Κορονοϊός: Τα νέα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ σχετικά με τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας δεν είναι θετικά, καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις νέες ηλικίες 4-18 και από την ημέρα που έχουν ανοίξει τα σχολεία, υπάρχουν πολλά παιδιά τα οποία βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Η επιστημονική κοινότητα όπως και το υπουργείο Παιδείας, εξετάζουν πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματα που θα κάνουν σχετικά με τη διασπορά και ήδη είδαμε τα πρώτα τμήματα να κλείνουν στη Θεσσαλονίκη. Αλλά η συγκεκριμένη πόλη, είναι μια από αυτές που απασχολούν καθώς τα κρούσματα έχουν ανέβει τον τελευταίο καιρό.

Οι ειδικοί είχαν αναφέρει πως θα έχουμε μια μικρή αύξηση μόλις ανοίξουν τα σχολεία αλλά πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως αν γίνουν σωστά τα τεστ και αν προσέχουν τα παιδιά, μπορεί να υπάρξει ένας καλός έλεγχος της διασποράς. Αλλά ο εμβολιασμός, είναι αυτός που θα βοηθήσει περισσότερο.

Ο ΕΟΔΥ παρουσίασε για πρώτη φορά μια ειδική αναφορά στην ενημέρωση του που αφορά τα κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών και οι επιστήμονες έχουν φανερώσει την ανησυχία τους καθώς η διασπορά ανάμεσα στα παιδιά πρέπει να ελεγχθεί.

Κορονοϊός – Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα επιδημιολογικά δεδομένα του καλοκαιριού, η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό δεν είναι εμβολιασμένες, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των σχολείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10.1% (15/02/21-15/5/21) σε 24.2% (15/06/21-15/9/21).

Ένα στα τέσσερα κρούσματα που καταγράφονται είναι παιδί ή έφηβος και σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου, το σύνολο των κρουσμάτων ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Κορονοϊός – Αναμένεται η αύξηση των κρουσμάτων

Η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:

– Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ήτοι 12-17 ετών.

– Έχουμε κατακόρυφη αύξηση εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη της, η Βάνα Παπαευαγγέλου είχε δηλώσει πως οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες διότι τα self test είναι περισσότερα και πολλά θα είναι τα παιδιά τα οποία θα σημειωθούν ως νέα κρούσματα.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στους εμβολιασμούς των πολιτών μικρότερης ηλικίας καθώς το άνοιγμα των σχολείων αλλά και οι δραστηριότητες των παιδιών έξω από αυτό, θα μπορούσαν σημαντικά να συμβάλλον στην αύξηση των κρουσμάτων. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είχε αποκαλύψει πως η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται σε 28,7% για τους εφήβους 15 – 17 ετών και σε 15,7% για τα παιδιά 12-14 και αναμένεται τις επόμενες μέρες να κλειστούν και άλλα ραντεβού μιας και η αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Κορονοϊός – Άρχισαν να κλείνουν τα πρώτα τμήματα σχολείων στη Θεσσαλονίκη λόγω κορονοϊού

Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Νεάπολη Συκιών, έκλεισαν τα πρώτα τμήματα πανελλαδικώς λόγω μεγάλης διασποράς του κορονοϊού ανάμεσα σε μαθητές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το τμήμα Β2 και το Γ2 του 10ου Δημοτικού σχολείου Νέαπολης – Συκεών θα παραμείνουν κλειστά για εννιά μέρες.

Το τμήμα της δευτέρας τάξης έκλεισε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει κλειστό έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το τμήμα της τρίτης τάξης θα παραμείνει κλειστό από τις 22 Σεπτεμβρίου έως και τη 1 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως για να ανασταλεί η λειτουργία ενός τμήματος, θα πρέπει, σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα, ο αριθμός κρουσμάτων να αντιστοιχεί στα μισά παιδιά συν ακόμα ένα.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις