Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εντός του εκθεσιακού συγκροτήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Ρυζιού. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (CRAV) της Ισπανίας με σκοπό την προώθηση του ελληνικού και ισπανικού ρυζιού. Έλληνες και Ισπανοί σεφ μαγείρεψαν παραδοσιακά φαγητά με βασικό συστατικό το ευρωπαϊκό ρύζι, με σκοπό την ανάδειξη της γευστικότητας και της ποιότητας του προϊόντος αυτού. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική και αρκετοί πολίτες και οικογένειες επισκέφθηκαν το Φεστιβάλ Ρυζιού για να δοκιμάσουν τα πιάτα που ετοίμασαν οι Έλληνες και Ισπανοί σεφ.

Από παέγια μέχρι ελληνικά παραδοσιακά πιάτα με βασικό συστατικό το ρύζι δοκίμασαν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ Ρυζιού

Η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρός της, Χρήστος Τσιχήτας, θέλησαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρυζιού να επικοινωνήσουν στον κόσμο πως υπάρχει ποιοτικό ελληνικό ρύζι, το οποίο μάλιστα είναι ανώτερο του εισαγόμενου από τρίτες χώρες, με ιδιαίτερη διατροφική αξία. Όπως εξηγεί ο κ. Τσιχήτας στο DEBATER, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στη παραγωγή ρυζιού στην ΕΕ, μετά την Ιταλία και τη Γαλλία. Η Ισπανία έρχεται τέταρτη και η Πορτογαλία πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκη, Χρήστος Τσιχήτας, δίπλα σε σεφ στο Φεστιβάλ Ρυζιού

Συγκεκριμένα, το 20% του ελληνικού ρυζιού πηγαίνει στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο 80% εξάγεται στην ΕΕ, στην Αγγλία, στην Τουρκία και άλλες χώρες. Πρόκειται για ένα ασφαλές και ποιοτικό εξαγώγιμο προϊόν, με υψηλή διατροφική αξία. Όπως εξηγεί στο DEBATER ο κ. Τσιχήτας, “δεν μένει απόθεμα περσινού ρυζιού, καθώς οι ποσότητες που εξάγονται είναι μεγάλες. Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο αλωνισμός του ρυζιού στη χώρα μας και αμέσως διατίθεται στην αγορά. Επομένως, ο Έλληνας καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι όταν αγοράζει ελληνικό ρύζι, αγοράζει φρέσκο ρύζι, της τελευταίας σοδειάς. Να σημειώσω πως όσο πιο φρέσκο είναι το ρύζι, τόσο πιο εύγεστο και βραστερό είναι. Αυτό είναι που θέλουν οι τοπικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό. Επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα γιατί είναι πιο υγιεινά και γευστικά”.

Τα σημαντικά οφέλη του ελληνικού ρυζιού

Όπως υπογραμμίζει στο DEBATER ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκη, Χρήστος Τσιχήτας, “το ευρωπαϊκό ρύζι, πέρα από γευστικό, είναι κι ένα ασφαλές προϊόν, καθώς παράγεται κάτω από συγκεκριμένους κανόνες και αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές – για παράδειγμα αναφορικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων ζιζανιοκτόνων. Χρησιμοποιούνται πλέον δραστικές ουσίες τελευταίες γενιάς, οι οποίες διασπώνται πολύ εύκολα και δεν αφήνουν κατάλοιπα στο τρόφιμο.

Αυτό συμβαίνει σε αντίθεση με τρίτες χώρες, όπως Τουρκία, Κίνα και χώρες της Αφρικής, στις οποίες οι κανόνες είναι διαφορετικοί και χρησιμοποιούνται ακόμη βλαβερές ουσίες, οι οποίες στην Ευρώπη έχουν καταργηθεί εδώ και 20-30 χρόνια.

Σπορά ρυζιού στον κάμπο των Μαλγάρων και της Χαλάστρας

Μόνο αυτό να λάβουμε υπόψιν καταλαβαίνουμε ότι το ευρωπαϊκό και δη ελληνικό ρύζι αποτελεί μια πολύ ασφαλέστερη διατροφική επιλογή σε σχέση με εισαγόμενα προϊόντα”.

Επιλέγουμε ευρωπαϊκό και ελληνικό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον

Επιπλέον, όπως διευκρινίζει ο κ. Τσιχήτας, “επιλέγουμε ευρωπαϊκό και ελληνικό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον“. Να σημειωθεί πως οι ορυζώνες που βρίσκονται στη δυτική Θεσσαλονίκη αρδεύονται σε μια περιοχή Natura, μεταξύ του Δέλτα του Αξιού και Αλιάκμονα, μια περιοχή με σπάνιο φυσικό κάλλος, έναν βιότοπο με προστατευόμενη χλωρίδα και πανίδα. Το ελληνικό ρύζι, λοιπόν, αποτελεί ένα από τα νοστιμότερα και ασφαλέστερα προϊόντα που μπορούν να καταναλώσουν οι Έλληνες.

