Συνεχίζονται οι μαζικές αναχωρήσεις κατοίκων κι εργαζομένων από τη Σαντορίνη υπό τον φόβο της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι με 1.200 Ι.Χ. έχουν εγκαταλείψει το νησί μέσω θαλάσσης, ενώ τουλάχιστον 4.000 άτομα έχουν επιλέξει να ταξιδέψουν αεροπορικώς.
«Νιώθουμε συνεχώς τη γη να τρέμει»
«Φοβόμαστε αρκετά. Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε. Είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι και εργαζόμενοι στο νησί.
«Το 2011 είχε αντίστοιχη σεισμική δραστηριότητα. Αλλά όχι αυτό το πράγμα τόσες μέρες. Κοιμάμαι στην αυλή του σπιτιού μου. Από το να κοιμάμαι και να σηκώνομαι καλύτερα στο αυτοκίνητο», λέει κάτοικος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Ματθαίος τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια ζει και εργάζεται στο νησί. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ είναι αρκετά δύσκολο για όλους. «Εκείνη την ώρα που κοιμάσαι κάθε μία, μιάμιση, δύο ώρες κουνιέσαι. Εμείς έχουμε στο νου μας τώρα ότι υποτίθεται πως περιμένουμε τον μεγάλο σεισμό για να κοπάσει όλη αυτή η ιστορία και κάθε φορά λες, “λες να είναι αυτός, λες να είναι αυτός; και πετάγεσαι”. Η αναμονή είναι κουραστική, κοιμάσαι 2-3 ώρες και εξαντλείσαι», τονίζει.

Λίγο πριν την έξοδο των Φηρών σε ένα ιδιωτικό βανάκι η κυρία Βαγγελιώ κάθεται μαζί με τον κ. Φραγκούλη έχοντας μαζί τους κάποιες σακούλες με χόρτα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μένουν στη Θηρασιά ενώ το χειμώνα τους τον περνούν στη Σαντορίνη. « Έζησα τον σεισμό του 1956 σε ένα υπόσκαφο στη Θηρασιά» λέει ο κ. Φραγκούλης.
Η ώρα είναι 13:30 το μεσημέρι και στο λιμάνι, στον Όρμο του Αθηνιού τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αρχίσει να βάζουν στη σειρά τα αυτοκίνητα που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με το Blue Star 1. Καθώς η ώρα περνάει ο κόσμος συνεχώς πυκνώνει. Ανάμεσά τους και ο κ. Σταύρος Αναστασιάδης, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί.
«H Σαντορίνη μάς κουνάει κάθε 10 λεπτά. Πάρα πολλοί σεισμοί, υπάρχει μια ανησυχία. Δεν θα έφευγα αλλά ήταν προγραμματισμένο να κάνω κάποιες δουλειές, ήρθα τις έκανα, κουνήθηκα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά. Έχουμε σπίτι εδώ και επιχείρηση. Ήρθα 26/1 και τις 2 πρώτες μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ, ξυπνούσα. Πιθανότατα να με ξυπνούσαν οι σεισμοί. Όταν κάποιος με ρώτησε αν ο Μελίκ ο σκύλος μου προβλέπει ότι θα γίνει σεισμός τότε κατάλαβα ότι κάτι γίνεται, τότε το βράδυ ήταν ενοχλητικό. Ας ελπίσουμε να μην πάθει κάτι το νησί», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λίγο μετά τις 15:00 και την ώρα που περιμένουν όλο και περισσότεροι στην αίθουσα αναμονής του Λιμανιού σημειώνεται ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Ρίχτερ. «Το βλέπεις; Συνέχεια αυτό νιώθουμε τις τελευταίες μέρες. Τη γη να τρέμει» λέει η κυρία Φλώρα Καραμολέγκου.
Ο κόσμος συνεχώς αυξάνεται, με τα αυτοκίνητα να είναι γεμάτα μέχρι πάνω, άλλοι κρατώντας στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους, άλλοι τα λουριά των σκυλιών τους και άλλοι βάζοντας δίπλα στις θέσεις των αμαξιών τους τα γατιά τους με τα κλουβιά μεταφοράς τους.
«Αν και δουλεύω εδώ φεύγω γιατί ήμουν μόνη μου εδώ. Η κόρη μου φοβήθηκε για μένα μην εγκλωβιστώ και είπαμε για λίγο, δεν ξέρω πόσο θα τραβήξει, να κατέβω. Τουλάχιστον να είμαστε μαζί γιατί όταν είσαι μόνος σου είναι πιο δύσκολο.
Όταν ξέρεις ότι είσαι σε επίκεντρο σε ένα ηφαιστειογενές νησί που το έδαφος είναι σαθρό είναι πιο τρομακτικό απ’ ό,τι να είσαι σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος που το επίκεντρο ξέρεις μπορεί να είναι πιο μακριά. Έχει και ιστορία, μπορεί να είμαστε και λίγο υπερβολικοί, αλλά ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που σε κυριεύει, μπορεί να τραβήξει μήνες. Αυτό είναι το δύσκολο, να μην τραβήξει μήνες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Κάππου.
Μεγάλη κατολίσθηση στην κόκκινη παραλία
Εξαιτίας του σεισμού των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ανοιχτά της Αμοργού, αποκολλήθηκαν βράχια από την «κόκκινη παραλία». Μάλιστα, λόγω της κατολίσθησης καταστράφηκε και το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία, με την πρόσβαση να είναι δυνατή πλέον μόνο από τη θάλασσα.
Κινέζοι τουρίστες βγάζουν σέλφι στην άκρη του γκρεμού
Η Σαντορίνη εξακολουθεί να σείεται, ενώ Κινέζοι τουρίστες καταγράφονται να στέκονται στην άκρη του γκρεμού για τις ανάγκες μίας σέλφι.
Μετά από αυτή την κίνηση, ο δήμος Θήρας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία «παρακαλεί τις ενώσεις ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων του νησιού καθώς και τα εν λειτουργία ξενοδοχεία και κάθε είδους τουριστικά καταλύματα να ενημερώσουν άμεσα τους επισκέπτες τους για την αποφυγή των επικίνδυνων σημείων του νησιού (π.χ. Σκάρος) λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών όπως έχουν ανακοινωθεί καθώς και για την πλήρη συμμόρφωση τους με τις οδηγίες του Του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου».
Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 19.10 της Τρίτης (04.02) ανοιχτά της Αμοργού.

Ο σεισμός είχε ένταση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης είναι στα 24 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,1 χιλιόμετρα.
Αμοργός: Βγήκαν στα βουνά μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ
Στην Αμοργό μετά τον ισχυρό σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, οι κάτοικοι ανάστατοι βγήκαν στους δρόμους, υπό τον φόβο νέων δονήσεων.
Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες από τα Κατάπολα και το Ξυλοκερατίδι.


Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής κατά Τριαντόπουλου
Νέο Ψυχικό: Προφυλακίστηκε ο 48χρονος συνεργός στην δολοφονία του τοπογράφου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"