“Φάμπρικα” εξαπάτησης των οδηγών οχημάτων και κλοπής καυσίμων από τα ρεζερβουάρ τους με χρήση ειδικού λογισμικού, χωρίς τα θύματα να αντιλαμβάνονται το παραμικρό, είχαν στήσει πρατηριούχοι υγρών καυσίμων σε διάφορες περιοχές της χώρας και δυο εταιρίες εγκατάστασης αντλιών.
Στο κόλπο ήταν 250 πρατήρια υγρών καυσίμων, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ημαθία, Αλεξανδρούπολη, Κόρινθο, Χαλκίδα και Κατερίνη.
Οι απατεώνες βενζινάδες, έβαζαν έως και 30% λιγότερο καύσιμο στα ρεζερβουάρ των οχημάτων, χωρίς αυτή η κλοπή να καταγράφεται στο σύστημα εκροών – εισροών.
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Το μεγάλο κόλπο με τις αντλίες
Όπως προέκυψε από την έρευνα του Ελληνικού FBI το ειδικό λογισμικό εγκαθιστούσαν στα πρατήρια, δυο εταιρίες με έδρα τον Ασπρόπυργο και το Ωραιόκαστρο στη Θεσσαλονίκη.
Για τη δημιουργία του λογισμικού της απάτης, είχαν «στρατολογήσει» προγραμματιστές που έφτιαξαν το παράνομο λογισμικό, μέσω του οποίου, σε πρώτη φάση, εξαπατούσαν τους οδηγούς των οχημάτων και εν συνεχεία, τους επέτρεπε να διακινούν μεγάλες ποσότητες λαθραίων καυσίμων, το οποίο εξετάζεται από τις αρχές αν το νόθευαν και το διακινούσαν στην «μαύρη» αγορά, αποκομίζονταν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.
Ενδεικτικό του τζίρου που έκαναν όσοι συμμετείχαν στην απάτη, αποτελεί το γεγονός, πως κάθε εταιρεία, λάμβανε μηνιαία από τους «συνεργαζόμενους» πρατηριούχους το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου δεν πλήρωνε, οι κάτοχοι του λογισμικού, διέκοπταν την σύνδεση έως ότου εξοφληθούν.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος η οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι καταναλωτές από τη δράση των απατεώνων, ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, σε βάθος έξι μηνών.
Πού πήγαιναν τα λαθραία καύσιμα
Το μεγαλύτερο μέρος των λαθραίων καυσίμων, που έμενε στις δεξαμενές τους, από την κλοπή των ρεζερβουάρ τις διοχέτευαν στο εξωτερικό νοθευμένες και υπερκοστολογημένες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, κάλυπταν δικά τους ελλείμματα στις δεξαμενές. Συνολικά συνελήφθησαν 61 άτομα, μεταξύ των οποίων συγγενικό πρόσωπο, ατόμου που είχε κατηγορηθεί από τις αρχές για εμπλοκή του στην Greek Mafia και είχε εκτελεστεί τον Ιανουάριο του 2024 με 97 σφαίρες από καλάσνικοφ, στο Νέο Κόσμο. Η συγκεκριμένη γυναίκα, διατηρούσε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων, στις αντλίες των οποίων είχε εγκαταστήσει το παράνομο λογισμικό.
«Εγκέφαλος» της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης ήταν ένας 58χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, που είχε συμπεριλάβει σε αυτή, την 57χρονη γυναίκα το, τον 28χρονο γιο του και 54 ακόμη άτομα που κατηγορούνται.
Η εταιρεία του δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην εγκατάσταση αντλιών, εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης εισροών-εκροών, παρείχε το παράνομο λογισμικό στην αλλοίωση των συστημάτων μέτρησης καυσίμων και του λογισμικού του συστήματος εισροών-εκροών. Για να γίνεται δυνατός ο εντοπισμός του παράνομου λογισμικού κατά τη διάρκεια ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το άτομο που εγκαθιστούσε το λογισμικό, είχε δημιουργήσει εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών των πρατηρίων που προσομοίαζαν με αυτά της Google Chrome και Firefox Mozilla.
Το παράνομο λογισμικό, έδινε τη δυνατότητα στους πρατηριούχους που το είχαν εγκαταστήσει στις αντλίες τους, να εξάγουν τα πλεονάσματα των καυσίμων που δεν έβαζαν στους οδηγούς των οχημάτων, χωρίς να εκδίδεται απόδειξη και χωρίς να καταγράφονται στο σύστημα εισροών-εκροών. Παράλληλα ένα δεύτερο πρόγραμμα που εγκαθιστούσαν στον υπολογιστή τους, αποθήκευε τα στοιχεία των αποδείξεων που δεν εκδίδονταν κατά το διάστημα αυτό, ώστε σε περίπτωση που τις χρειαζόταν για κάποιο λόγο ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου, να έχει τη δυνατότητα να τις εκτυπώσει εκ των υστέρων.
Σε περίπτωση ελέγχου από κάποια ελεγκτική αρχή, οι κάτοχοι του λογισμικού, μπορούσαν να το απενεργοποιήσουν ακόμη και εξ’ αποστάσεως με ειδικό τηλεχειριστήριο ή ακόμη και μέσω εφαρμογής που είχαν εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα. Έτσι ο ελεγκτής, σε περίπτωση ελέγχου, διαπίστωνε πως η αντλία του πρατηρίου, λειτουργεί κανονικά και βάζει στα ρεζερβουάρ, όση ποσότητα βενζίνης κατέγραφαν οι καταμετρητές.
Ομογενής από το Καζακστάν ο κατασκευαστής του λογισμικού
Κατασκευαστής του παράνομου λογισμικού στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ένας 40χρονος ομογενής από το Καζακστάν.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του, κυκλοφορούσαν με πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ έδινε και… μπόνους σε συνεργαζόμενους πρατηριούχους που αγόραζαν από αυτόν το παράνομο λογισμικό.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, αποτελούνταν από 39 μέλη. Αρχηγός φέρεται να είναι ένας 68χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας στον Ασπρόπυργο.
Το παράνομο πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα στους πρατηριούχους να ορίζουν το ποσοστό αλλοίωσης των παραδιδόμενων λίτρων κάθε αντλίας, ενώ σε περίπτωση ελέγχου υπήρχε άμεση δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να απενεργοποιηθεί το πρόγραμμα. Ο Εισαγγελέας άσκησε κακουργηματική ποινική δίωξη στους 61 συλληφθέντες για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη απάτη και αλλοίωση συστήματος καυσίμων.
Ντένβερ: Στις φλόγες Boeing της American Airlines μετά την προσγείωση (βίντεο)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"