Η καλλιέργεια ρυζιού παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και του βιολογικού πλούτου, καθώς οι ορυζώνες λειτουργούν ως τεχνητοί εποχιακοί υγρότοποι. Τον Μάιο, κατά την κορύφωση της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, οι ορυζώνες κατακλύζονται με νερό για να υποδεχθούν τους σπόρους του ρυζιού. Οι πλημμυρισμένοι αγροί γεμίζουν με μικρούς ασπόνδυλους οργανισμούς και αμφίβια. Για τον λόγο αυτό, προσελκύουν ερωδιούς, χαλκόκοτες, μαυροκέφαλους γλάρους και άλλα είδη πουλιών, που αναζητούν τροφή για αυτά και για τα πεινασμένα μικρά τους. Η συνέχιση της καλλιέργειας ρυζιού σε αυτές τις προστατευόμενες περιοχές αποτελεί προϋπόθεση για την ισορροπημένη λειτουργία του οικοσυστήματος.

Οι ορυζώνες της Χαλάστρας στη Θεσσαλονίκη από ψηλά

Στην Ελλάδα οι ορυζώνες εκτείνονται δίπλα σε παρόχθιες περιοχές και δέλτα ποταμών, και κυρίως στο Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Ισπανία εντοπίζονται στην Περιοχή των Φυσικών Πάρκων της Albufera και του Pego-Oliva στη Βαλένθια. Η περιοχή του Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα καθώς και η Περιοχή των Φυσικών Πάρκων της Albufera και του Pego-Oliva ανήκουν επίσης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και επιπλέον προστατεύονται από τη Σύμβαση Ramsar. Σε αυτές τις περιοχές έχουν καταγραφεί διάφορα είδη πτηνών, πολλά από τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας. Εκτός από την πλούσια ορνιθοπανίδα, οι προστατευόμενες περιοχές των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα καθώς και η Περιοχή των Φυσικών Πάρκων της Albufera και του Pego-Oliva φιλοξενούν πολλά άλλα προστατευόμενα ζώα, όπως τον ευρωπαϊκό κάστορα, την ευρασιατική βίδρα, λύκους και τσακάλια.

Το φυσικό οικοσύστημα και οι ορυζώνες συνεργάζονται για να είναι οι καλύτεροι οικοδεσπότες για τη βιοποικιλότητα.

Επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα

Όπως εξηγεί στο DEBATER ο κ. Τσιχήτας, σε επίπεδο τιμών, η διαφορά του ελληνικού ρυζιού είναι τόσο μικρή σε σύγκριση με το εισαγόμενο από τρίτες χώρες, που ο Έλληνας καταναλωτής δεν αξίζει να διακινδυνεύσει την υγεία του για να αγοράσει ένα προϊόν κατώτερης ποιότητας.

Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να αναδειχθούν, καθώς πέρα από εύγευστα είναι και πιο υγιεινά και ασφαλέστερα σε σύγκριση με εισαγόμενα από τρίτες χώρες. Οι καλλιέργειες και οι συγκομιδές των ελληνικών προϊόντων τηρούν αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Πέρα από το ρύζι, τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα παράγονται υπό αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες. Αντιθέτως, τα εισαγόμενα από Τουρκία βρέθηκαν με υπολείμματα σε φυτοφάρμακα και άλλες βλαβερές ουσίες, ενώ από την Κίνα βρέθηκαν υπολείμματα carbofuran – μιας δραστικής ουσίας που στην Ελλάδα έχει καταργηθεί εδώ και 30 χρόνια.

Εάν αναλογιστείτε ότι μια οικογένεια χρειάζεται 10 κιλά ρύζι τον χρόνο, το ποσό αυτό ετησίως ανέρχεται στα ίδια επίπεδα με ένα επώνυμο ρούχο. Επομένως με 200-300 ευρώ το χρόνο μπορεί να τραφεί μια οικογένεια με ποιοτικό, ασφαλές και γευστικό ελληνικό ρύζι. Το ποσό είναι μικρό σε σχέση με τα οφέλη του. Το σύνθημα, λοιπόν, είναι: Προτιμάτε ελληνικά/ευρωπαϊκά προϊόντα για ασφαλή διατροφή“.

Το Ευρωπαϊκό Ρύζι που παράγεται στην Ελλάδα

Η συστηματική καλλιέργεια ρυζιού στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, όταν εισήχθη ως μία καινοτόμα καλλιέργεια, με την ιδιότητα να “ξεπλένει” το έδαφος και να βελτιώνει την ποιότητά του. Έκτοτε,
το ελληνικό ρύζι διατηρεί δυναμική παρουσία τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό. Οι ορυζώνες βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στο Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, αλλά και στις παρόχθιες περιοχές των ποταμών Αχελώου, Σπερχειού και Έβρου. Σήμερα στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης παράγεται περίπου το 75% του ελληνικού ρυζιού, γεγονός που το καθιστά ένα αγροτικό προϊόν με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική οικονομία.

Περισσότερες πληροφορίες για το EU RICE και το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Ρυζιού υπάρχουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.sustainablerice.eu.

Ειδήσεις σήμερα

Νοικιάστηκε η μεζονέτα στα Γλυκά Νερά – Δεν ήξερε τίποτα ο νέος κάτοικος – Δυσκολεύεται να κοιμηθεί τα βράδια

Τι αποκάλυψε η Ελένη Μενεγάκη για τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα (vid)

Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5 ως 11 ετών

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις