για πιθανά δείγματα Όμικρον με τη μέθοδο real-time PCR (μέθοδος S gene drop out) που μπορεί να διαχωρίζει με μεγάλη αξιοπιστία τα δείγματα Όμικρον από τα υπόλοιπα στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 6.604 θετικά δείγματα για SARS-CoV-2 το διάστημα από τις 20/12/2021 έως και τις 30/12/2021. Από τα 6.604 θετικά δείγματα τα 2.840 βρέθηκαν θετικά σε Όμικρον (43,0%) με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 12,5% και 62,1%. Στις 30/12/2021 το ποσοστό των θετικών δειγμάτων για το στέλεχος Όμικρον ήταν 62,1%.

Συγκεκριμένα, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στην περιοχή της Αττικής, το 52,3% (954/1825) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ημερήσια ποσοστά να κυμαίνονται από 0% έως 78,0%.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ το 45,3% (424/935) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ημερήσια ποσοστά να κυμαίνονται από 0% έως 58,7%, ενώ στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΙΝΕΒ – ΕΚΕΤΑ το 7,0% (31/442) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 11%.

Στα δείγματα από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, το 35,7% (383/1,073) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 59,1%.

Στα δείγματα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 45,7% (859/1,878) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 71,2%.

Στα δείγματα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 41,9% (58/119) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 0% και 68,7%.

Προβλέψεις για 100.000 κρούσματα την ημέρα

Την ώρα λοιπόν που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η επέλαση από τη μετάλλαξη Όμικρον, οι
Θα νοσήσουμε όλοι ήπια και θα τελειώσουμε“, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα αρχίσει η ύφεση της πανδημίας.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε στο OPEN ότι “εκείνη την ημερομηνία ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θα είναι 3.500 με 4.000 κρούσματα. Τότε θα έχουμε πια και το τέλος της Όμικρον με πάρα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας να έχει ανοσοποιηθεί“.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, καθώς η πορεία της παραλλαγής Όμικρον είναι ακόμη ανοδική και θα συνεχιστεί ακάθεκτη μέχρι τις 20 με 21 Ιανουαρίου, ημερομηνίες κατά τις οποίες ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θα αγγίξει τις 66.000 κρούσματα.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν 80.000, ακόμα και 100.000 κρούσματα την ημέρα. “Τον Απρίλιο θα έχουμε ξεμπερδέψει με την Όμικρον“, τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ. Εξήγησε, όμως, ότι η πανδημία δεν είναι δεδομένο ότι θα τελειώσει, καθώς μπορεί να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη του ιού και ο εφιάλτης να παραταθεί ακόμα περισσότερο.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι χρειάζονται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. “Και να εφαρμοστεί τηλεργασία σε μεγάλο ποσοστό“, συμπλήρωσε. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, πρέπει να αυξηθούν τα self test σε τρία την εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε χθες Παρασκευή ότι τα “κανονικά κρούσματα”, δηλαδή τα ενεργά κρούσματα, είναι τετραπλάσια.

“Τα κανονικά κρούσματα δεν είναι 35.000, είναι πάνω από 100.000, να λέμε αλήθειες, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Το πιο σίγουρο είναι πάνω από 130.000”, σημείωσε σε δηλώσεις της στο OPEN η κ. Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ακόμα ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από το προηγούμενο κύμα, ενώ η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων είναι κάτι “αναμενόμενο, το ξέραμε, είναι πολύ μεταδοτική η Όμικρον“.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και σήμερα στον ΣΚΑΪ, όπου χαρακτηριστικά είπε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι “πολύ μεταδοτική, θα γεμίσει ο κόσμος”.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι θα κάνει ο κορονοϊός το 2022; Τι δείχνει η συμπεριφορά της Όμικρον και ποιος είναι ο ρόλος της στην πανδημία

Σκυλάκι σφήνωσε σε κάγκελα – Φοβήθηκε τα χιλιάδες πυροτεχνήματα

Αποσύρθηκε για λίγο ο Τσιτσιπάς αλλά τελικά έπαιξε στο διπλό του ATP Cup και έφερε τη νίκη για την Ελλάδα (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις