Καύσωνας: Το πρώτο θερμό κύμα για το φετινό καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει και γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μας φαίνονται ιδανικές για να αποδράσουμε και να απολαύσουμε τη δροσερή θάλασσα, ωστόσο κρύβουν αρκετούς κινδύνους τους οποίους πρέπει να προσέξουμε όλοι μας και πολύ περισσότερο όσοι οδηγούμε και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες!

Βρέφη και παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες, ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή ακολουθούν συγκεκριμένη ιατρική αγωγή πρέπει τις ημέρες που διαρκεί ένας καύσωνας να είναι πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι. Όπως επίσης και όσοι εκτίθενται πολύ στον ήλιο κατά την εργασία τους, όσοι αθλούνται, αλλά και όσοι κάνουν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ που προκαλεί εκτός των άλλων αφυδάτωση στο σώμα, πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τις επόμενες ημέρες που η θερμοκρασία θα ξεπεράσει ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα!

Καύσωνας – Ποια συμπτώματα να προσέχουμε

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει το ανεκτό όριο για τον ανθρώπινο οργανισμό τότε μπορεί να δημιουργηθούν διάφορες επιπλοκές στη λειτουργία του που μπορεί να μας οδηγήσουν ακόμα και στο νοσοκομείο. Συχνά συμπτώματα σε ημέρες καύσωνα μπορεί να είναι ο πονοκέφαλος, η αδυναμία, η τάση για λιποθυμία, οι ταχυκαρδίες αλλά και μια γενικότερη ατονία του οργανισμού. Στη χειρότερη περίπτωση, η θερμοπληξία είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε πολύ! Αν παρατηρήσετε ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος σε συνδυασμό με ξηρό δέρμα που δεν ιδρώνει και πρησμένη γλώσσα, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, ναυτία και γενικότερη πολύ έντονη αδυναμία τότε πρέπει να φτάσετε έγκαιρα σε κάποιο νοσοκομείο. Μέχρι τότε καθίστε σε σκιερό και δροσερό μέρος, και πιείτε αρκετό κρύο νερό και κάντε μπάνιο με κρύο νερό ή ρίξτε παγωμένο νερό πάνω σας.

Για να προλάβουμε όλα τα παραπάνω ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) μας προτρέπει τα παρακάτω:

  • Να αποφύγουμε εντελώς την έκθεση μας στον ήλιο
  • Να φοράμε ελαφριά, δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα αποφεύγοντας τα μαύρα και σκούρα χρώματα αν χρειαστεί να μετακινηθούμε
  • Να πίνουμε πολύ νερό
  • Να φοράμε καπέλο και αντηλιακό αν είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε τις πολύ μεσημεριανές ώρες
  • Να μείνουμε σε κλιματιζόμενους χώρους
  • Να αποφύγουμε έντονη σωματική άσκηση, τρέξιμο και πολύωρο περπατημα
  • Να προσέξουμε τη διατροφή μας. Προτείνονται μικρά και ελαφριά γεύματα. Λαχανικά και φρούτα να συμπεριλαμβάνονται καθώς είναι θρεπτικά και ενυδατώνουν τον οργανισμό.
  • Να έχουμε σε οποιαδήποτε μετακίνηση μαζί μας δροσερό νερό
  • Να αποφεύγουμε μεγάλες μετακινήσεις με τα Μέσα Μεταφοράς, ιδίως αν δεν κλιματίζονται
  • Να αποφύγουμε την ηλιοθεραπεία
  • Να καταναλώσουμε αλάτι αν έχουμε πολύ έντονη εφίδρωση (συμβουλευόμαστε πάντα το γιατρό μας αν μας έχει δώσει άλλη οδηγία για την πρόσληψη αλατιού)

Φροντίζουμε λοιπόν, για όλα τα παραπάνω για να είναι ο οργανισμός μας δυνατός κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα και επίσης δεν ξεχνάμε τους ηλικιωμένους  αν υπάρχουν στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Δεν τους αφήνουμε μόνους τους και επιπλέον απευθυνόμαστε στον προσωπικό γιατρό για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για να λάβουμε συγκεκριμένες οδηγίες ανάλογα με τις ανάγκες τους και τα φάρμακα που ενδεχομένως να λαμβάνουν, καθώς ορισμένα προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Αφυδάτωση – Πως θα την αποφύγουμε το φετινό καλοκαίρι!

Τέλος, όσο διαρκεί ένας καύσωνας πρέπει είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και όταν οδηγούμε. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε την οδήγηση τις πολύ μεσημεριανές ώρες, ή και όλες τις ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως επίσης αν έχουμε φάει πολύ ή νιώθουμε κουρασμένοι και αδύναμοι. Επιπλέον, φροντίζουμε να πίνουμε δροσερό νερό αν οδηγήσουμε μεγάλη απόσταση και σε περίπτωση που κάνουμε στάσεις δεν αφήνουμε κανέναν στο αμάξι, ούτε τα κατοικίδια μας. Πριν ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας τσεκάρουμε επίσης το ψυκτικό υγρό και την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας. Αν σταθμεύσουμε το αμάξι μας σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος δεν ξεχνάμε να βάλουμε ηλιοπροστασία καθώς θα καθυστερήσει την αύξηση της θερμοκρασίας εντός του αυτοκινήτου και θα προστατέψει τα πλαστικά σημεία του ταμπλό από την αλλοίωση και φθορά που προκαλεί η πολύ ζέστη.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις