Ήταν Μάρτης του 2017 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωνε με τη χαρακτηριστική του ομιλία πλήρης ημερών, λέγοντας μάλιστα μεταξύ άλλων πως τον Χάρο «τον έχει καλέσει σε χορό μέσα από το τραγούδι του Περιβόλια»

Λίγους μήνες αργότερα τον Οκτώβρη του 2017 επισκεπτόταν για τελευταία φορά τα Χανιά όπου έγινε δεκτός σε μια συγκινητική τελετή υποδοχής: «Σας χαιρετώ, δεν ξέρω πότε θα τα ξαναπούμε, δεν μπορώ να σας καλέσω και στην κηδεία μου. Θέλω να μείνω στη μνήμη των ανθρώπων ως επαναστάτης και μουσικός».

«Θέλω να μείνω στη μνήμη των ανθρώπων ως επαναστάτης και μουσικός», αυτό είχε δηλώσει από την Κρήτη ο Μίκης Θεοδωράκης, κατά την τελευταία του επίσκεψη στο νησί και ειδικότερα, στα Χανιά, τον Οκτώβριο του 2017.

Εκείνη την ημέρα πλήθος κόσμου είχε βρεθεί έξω από το παλιό τελωνείο Χανίων για τα εγκαίνια του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης»

Το τελευταίο “αντίο” στον Μίκη Θεοδωράκη

Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που σημάδεψαν όσο ελάχιστοι την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε στίχους των κορυφαίων ελλήνων ποιητών. Σικελιανός, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Αναγνωστάκης είναι μερικοί μόνο από αυτούς, ενώ το έργο του δέχτηκε τεράστια διεθνή αναγνώριση, ξεπερνώντας τα εγχώρια σύνορα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει όλων των ειδών μουσικής, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα.

Το έργο του μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες περιόδους: Στην πρώτη περίοδο (1937-1960) συνθέτει έργα συμφωνικά και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τ:εχνικές, στη δεύτερη περίοδο (1960-1980) επιχειρεί σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή, ενώ από το 1981 επιστρέφει στις συμφωνικές μορφές και ασχολείται με την όπερα.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις