Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος, ο ήρωας της χριστιανοσύνης, το ιδεώδες σύμβολο της ανδρείας, ο “λέων ο ένδοξος”. Λίγα φράσεις οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για τον άγιο ο οποίος γιορτάζει σήμερα.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι κινητή

Φέτος, η μνήμα του Αγίου τιμάται στις 3 Μαϊου καθώς είναι κινητή γιορτή, αλλά κανονικά γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, ημέρα του θανάτου του.

Αν το Πάσχα “πέσει” μετά τις 23 Απριλίου, η γιορτή μεταφέρεται για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και ο λόγος για τον οποίο “μεταφέρεται” είναι διότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια περιέχουν αναστάσιμα λόγια και δεν μπορούν να ψαλλούν πριν από την Ανάσταση.

Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος

Το όνομα του αγίου είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα και όχι μόνο. 56 μορφές με το όνομα Γεώργιος κοσμούν το εορτολόγιό της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης αλλά ο πιο γνωστός από όλους είναι ο Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος που ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων της Εκκλησίας.

Με καταγωγή από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας και γόνος πλούσιας οικογένειας, ο Άγιος Γεώργιος ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού και η δράση του τοποθετείται τον 3ο αιώνα και στις αρχές του 4ου, επί της αυτοκρατορίας του Διοκλητιανού.

Ο Άγιος Γεώργιος, ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός), Άγιος και ελευθερωτής, συγκεντρώνει πολλές ιστορίες γύρω από το όνομα του και το σημαντικότερο κατόρθωμα του ήταν η εξόντωση του δράκου.

Ο Δρακοκτόνος Άγιος Γεώργιος

Το θηρίο (δράκος) φρουρούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη και δεν επέτρεπε στον κόσμο να πλησιάσει έτσι ώστε να πάρει νερό αν δεν έδιναν σαν θυσία έναν συντοπίτη τους. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκου για πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή ο κλήρος έπεσε στη βασιλοπούλα και ο Άγιος Γεώργιος κλήθηκε να τη σώσει ως νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογο. Σκότωσε τον δράκο με το δοκάρι του.

Προστάτης του στρατού

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης του πεζικού και του ελληνικού στρατού ξηράς καθώς ο βίος του είναι στρατιωτικός και θεωρούταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων, οι οποίοι έφεραν στη Δύση το λείψανό του από την Παλαιστίνη, καθώς επίσης και των Προσκόπων.

Ο τροπαιοφόρος προστάτης του Στρατού

Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και συγκεκριμένα κατά την εκστρατεία των Τούρκων εναντίον του Χριστιανού Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Στεφάνου τοποθετείται η μετά θάνατο θαυματουργός εμφάνιση του Αγίου Γεωργίου καθώς ο Χριστιανός ηγεμόνας ζήτησε τη βοήθεια του Χριστού αλλά είδε στον ύπνο του τον Άγιο ο οποίο την εμψύχωνε και να επιτεθεί στον εχθρό του αφού η νίκη ήταν βέβαιη.

Όπως και έγινε, αφού την επόμενη μέρα, τα στρατεύματα πληροφορήθηκαν για το όνειρο και επιτέθηκαν στον εχθρό κρατώντας την εικόνα του αγίου στα χέρια τους.

Ο εχθρός τράπηκε σε άτακτη φυγή και ο ηγεμόνας έβαλε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στις σημαίες και για να τιμηθεί η μνήμη του, διατηρήθηκε στις σημαίες του πεζικού.

Το 1864 με βασιλικό διάταγμα θεσπίστηκε οριστικά από την Πολιτεία , όλες οι πολεμικές σημαίες να φέρουν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και με άλλο Βασιλικό Διάταγμα το 1953 καθιερώθηκε ως γιορτή του Πεζικού και των υπολοίπων Όπλων και Σωμάτων του Στρατού.

Κάθε χρόνο, με διαταγή του ΓΕΣ, γιορτάζεται στο στρατόπεδο της σχολής Πεζικού ο Άγιος Γεώργιος, όπου πολιτικοί, στρατιωτικοί και κόσμος τιμούν τη μνήμη του.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις