Κολωνάκι: Ποιο ήταν το λάθος του παρκαδόρου που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο – Μηχανικός εξηγεί στο DEBATER

Γιατί το μαύρο τζιπ κύλησε ανεξέλεγκτα στην κατηφόρα

Κολωνάκι: Ποιο ήταν το λάθος του παρκαδόρου που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο – Μηχανικός εξηγεί στο DEBATER

Από καθαρή τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα το βράδυ του Σαββάτου 12/7 στην οδό Λουκιανού στο Κολωνάκι, όταν το πολυτελές μαύρο SUV μάρκας Mercedes κύλησε ανεξέλεγκτα στην κατηφόρα και τραυμάτισε 11 άτομα, που κάθονταν σε εξωτερικό χώρο γνωστού καταστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DEBATER, το αυτοκίνητο το είχε διπλοπαρκάρει παρκαδόρος, ο οποίος είχε αφήσει αναμμένα τα αλάρμ, ωστόσο δεν είχε τοποθετήσει σωστά τον λεβιέ του αυτόματου κιβωτίου στη θέση “P” (Parking).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, φέρεται να είχε ενεργοποιήσει μόνο το προσωρινό σύστημα συγκράτησης “Auto Hold” ή το φρένο στάσης, το οποίο προορίζεται για σύντομες στάσεις σε φανάρι ή μποτιλιάρισμα — όχι για παρκάρισμα.

Τι είναι το “Auto Hold” και γιατί δεν αρκεί;

Σύμφωνα με μηχανικό που μίλησε στο DEBATER, Παναγιώτη Π., το Auto Hold είναι ένα σύστημα που κρατάει αυτόματα πατημένο το φρένο όταν το όχημα σταματάει, και το αφήνει μόλις πατηθεί το γκάζι. Δεν αντικαθιστά το χειρόφρενο ούτε τη θέση “P”.

«Εάν ο οδηγός δεν επιλέξει σωστά τη θέση P ή δεν ενεργοποιήσει τον διακόπτη του ηλεκτρονικού χειρόφρενου —όπου υπάρχει— το Auto Hold μετά από λίγο απενεργοποιείται μόνο του. Αν σε αυτό το διάστημα το όχημα βρίσκεται σε κατωφέρεια, τότε ξεκινά να κυλάει», εξηγεί ο μηχανικός.

Τι μπορεί να συνέβη με τη Mercedes στο Κολωνάκι

Η συγκεκριμένη Mercedes, πιθανότατα μοντέλο E-Class ή GLC, διαθέτει:

• Αυτόματο κιβώτιο με μοχλό επιλογής θέσης (π.χ. P, R, N, D)

• Σύστημα Auto Hold (φρένο παραμονής)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Ηλεκτρονικό χειρόφρενο με κουμπί, το οποίο πρέπει να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα

• Σύστημα start/stop που απενεργοποιεί λειτουργίες όταν δεν εντοπίζεται κλειδί ή όταν «νομίζει» πως το όχημα έχει εγκαταλειφθεί προσωρινά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο συμβάν στο Κολωνάκι, φαίνεται ότι ο παρκαδόρος αρκέστηκε στο Auto Hold, χωρίς να βάλει το όχημα στο “P” ή να ενεργοποιήσει το χειρόφρενο.

Όταν το Auto Hold απενεργοποιήθηκε (είτε αυτόματα είτε λόγω χρονικού ορίου), το όχημα άρχισε να κυλάει προς τα πίσω, επιταχύνοντας λόγω της έντονης κατωφέρειας της Λουκιανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό: το όχημα χτύπησε τραπεζοκαθίσματα και θαμώνες, τραυματίζοντας 11 άτομα, εκ των οποίων ένας παραμένει σε ΜΕΘ με πολλαπλά κατάγματα.

Η υπόθεση δείχνει ξεκάθαρα πόσο κρίσιμο είναι να χρησιμοποιούνται σωστά τα βασικά συστήματα ακινητοποίησης σε σύγχρονα αυτόματα αυτοκίνητα — και πως η τεχνολογία, όσο προηγμένη κι αν είναι, δεν υποκαθιστά την ανθρώπινη προσοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μηχανικός που μίλησε στο DEBATER ήταν σαφής:

«Σε αυτόματα Mercedes, μόνο η θέση “P” ή το ηλεκτρονικό χειρόφρενο είναι ασφαλή για στάθμευση. Το Auto Hold είναι για κυκλοφορία, όχι για παρκάρισμα».

Η υπόθεση διερευνάται από τις Αρχές, ενώ υπάρχουν ερωτήματα για την εκπαίδευση και την ευθύνη του παρκαδόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