Στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και διενεργεί ήδη για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντάσσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών μελέτη που πραγματοποίησαν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας για τα δεδομένα του φόρτου νοσηλείας και τη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό.

Η μελέτη των δύο επιστημόνων θα ενταχθεί στη δικογραφία που σχηματίζεται εδώ και καιρό στην Εισαγγελία η οποία θέτει υπό διερεύνηση κάθε αναφορά που δημοσιοποιείται και συνδέεται με την υγεία και προστασία των πολιτών.

Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα θα τεθούν υπόψη του εισαγγελικού λειτουργού που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για ζητήματα που αφορούν συνθήκες νοσηλείας και διαθεσιμότητας των ΜΕΘ σε ασθενείς με Covid 19 .

Τι αναφέρει η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Ένα επιστημονικό paper με τίτλο ‘’Συνολικό φορτίο ασθενών, περιφερειακές ανισότητες και ενδονοσοκομειακή θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών COVID-19’’ δημοσίευσαν οι Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας.

Αποσπάσματα αυτής της έρευνας δημοσίευσε ο κ. Λύτρας στον λογαριασμό του στο Twitter όπου εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο αναλύθηκαν οι συνθήκες διασωλήνωσης των πολιτών τόσο εκτός όσο και εντός ΜΕΘ και πως αυτές οι συνθήκες συνδέονται με τα ποσοστά θνητότητας.

Η περιοχή κατοικίας και η τάξη παίζουν ρόλο

Όπως εξηγεί ο κ. Λύτρας, όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας. Συγκεκριμένα εντόπισαν πως υπάρχει αύξηση 25% για άνω των 400 ασθενών και ως και 57% για άνω των 800 ασθενών.

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η διασωλήνωση εκτός Αττικής σχετιζόταν με μια αύξηση της θνητότητας από 35 ως 40%. Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη, παρότι το δείγμα που εξετάστηκε ήταν ηλικιακά μικρότερο σε σχέση με την Αθήνα, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη.

Παρόμοιες διαφορές εντοπίζονται και ανάμεσα σε αγροτικές περιοχές και πόλεις, ενώ το ταξικό στοιχείο παίζει ρόλο, καθώς σε πιο φτωχές περιοχές η θνητότητα είναι αυξημένη, παρά το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, η διασπορά ήταν μεγαλύτερη.

Αναφορικά με τη νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ, η έρευνα διαπιστώνει πως αυτή σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, ενώ σημειώνεται ότι αφορά λίγους – μόνο το 5% των διασωληνωμένων.

Η μελέτη αναφέρει, επίσης, ότι 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ: 133 επειδή δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παράμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Αττική στις στάχτες – Παρακολουθήστε το πρώτο ντοκιμαντέρ του DEBATER για τις φωτιές του καλοκαιριού

Νέες δηλώσεις από τη σύντροφο του Στάθη Παναγιωτόπουλου – “Σταματήστε να ψάχνετε τα ροζ βίντεο, είναι ανήθικο”

Στα γραφεία του jumbo ο Ρουβίκωνας μετά τον σάλο για τον νέο κανονισμό εργασίας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις